Az 1876-os nagy elcsalt amerikai elnökválasztást lázadás követte - A történelem vajon ismétli önmagát? - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Az 1876-os nagy elcsalt amerikai elnökválasztást lázadás követte - A történelem vajon ismétli önmagát?

Share This
1876-ban Rutherford B. Hayes elcsalta a választást és ellopta az elnökséget Samuel J. Tilden elől. Akkor a hamis elnökség idején kellett ráébredjen az amerikai nép, mekkora méreteket ölt a korrupció és a hatalmi összefonódásban, az állami intézményekben is megtestesülő összeesküvés. Akkor ezt a felismerést népi lázadás követte.
A történelem vajon most megismétli önmagát, amikor a szemünk előtt történt meg mindez az Egyesült Államokban? A számuk magukért beszélnek Donald Trump - Barack Obama és Donald Trump esetében, hogy egyszerűen irreális képtelenség Joe Biden elnökké való avanzsálása:

Történelmi visszatekintés:

Az 1876-os választásokat intenzíven vívták, és rendkívül ellentmondásos eredménnyel zárult. A jelöltet, aki egyértelműen megnyerte a közönségszavazást, és aki megnyerte a választási főiskola összesítését, elutasították a győzelmet.

Csalás és tiltott üzletkötés vádjai közepette Rutherford B. Hayes diadalmaskodott Samuel J. Tilden felett, és az eredmény a legvitatottabb amerikai választás volt, a floridai hírhedt 2000-es beszámolásig.

Az 1876-os választásokra az amerikai történelem figyelemre méltó időszakában került sor. Követve Lincoln meggyilkolása egy hónappal a második ciklus, ő alelnöke, Andrew Johnson lépett hivatalba.

Johnson sziklás kapcsolatai a kongresszussal felelősségre vonási tárgyalást eredményeztek. Johnson túlélte hivatalát, őt követte a polgárháború hőse, Ulysses S. Grant , akit 1868-ban választottak meg, és 1872-ben újraválasztottak.

A Grant-adminisztráció nyolc éve botrányról vált ismertté. A sokszor vasúti bárókat is érintő pénzügyi csalások sokkolták az országot. A Wall Street hírhedt üzemeltetője, Jay Gould Grant egyik rokonának látszólagos segítségével próbálta sarokba szorítani az aranyboltot. A nemzetgazdaság nehéz időknek nézett elébe. És 1876-ban a szövetségi csapatok még mindig délen állomásoztak az újjáépítés végrehajtása érdekében .


A jelöltek az 1876-os választáson

Republikánus Párt várhatóan kinevezett egy maine-i népszerű szenátort, James G. Blaine-t . De amikor kiderült, hogy Blaine valamilyen módon érintett egy vasúti botrányban, Rutherford B. Hayest, Ohio kormányzóját egy hét szavazást igénylő konferencián jelölték. Elismerve kompromisszumos jelöltként betöltött szerepét, Hayes az egyezmény végén levelet küldött, amelyben jelezte, hogy megválasztása esetén csak egy ciklust tölt le.

Demokrata oldalon a jelölt Samuel J. Tilden, New York kormányzója volt. Tildent reformerként ismerték, és jelentős figyelmet keltett, amikor New York főügyészeként eljárást indított William Marcy “Boss” Tweed ellen , New York városának híresen korrupt politikai főnökén .

A két félnek nem voltak óriási nézeteltérései a kérdésekben. És mivel az elnökjelölteknek még mindig nem tartották a kampányt, a tényleges kampányt legtöbbször helyettesek hajtották végre. Hayes lebonyolította az úgynevezett „tornácos kampányt”, amelynek során szurkolókkal és újságírókkal beszélt ohiói tornácán, és észrevételeit újságoknak továbbították.


A véres ing lengetése

választási idény az ellentétes oldalakig fajult, és gonosz személyes támadásokat indított az ellenzéki jelölt ellen. New Yorkban ügyvédként meggazdagodott Tildent azzal vádolták, hogy csalárd vasúti ügyletekben vett részt. És a republikánusok sokat tettek abból, hogy Tilden nem szolgált a polgárháborúban.

Hayes hősiesen szolgált az Unió hadseregében, és többször megsebesült. A republikánusok pedig folyamatosan emlékeztették a választókat, hogy Hayes részt vett a háborúban, ezt a taktikát a demokraták élesen bírálták „a véres ing lengetésével”.


Tilden nyeri a népszavazást

Az 1876-os választások nem annyira taktikájáról, hanem a látszólagos győzelmet követő konfliktusos határozatról váltak ismertté. A választások éjszakáján, mivel a szavazatokat megszámolták és az eredmények távirat útján terjesztették az országot, egyértelmű volt, hogy Samuel J. Tilden nyerte a népszavazást. Végső népszavazási összege 4 288 546 lenne. Hayes összes szavazata 4034 311 volt.

A választás holtpontra jutott, Tildennek azonban 184 választói szavazata volt, egy szavazattal elmaradva a szükséges többségtől. Négy állam, Oregon, Dél-Karolina, Louisiana és Florida vitatta a választásokat, és ezek az államok 20 választói szavazatot tartottak.

Az oregoni vitát meglehetősen gyorsan rendezték Hayes javára. De a választás még mindig eldöntetlen volt. A három déli állam problémái jelentős problémát vetettek fel. Az államházakban folyó viták azt jelentették, hogy minden állam két eredménysorozatot küldött, egy republikánus és egy demokratikus, Washingtonba. Valahogy a szövetségi kormánynak meg kellene határoznia, hogy mely eredmények voltak jogosak és ki nyerte meg az elnökválasztást.


Egy választási bizottság dönt az eredményről

Az amerikai szenátust a republikánusok, a képviselőházat a demokraták irányították. Az eredmények valahogy rendezésének módjaként a kongresszus úgy határozott, hogy létrehozza az úgynevezett Választási Bizottságot. Az újonnan megalakult bizottságnak hét demokratája és hét republikánusa volt a kongresszusból, a republikánus legfelsőbb bíróság elnöke pedig a 15. tag volt.

A választási bizottság szavazása pártok mentén zajlott, és a republikánus Rutherford B. Hayest nyilvánították elnöknek.


Az 1877-es kiegyezés

A kongresszus demokratái 1877 elején gyűlést tartottak és megállapodtak abban, hogy nem akadályozzák a választási bizottság munkáját. Ezt a találkozót az 1877-es kiegyezés részének tekintik .

A kulisszák mögött számos olyan "megértés" is született, amely biztosította, hogy a demokraták ne vitassák meg az eredményeket, és ne ösztönözzék híveiket nyílt lázadásban való felemelkedésre.

Hayes már a republikánus egyezmény végén kijelentette, hogy csak egyetlen ciklust tölt be. Mivel az ügyleteket a választások rendezése érdekében kalapács alá hozták, beleegyezett abba, hogy befejezze a déli újjáépítést, és hogy a demokraták beleszóljanak a kabinetbeosztásba.


Hayes megcsúfolta, hogy törvénytelen elnök lett

Ahogy várható volt, Hayes gyanús felhő alatt lépett hivatalába, és nyíltan csúfolódtak rajta: "Rutherfraud" B. Hayes és "His Fraudulency". Hivatali idejét függetlenség jellemezte, és a szövetségi irodákban visszaszorította a korrupciót.

Hivatalának elhagyása után Hayes az afrikai-amerikai gyerekek délvidéki oktatásának ügyének szentelte magát. Azt mondták, megkönnyebbült, hogy már nem lehet elnök.


Samuel J. Tilden öröksége

Az 1876-os választások után Samuel J. Tilden azt tanácsolta támogatóinak, hogy fogadják el az eredményeket, bár nyilvánvalóan még mindig úgy gondolta, hogy megnyerte a választásokat. Egészsége romlott, és a jótékonykodásra összpontosított.

Amikor Tilden 1886-ban meghalt, 6 millió dolláros vagyont hagyott maga után. Körülbelül 2 millió dollár fordult a New York-i Közkönyvtár alapítására, és Tilden neve magasan szerepel a könyvtár főépületének homlokzatán, a New York-i Fifth Avenue-n.


Szerkesztette: SBG Buddha - VilagHelyzete
Forrás: Greelane.com

Elérhetőségek, amiket érdemes elmenteni:
📷 #1.számú Facebook-oldal:
📷 Párhuzamos FB-oldal:
📷 FB-oldal 'vész' esetére:
📷 Azonnali alternatív VilagHelyzete hírek: http://www.AlternativHirek.com

VilagHelyzete%2B-%2Bqrcode
Ha úgy érzed értékes a VilagHelyzete és Alternatív Hírek oldalakkal kapcsolatos tevékenységem vagy érdemes támogatni a fennmaradást, minden segítséget szívesen veszek és köszönök:

akár a Paypal-küldéssel, akár Patreon támogatóként, mert nagyban segít a további működésben és életben tartásban. Köszönöm! 

Egyszerű Bankkártyás támogatás PayPal használata nélkül:

Vagy beolvashatod a QR-kódot és ott is vagy! >>>

Exkluzív tartalom és kommunikációs lehetőség patronálóknak:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT