Szaúd-Arábia 'keze' még a NetFlix-ig is elér és a céget cenzúrzására, törlésre kényszerítette! Íme a műsor! - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Szaúd-Arábia 'keze' még a NetFlix-ig is elér és a céget cenzúrzására, törlésre kényszerítette! Íme a műsor!

Share This

Január 1-én a Netflix törölte a „Patriot Act with Hasan Minhaj” amerikai televíziós műsor egyik epizódját a szaúdi platformról.

Az október 28-án megjelent epizódban a műsorvezető kritizálta Szaúd-Arábiát, illetve Mohammad bin Salman szaúdi koronaherceget, aki állítólagosan megszervezte és fedezte a szaúdi újságíró, Jamal Khashoggi meggyilkolását az isztambuli szaúd-arábiai nagykövetségen.
Minhaj szerint mindez azért történhetett, mert
Khashoggi újságíróként meggyőzően érvelt mind a nyugati, mind a keleti olvasóknak azzal kapcsolatban, hogy az államvezetés a radikális iszlámot elnyomásra és az autoriter rezsim fenntartása érdekében képviseli.A Netflix azután törölte az epizódot a szaúdi platformról, hogy a kormány jelezte, a platform megsértette az ország törvényeit, pontosabban a kiberbűnözés elleni törvény hatodik cikkelyét, mely tiltja az olyan tartalmak készítését, publikálását, továbbadását vagy birtoklását, melyek veszélyeztetik a közrendet, a vallási értékeket, a közerkölcsöt, illetve a polgári intimitást.Az elmúlt időszakban a szaúdi államvezetés gyakran erre a cikkelyre hivatkozott a cenzúra bevezetése során. Több író és aktivista súlyos börtönbüntetést kapott, miután a kiberbűnözés elleni törvény, illetve a terrorizmus elleni törvény megsértésével vádolták meg őket.

Ilyen Ali Badahdah, aki 25 év fegyházzal néz szembe, miután olyan fájlokat őrzött elektronikus eszközén, melyek kritikusak voltak a királysággal szemben.
Hasonló büntetésben részesült Abdullah al-Malki is, aki Twitter bejegyzéseiben „zavarta meg a békét és bátorított lázadásra”.

Awad al-Qarnit halálbüntetésre ítélték, miután szimpátiáját fejezte ki a Muszlim Testvériséggel, illetve „hozzájárult a korrupció elterjedéséhez”. A kiberbűnözés érvet a főállamügyész akkor is alkalmazza, amikor békés aktivisták vagy értelmiségiek munkáját igyekszik ellehetetleníteni.
A szaúdi törvények szerint terrorcselekménynek számít a király és a koronaherceg kritizálása is. Az ENSZ 2018 júniusában sértőnek nevezte a jogszabályt, ugyanis az nem veszi figyelembe az alapvető emberi jogokat és szabadságokat, de negatívan érinti a békés tüntetőket és aktivistákat is.
A koronaherceg 2018 áprilisában egy interjúban elmondta, szerinte az abszolút monarchia nem valós veszély, Szaúd-Arábia pedig nem képviseli közös értékeket az Egyesült Államokkal.
A helyzet olyannyira súlyos, hogy amennyiben az epizódban szereplő Hasan Minhaj szaúd-arábiai állampolgár lenne, minden valószínűség szerint a bíróság elítélné terrorcselekmény bűntettével.
Amennyiben a Netflix vagy más cég követi a szaúdi előírásokat, akkor a szaúdi kormányt érintő legapróbb kritikát is törölniük kell a platformokról. Abdullah Alaoudh Washingtonban tevékenykedő kutató szerint mindez azt eredményezheti, hogy Szaúd-Arábia már így is nagyon hosszú karja ezentúl még messzebb nyúlhat.

Kapcsolódó VilagHelyzete és Alternatív Hírek Cikkek:A CIA szerint is a szaúdi uralkodó, bin Salman koronaherceg parancsára ölték meg Khashoggi-t az isztambuli követségen

Hogyan befolyásolhatja Khashoggi isztambuli meggyilkolása a szaúdi-amerikai kapcsolatokat? – A Stratfor elemzése

Anglia tudott a szaúdiak tervéről, hogy el akarják rabolni Khashoggi-t - Az akció elhalasztására kérték Riyadot! - BOTRÁNY
Forrás: Carnegie Endowment For International Peace

(Fordította: Geopolitika.hu)
(SBG Buddha - VilagHelyzete.com)
◢ BLOG: VilagHelyzete.com)
◢ Youtube-csatorna: VilagHelyzeteTV
◢ Legnagyobb FB-oldal: https://www.facebook.com/AWAKENINGtheWORLD
◢ Párhuzamosan futó FB-oldal (az előző törlése esetére) : https://www.facebook.com/VilagHelyzete
◢ FB-oldal 'vész' esetére: https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog
◢ Azonnali Alternatív VilagHelyzete hírek: http://alternativhirek.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT