10 éve tört ki a Wikileaks-botrány: Senki nem tett annyit az igazságért és szólásszabadságért, mint Julian Assange - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

10 éve tört ki a Wikileaks-botrány: Senki nem tett annyit az igazságért és szólásszabadságért, mint Julian Assange

Share This
Politikai földrengéshez vezetett, amikor 2010-ben 250 ezer titkos amerikai diplomáciai távirat nyilvánosságra került. Julian Assange, a WikiLeaks alapítója az első számú közellenség lett az Egyesült Államokban – írja a német közszolgálati Deutsche Welle híroldala. A közzétett dokumentumok és Assange bátorsága adta meg egyben a löketet a világban sorra létrejövő alternatív médiumok számára, hogy igenis érdemes az igazságért harcolni! 

Személy szerint számomra a Wikileaks által közzétett összeesküvések és háttérhatalomról szóló dokumentumok, de leginkább a Collateral Damage mészárlás videója adta meg a végső lökést, hogy 2011-ben Magyarországon is létrehozzam ezen információk megosztására a VilagHelyzete.com igazságkutató blogot és később az elhallgatott hírek megosztására és lefordítására ezt az Alternatív Hírek oldalt.
(SBG Buddha - VilagHelyzete)

2010. november 28-án robbant a médiabomba, amikor öt vezető nyugati sajtóorgánum egyszerre hozta nyilvánosságra az amerikai diplomácia legféltettebb titkait.

A szuperhatalom külügyminisztériumának 251.287 titkos dokumentuma volt a nyersanyag, a többségük szupertitkos, illetve bizalmas irat volt, amelyeket az amerikai nagykövetségek gyűjtöttek össze a világ minden táján, és óriási betekintést engedtek az amerikai diplomácia kulisszatitkaiba.

A WikiLeaks kiszivárogtató portál bocsátotta rendelkezésére a lapoknak a követségi táviratokat. Egyetlen újságírónak sem volt annak előtte lehetősége hozzáférni ekkora mennyiségű titkos irathoz.

Az iratok többek között bizonyították, hogy Washington utasítást adott a diplomatáinak arra, hogy kémkedjenek az ENSZ-munkatársak után, beleértve a világszervezet főtitkárát is.

Az is nyilvánosságra került, hogy az arab államok sürgették, hogy Washington bombázza le az iráni nukleáris létesítményeket.

Mint kiderült: Peking egyre inkább elvesztette a türelmét az észak-koreai diktátorral szemben, de az amerikai diplomatákat fogadó országok vezető politikusairól is kiderültek nem túl hízelgő értékelések.

Nyitva a teljes Wikileaks Archívum! Az igazsággal mér megsemmisítő csapást minden összeesküvő hatalomra és politikusra Julian Assange

WikileaksTELJES és ELKÉPESZTŐ DOKUMENTUMOK a háborúkról, politikusokról, a Podesta-Clinton emailek, Szíria, Szaúd-Arábia, Afganisztán......

Milliónyi adat és bizonyíték! Íme:

„A mi szempontunkból a követségi táviratok a 2010-es WikiLeaks-leleplezések csúcsai voltak” – mondta Marcel Rosenbach, a nyilvánosságra hozatalban részt vevő Der Spiegel újságírója.

A WikiLeaks leleplező portált egyébként 2006-ban alapította Assange, de az igazi nagy áttörés a 2010-es szivárogtatás volt. Az „akció” áprilisban kezdődött a Járulékos gyilkosság című videó közreadásával, amelyen két amerikai helikopter látható, amint bagdadi civilekre támad. Két Reuters-újságíró is az áldozatok között volt.

Az „Afgán háborús napló”, az „Iraki háborús bejegyzések”, amelyeket nemzetközi lapokkal együttműködésben hoztak nyilvánosságra, megdöbbentő betekintést adtak a két háborús övezetben folyó eseményékbe, amelyek nem feltétlenül estek egybe az amerikai külügyminisztérium, illetve a Pentagon által nyilvánosan nyújtott képpel.

Eredetileg a követségi táviratokat a WikiLeaks médiapartnerei publikálták, de végül egy adatvédelmi hibának köszönhetően az egész szerkesztetlen Cablegate-anyag nyilvánosan hozzáférhető lett, és a mai napig is az.

Kiderült belőlük például az, hogy 2009-ben egy volt amerikai tisztviselő Brüsszelben meglepődve konstatálta, hogy „milyen könnyű bejutni az uniós intézményekbe, és mennyire befolyásolhatóak tudnak lenni, ha valaki pontosan érti az uniós koalícióépítési folyamatot”.

Nyilvánosságra került sok adat az arab világban meglévő korrupcióról és hatalmi visszaélésekről. Lelepleződött az arab kormányok kettős beszéde: sokszor pont az ellenkezője volt a céljuk annak, mint amit nyilvánosan mondtak.

A WikiLeaks sok bírálatot kapott amiatt, hogy nyilvánosságra kerültek olyan titkos források nevei, akikkel az amerikai diplomaták érintkezésbe léptek, és ezzel többek élete veszélybe került.

Szemtanúk szerint Washingtonban szinte tapintani lehetett a felháborodást. Egyesek Julian Assange likvidálását követelték. A WikiLeaks-et eltávolították az Amazon szervereiről, a PayPal, a MasterCard, a Visa leállította az internetes oldalnak nyújtott támogatásokat, a honlapot hackertámadás érte, több amerikai politikus terrorszervezetnek nevezte a portált.

Hillary Clinton akkori külügyminiszter pedig azt mondta:
„Támadás érte a nemzetközi közösséget, a szövetségeket és együttműködéseket, a megbeszéléseket és tárgyalásokat, amelyek őrzik a globális biztonságot és elősegítik a gazdasági prosperitást.”

Mike Pompeo jelenlegi amerikai külügyminiszter, aki korábban CIA-főnök volt, „ellenséges titkosszolgálatnak” titulálta a WikiLeaks-et.

Több amerikai politikus is azzal vádolta a portált, hogy „vér tapad a kezéhez”, mivel olyan forrásokat leplezett le, akik autoriter rendszerekben éltek, illetve ellenzéki aktivisták voltak. Rosenbach szerint azonban erre nem volt bizonyíték, sőt ezt a Pentagon is elismerte.

Assange kiadatási pere jelenleg is tart Londonban. A héten nem tudott részt venni a tárgyaláson, miután a londoni Belmarsh börtönben – ahol Assange-ot jelenleg fogva tartják – több ember megfertőződött koronavírussal. Assange-ot a kiadatása esetén kémkedésért állítják bíróság elé az Egyesült Államokban.

„Az anyag máig aktuális. Olyan lett, mint egy nyilvános archívum, és még a mai napig is releváns a riportokhoz. Mostani cikkekben is vannak utalások a WikiLeaks-re és azokra a táviratokra” – mondta Rosenbach.

Az újságíró szerint a WikiLeaks leleplezéseinek következményei vannak az újságírásra nézve.

 „Példát adott arra, hogyan kell újfajta módon bánni globális érdeklődésre számot tartó geopolitikai anyaggal. Ez lett az újságírói mércéje annak, hogyan kell kiszivárogtatott dokumentumok tömegével bánni.”

Egy másik szakértő, Sam Forsythe, a Peace Research Institute Frankfurt munkatársa szerint a kiszivárogtatások másik következménye az lett, hogy az információs térben intenzívebbé váltak a konfliktusok.

„Manapság mindenki érti, hogy ellenőrzés alá kell vonni a kommunikációt. Aktívan kell létrehozni kommunikációs csatornákat, amelyek lehetővé teszik, hogy az ember ellenőrizze a narratívákat.”

SBG Buddha - VilagHelyzete
Forrás: DW / Neokohn

➽ Kapcsolódó 
VilagHelyzete.com Cikkek: ➽

A Pentagon és nem pedig a Fehér Ház akarja 'kicsinálni' a Wikileaks alapítóját - erősítette meg Assange ügyvédje


"A sajtószabadság sötét pillanata Assange elfogása" - Snowden - Mindig az IGAZSÁG kimondása a háttérhatalom célpontjaWikileaks-Clinton-Assange - A Deep State korrupciójának és hatalmának leleplezője ül börtönben és nem a bűnösök!


"Akiket a Wikileaks leleplezett, azokat az embereket és az ő bűncselekményeiket kellene vizsgálni, nem pedig Assange-ot üldözni!""Egyetlen hacker" és az igazság közzététele megváltoztatott egy egész elnökválasztástEmlékeztek erre az akkori cikkre? 

Legfontosabb Assange-interjú videója, ami mai napig nem ok nélkül van kint a VilagHelyzete Blogon: Julian Assange
►  Bomba exclusive J.Assange Interjú: "Clintont és az Iszlám Államot ugyanazon pénzből támogatjákHős vagy áruló Bradley Manning az igazság kiderülése miatt?Julian Assange az év első napjának reggelén közzétett egy kódot és egy videóklipet üzenetében: "Több aktám van, mint a KGB-nek" - Hamarosan újabb leleplező aktákat kapunk?

A CIA kémkedéseiről és beavatkozásairól szóló legnagyobb leleplezést tette most közzé a Wikileaks!

Hillary Clinton:"Az al-Kaida a mi oldalunkon áll Szíriában"(is)-derül ki a Wikileaks által feltárt belső levélből

Clinton üdvöskéje Huma Abedin kapcsolatban áll a 9/11-et szervező szaúdi terroristákkal. Kampányát is finanszírozták!

Újabb baj: Ecuador elvágta Julien Assange, a nagykövetségükön 'raboskodó' Wikileaks vezetőjének internet hozzáférését

Elkezdődött a Wikileaks-bomba! Megtörtént a "földönkívüli lelepleződés! A Wikileaks olyan titkos dokumentumokat tett közzé, amitől hanyatt fogsz esni

"Clinton az ISIS egyik alapítója"-mondatnál Trump élő beszédét megszakította azonnal az ABC

#Vault7: A WikiLeaks bizonyítja, hogy a CIA "Marble tool" alkalmazása a CIA akcióit orosz, kínai, arab hackelésnek álcázza

Az elmúlt nap legfontosabb leleplezése Hillary Clinton magán email szerveréből származik.

Collateral Murder - Wikileaks - Iraq VIDEÓ: 

EDWARD SNOWDEN:Snowden elegendő információt birtokol, hogy a legnagyobb kárt okozza USA történelmében

Újabb Snowden leleplezés: A new-yorki atombiztos ablaktalan AT&T Felhőkarcoló az NSA Totális Megfigyelési Programjának (TITANPOINTE) központja

Interjú magyarul Edward Snowden-nel! - Furcsa módon először Magyarországon

PRISM- A teljes közösségi médiát kémkedésre használja a titkosszolgálat - szivárgott ki egy 2036-ig titkosított jelentésből!

Téved, aki azt gondolja, hogy őt nem érinti a Nemzetbiztonsági Kémkedési Botrány!

Elérhetőségek, amiket érdemes elmenteni:
📷 
◢ BLOG: http://www.VilagHelyzete.com
📷 #1.számú Facebook-oldal:
https://www.facebook.com/AWAKENINGtheWORLD
📷 Párhuzamos FB-oldal:
https://www.facebook.com/VilagHelyzete
📷 FB-oldal 'vész' esetére:
https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog
📷 Azonnali alternatív VilagHelyzete hírek: http://www.AlternativHirek.com

⓹ Youtube-csatorna: https://www.youtube.com/c/VilagHelyzeteTV
Flickr-képgyűjtemény: https://www.flickr.com/photos/vilaghelyzete
Coub: https://coub.com/vilaghelyzete

E-Mail: vilaghelyzete@gmail.com

VilagHelyzete%2B-%2Bqrcode
Ha úgy érzed értékes a VilagHelyzete és Alternatív Hírek oldalakkal kapcsolatos tevékenységem vagy érdemes támogatni a fennmaradást, minden segítséget szívesen veszek és köszönök:
akár a Paypal-küldéssel, akár Patreon támogatóként, mert nagyban segít a további működésben és életben tartásban. Köszönöm! 
Egyszerűen beolvashatod a QR-kódot és ott is vagy! >>>

https://www.paypal.me/VilagHelyzeteBlog

vagy Exkluzív tartalom és kommunikációs lehetőség patronálóknak:
https://patreon.com/VilagHelyzete

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT