Géntechnológiával foglalkozó tudósok egysejtű szintetikus organizmust építettek, amely természetes módon növekszik és osztódik - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Géntechnológiával foglalkozó tudósok egysejtű szintetikus organizmust építettek, amely természetes módon növekszik és osztódik

Share This
A géntechnológia új felfedezésében a tudósok kifejlesztettek egy egysejtű szintetikus organizmust, amely hasonlóan növekszik és osztódik, mint egy normális sejt, utánozva a sejtosztódási ciklus olyan aspektusait, amelyek az egészséges sejtes élet alapját képezik és létrehozzák.
A JCVI-syn3A nevű, egysejtű baktériumokhoz hasonló, életképes formában bemutatott "képződmény" a tudósok évtizedes genomszekvenálásának és elemzésének eredménye, feltárva az egyes gének szerepét az élőlényekben.
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
Célunk minden gén működésének megismerése, hogy egy teljes modellt kifejlesszünk a sejt működéséről" mondja James Pelletier biofizikus az MIT-től és az Országos Szabványügyi és Technológiai Intézettől (NIST).
Míg a mű gyökerei az 1990-es évekre vezethetők vissza , a legújabb lépések ebben a században következtek be, a kutatók 2003-ban sikeresen szintetizáltak egy baktériumokat megfertőző kis vírust .

Ez új áttöréshez vezetett 2010-ben, a marylandi J. Craig Venter Intézet (JCVI) tudósai megtervezték az első szintetikus baktériumsejtet , az úgynevezett JCVI-syn1.0-t:
az első olyan szervezetet a Földön, amelynek teljesen szintetikus genomja volt, és amelyhez a  természetes DNS-t a Mycoplasma mycoides baktériumból vették.

Néhány évvel később a csapat újabb lépést tett előre, létrehozva a laboratóriumban egy baktériumfajt, amelynek genetikai kódja kisebb, mint bármelyik, a természetben előforduló baktériumé.

Ennek a JCVI-syn3.0-nak nevezett organizmusnak összesen csak 473 génje volt - rövidebb, mint a természetes világ bármely ismert önfenntartó, élő szervezetében.

De míg a JCVI-syn3.0 miniatürizált genetikai eszköztára lehetővé tette, hogy a sejtosztódás révén megmaradjon, szokatlan módon tette ezt, és "feltűnő morfológiai variációt" okozott az általa létrehozott új sejtekben, amelyek különböző formákban és méretben jelentek meg. .

Most ugyanannak a kutatócsoportnak a tagjai kitalálták, hogyan lehet megakadályozni ezeket a furcsa morfológiákat, a JCVI-syn3.0 újonnan módosított változatával, amely JCVI-syn3A néven ismert.

19 olyan gén hozzáadásával, amelyek nem szerepelnek a JCVI-syn3.0-ban, az újdonsült JCVI-syn3A képes normálisabb megjelenésű, folyamatos módon képes sejtosztódni, lényegesen kevesebb morfológiai variációval, mint a JCVI-syn3.0.

Az eredmény mögött eltöltött több éves munka ellenére még mindig rengeteg rejtély rejlik ezekben a génekben.

Például, míg a JCVI-syn3A 19 új gént tartalmaz, úgy gondolják, hogy csak 7 gén játszik szerepet abban, hogy a sejtosztódási folyamatai szabályosabb módon működjenek. Ebből a hétből csak két gén - ftsZ és sepF nevű - azonosította a funkcióit.

Az, hogy a másik öt szükségszerűen hogyan járul hozzá a JCVI-syn3A morfológiai konzisztenciájához, továbbra sem ismert, de egy biztos: ez az apró genom ma már a kísérletezés új szabványát képviseli, amely segíthet abban, hogy jellemezzük, mit csinálnak ezek a gének az organizmusokban.
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
A JCVI-syn3A tehát meggyőző minimális modellt kínál a baktériumélettan számára, és a mérnöki biológia platformját széles körben kínálja" - magyarázzák a kutatók a cikkükben .
Az eredményekről a Cell számol be .

Fordította és szerkesztette: SBG Buddha - VilagHelyzete

Forrás: ScienceAlert / Cell

Ha tetszik neked és fontos szerinted a VilagHelyzete.com 2011 óta végzett tevékenysége, valamint az AlternativHirek oldalon készített cikkek, fordítások elérhetősége és fennmaradása, segíts kérlek a folytatásban támogatásoddal! 
Ezen a linken megteheted PayPal fiókkal és annak használata nélkül is! 
Köszönöm!
(SBG Buddha - VilagHelyzete)Elérhetőségek, amiket érdemes elmenteni:
📷 #1.számú Facebook-oldal:
📷 Párhuzamos FB-oldal:
📷 FB-oldal 'vész' esetére:
📷 Azonnali alternatív VilagHelyzete hírek: http://www.AlternativHirek.com

VilagHelyzete%2B-%2Bqrcode
Ha úgy érzed értékes a VilagHelyzete és Alternatív Hírek oldalakkal kapcsolatos tevékenységem vagy érdemes támogatni a fennmaradást, minden segítséget szívesen veszek és köszönök:

akár a Paypal-küldéssel, akár Patreon támogatóként, mert nagyban segít a további működésben és életben tartásban. Köszönöm! 

Egyszerű Bankkártyás támogatás PayPal használata nélkül:

Vagy beolvashatod a QR-kódot és ott is vagy! >>>

Exkluzív tartalom és kommunikációs lehetőség patronálóknak:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT