Mit tanít Afganisztán 'Saigon pillanata' Amerika "humanitárius háborúiról"? - RT News fontos cikk magyarul - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Mit tanít Afganisztán 'Saigon pillanata' Amerika "humanitárius háborúiról"? - RT News fontos cikk magyarul

Share This
Mit tanít Afganisztán 'Saigon pillanata' Amerika "humanitárius háborúiról"?
Amit most Afganisztánban láttunk, az a "saigoni pillanat" történelmi megismétlődése. Az amerikai megszállás utolsó óráit a háború befejezéséről szóló döntést elítélő háborús neokon héják hangzavara kísérte.
A nők jogaira, a regionális stabilitásra és a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkoznak, mint olyan okokra, amelyek miatt az USA-nak Afganisztánban kellett volna maradnia.
De éppen ezek voltak azok az okok, amelyekre hivatkozva 2001-ben a háborút egyáltalán elkezdték.


Hány évtizedig várják még, hogy a világot a "humanitárius háború" narratíváinak túszaként tartsák fogva?

Most, az USA leghosszabb háborújának végén el kell gondolkodnunk az elmúlt 20 évről, és kinyilvánítani, hogy ezek a hamis "humanitárius" narratívák hogyan vezettek minket idáig.


A legsúlyosabb emberi jogi jogsértések némelyike már a háború kezdetén bekövetkezett.

Az első hónapokban az USA több ezer kazettás bombát dobott le afgán falvak köré. Ezek segélycsomagokra hasonlítottak - szintén sárgák voltak. Gyerekek rohantak, hogy összegyűjtsék azt, amit élelmiszernek hittek, de végül meghaltak, miután felkaptak és felrobbantottak egy-egy robbanószerkezetet.

A ma már "a halál konvoja" néven ismert incidens során az afgán Északi Szövetségnek megadó tálib harcosokat zárt konténerekbe tömték és hagyták megfulladni, miközben a sivatagon keresztül szállították őket - állítólag a CIA figyelő szemei alatt.

Az amerikai háborús bűnök listája az évek múlásával egyre bővült!

Jelentések láttak napvilágot arról, hogy amerikai katonák civileket öltek meg, és állítólag testrészeiket szuvenírként megtartották. David McBride, a brit hadsereg egykori őrnagyának, az ausztrál hadsereg ügyvédjének bátorságának köszönhetően, aki titkos dokumentumokat szivárogtatott ki, megtudtuk, hogy az ausztrál különleges erőknek hasonló gyilkos csapata működött Afganisztánban.

► Óriási botrány (lenne): Amerikai katonák így vadásztak le civileket az utcán Irakban szórakozásból (Háborús bűncselekmények)

Az egyik legerősebb narratíva, amellyel az afganisztáni háborút eladták a közvéleménynek, az volt, hogy a tálibok eltávolítása mennyit tehet a nők jogaiért.

De az az elképzelés, hogy az USA-nak bármilyen valós érdeke fűződött volna a nők jogaihoz, nevetséges, hiszen elsősorban az USA volt az, aki segített a táliboknak átvenni az irányítást Afganisztán felett a szovjet támogatású világi kormánytól.

2001-ben, amikor a szovjetellenes lázadás idejéből származó korábbi iszlamista parancsnokok kerültek hatalomra, a "bacha bazi" - a nők jogainak elnyomásával és a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos gyakorlat ismét elterjedt. Az amerikai katonákat állítólag arra utasították, hogy ne avatkozzanak be, még akkor sem, amikor afgán szövetségeseik fiúkat molesztáltak az amerikai katonai bázisokon.

Sőt, 2010-ben egy WikiLeaks-dokumentumból kiderült, hogy a DynCorp alkalmazásában álló amerikai zsoldosok fizettek azért, hogy bacha bazi fiúkat hozzanak egy katonai bázisra, hogy táncoljanak az afgán parancsnokoknak.

Az afgán nők jogokat érdemelnek, de nem az amerikai megszállás révén.

És ha már a joggal való visszaélésekről beszélünk, mi a helyzet az amerikai katonák jogaival?

Hány fiatalembert temettek el ennek a balszerencsésen végződő háborúnak a hajszolása során? Sokan, akik túlélték, egy életen át tartó fájdalommal vagy mentális betegséggel néznek szembe.
A veteránok kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg opioidok túladagolásában, mint az átlagos amerikaiak - ami ironikus módon valószínűleg Afganisztánból származik.

Az amerikai hadsereg szerint a világ heroinjának 90%-a afgán ópiumból készül. A tálibok 2000-ben betiltották a termesztését, de az amerikai invázió után évről évre rekordmagas volt a termelés.

CIA drogtörténelem - Amiről a közvélemény alig tud! Afganisztán és az amerikaiak által létrehozott tálibok miatt aktuálisabb, mint valaha

Az USA Afganisztánt gyakorlatilag narkóállammá változtatta. Még a leghosszabb ideig hivatalban lévő, az USA által támogatott afgán elnöknek, Hamid Karzainak is volt egy testvére, aki drogbáró volt, és állítólag a CIA fizetett neki.

Talán nem véletlen, hogy az USA most az évszázad egyik leghalálosabb opioidjárványával néz szembe.

Ahhoz, hogy elhiggyük, hogy az amerikai kivonulás veszélyt jelent a térség békéjére és stabilitására, először is el kellene hinnünk, hogy Afganisztán megszállása a béke és a stabilitás forrása volt.
A valóság az, hogy az elmúlt 20 évben nem telt el nap erőszak nélkül és Afganisztán romokban hever. Az inváziót úgy adták el, mint az Al-Kaida legyőzését a terrorizmus elleni háborúban, ehelyett azonban az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) felemelkedését láttuk szerte a Közel-Keleten és a terrorista tevékenység növekedését világszerte.

Ismétlem, ha az USA komolyan gondolná a terrorizmus legyőzését, akkor nem támogatná az Al-Kaidához kötődő harcosokat Szíriában.

Nincs okunk azt hinni, hogy Amerika afganisztáni céljainak bármi köze lenne a stabilitás fenntartásához. Bár az amerikai hadsereg kivonult, ez valójában része lehet Washington számításainak, hogy távolról okozzon instabilitást - ami a megszállás olcsóbb alternatívája.

Végül is, mivel az USA-nak a Kínával való konfrontáció felé fordul, meg kell tartania erőforrásait. Kína ingatag Hszincsiang tartománya Afganisztánnal közös határon fekszik. El akar kerülni minden olyan instabilitást, amely azt jelentené, hogy militánsok áramolnának át a határon. Talán az USA azt reméli, hogy Kínát a birodalmak temetőjébe vonzza.
Afganisztán stabilitásának fenntartásában senkinek sincs nagyobb érdeke, mint a szomszédainak - különösen Pakisztánnak, Kínának, Iránnak és Oroszországnak.

A 40 éves konfliktus után a tálibok most már határozottan pragmatikusabbak a velük való kapcsolattartásban. Oroszország, saját afganisztáni háborús múltja ellenére, úgy döntött, hogy a stabilitás érdekében normalizálja kapcsolatait a tálibokkal.

Irán, amely a korábbi síita-ellenes tálibokkal szemben is ellenséges volt, béketárgyalásoknak adott otthont a harcosokkal és az Egyesült Államok által támogatott afgán kormánnyal.

Kínának is voltak problémái a tálibokkal, mivel az ujgur kisebbség tagjai korábban átlépték a határt, hogy csatlakozzanak az al-Kaidához és velük együtt harcoljanak. A tálibok megígérték, hogy Kína nem avatkozik be az ujgurok ügyébe, cserébe Kína felajánlotta, hogy kiépíti Afganisztán infrastruktúráját és a romlás korszakából a gazdasági jólét korszakába vezet. Ez valami más, amit az évtizedes amerikai irányítás nem tudott elérni.

Bármi is következzen, ahogy az utolsó Chinook felszáll az amerikai nagykövetségről, az afgánok végre képesek dönteni saját sorsukról.

Gondoljuk meg kétszer is, amikor a neokonok legközelebb humanitárius narratívát gyártanak egy nemzet szuverenitásának megsértésére.

A teljes cikket fordította és szerkesztette: SBG Buddha - VilagHelyzete

Forrás: RT News

"Új amerikai évszázad (háborús) projekt"

Kötelező tananyag: Az USA stratégiájának nyílt beismerése felfedte a háborúk és a mostani válság okait !

Megdöbbentően nyíltan és leplezetlenül beszél George Friedman az USA geopolitikájáról.
<< Ezt feltétlenül nézzétek meg, mert a STRATFOR agytröszt igazgatója, George Friedman 12 perces előadása után azok számára is érthetővé válnak a háborúk, világháborúk okai, akik eddig az "összeesküvés-elmélet" váddal söpörtek félre ezeket...

Most az igazság vázolásával előadásában porrá zúz minden ilyen kétséget ! Legalább olyan fontos, mint Wesley Clark előadása az USA betervezett háborúiról...

➽ Kapcsolódó VilagHelyzete.com Cikkek: ➽


► CIA drogtörténelmi leleplezés: Tűz pusztított a CIA főhadiszállásán Lengley-ben, ahol hatalmas droglabort és raktárat találtak a tűzoltók!Itt a háttér!

Óriási botrány (lenne): Amerikai katonák így vadásztak le civileket az utcán Irakban szórakozásból (Háborús bűncselekmények)

Kegyetlen igazság milliárdosok háborús játékáról - csak erős idegzetűeknek

RON PAUL elképesztő "Mi lenne, ha" beszéde - Nem csoda, hogy mindenáron el akarják tenni láb alól

Megdöbbentő videó az igazságról - A "terrorizmus elleni háború" valódi oka

Az igazság itt van ! Szíria és a Közel-Kelet valódi történelmi háttere

Hős vagy áruló Bradley Manning az igazság kiderülése miatt ? Az USA kettős mércéje és egy rendőrállam kialakulása

A NATO háborút akar - De te mire vársz ? - Szellemi mozgósítás az igazságra

Igazságok a Nyugat közel-keleti beavatkozásai és a párhuzamos társadalmak kialakítása mögött - Interjú Maróth Miklós akadémikussal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT