Nukleáris fenyegetésnek tekintjük az amerikai F-16-os vadászgépek megjelenését Ukrajnában - közölte Lavrov - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Nukleáris fenyegetésnek tekintjük az amerikai F-16-os vadászgépek megjelenését Ukrajnában - közölte Lavrov

Share This

 A nukleáris fegyverek hordozására alkalmas kijevi F-16-os vadászgépek megjelenését Oroszország a Nyugat fenyegetésének fogja tekinteni a nukleáris szférában – mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Lenta.ru című orosz lapnak adott interjújában.

Russia tears into U.S.-led West over F-16s for Kyiv; 'Can Accomodate Nukes,'  Lavrov warns - YouTube

“Többször megszólaltunk már ebben a témában. Azt is mondhatnám, hogy kimerítette magát, ha a Nyugat nem tesz olyan lépéseket, amelyek újra és újra arra kényszerítenek bennünket, hogy rámutassunk a stratégiai jellegű kockázatokra, amelyeket az agresszív oroszellenes politika generál” – mondta az orosz külügyminiszter.

Russia tears into U.S.-led West over F-16s for Kyiv; 'Can Accomodate Nukes,'  Lavrov warns - YouTube


Emlékeztetett arra, hogy Oroszország katonai doktrínájában világosan meg vannak határozva a nukleáris fegyverek alkalmazásának feltételei.

https://tass.com/politics/1646161

Ugyanakkor az USA és NATO-csatlósai az Oroszországgal való közvetlen fegyveres összecsapás kockázatát teremtik meg, ami katasztrofális következményekkel jár – folytatta a miniszter.

“Csak egy példa az események rendkívül veszélyes alakulására, hogy az Egyesült Államok F-16-os vadászgépek átadását tervezi a kijevi rezsimnek. Tájékoztattuk az atomhatalmakat az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Franciaországot, hogy Oroszország nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy ezek a repülőgépek képesek nukleáris fegyverek szállítására” – jegyezte meg Lavrov, hozzátéve, hogy “itt semmilyen biztosíték nem segít”.

A külügyminiszter kifejtette, hogy

a harci műveletek során az orosz hadsereg nem fogja kiválogatni, hogy “az adott típus minden egyes repülőgépe fel van-e szerelve atomfegyverek szállítására vagy sem”.

“Maga az a tény, hogy az ukrán erők rendelkeznek ilyen rendszerekkel, számunkra a Nyugat fenyegetésének minősül a nukleáris szférában” – zárta szavait.

Putin Baits NATO with 'Will Burn F-16s' Remark; Installs Tactical Nukes in  Belarus I Details - YouTube

Korábban Volodimir Zelenszkij hivatalának vezetője, Andrij Jermak ukrán újságírókkal folytatott beszélgetésen elmondta, hogy Ukrajna azt reméli, hogy 2023 végéig megkapja az első F-16-os vadászgépeket nyugati partnereitől.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nem nevezte meg az F-16-osok Ukrajnának történő átadásának időkeretét, szerinte ez a pilóták kiképzésétől és a szövetségesek helyzetértékelésétől függ majd.

Fordította: Orosz Hírek

Szerkesztette: VilagHelyzete

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT