Ki gyújtotta fel Görögországot? Az országom lángol - és a demokrácia nem marad életben - Az UNHERD fontos cikke magyarul - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Ki gyújtotta fel Görögországot? Az országom lángol - és a demokrácia nem marad életben - Az UNHERD fontos cikke magyarul

Share This
Ki gyújtotta fel Görögországot?
Az országom lángol - és a demokrácia nem marad életben

Az égő Földközi-tenger apokaliptikus jelenetei idén nyáron élénk hátteret adtak az IPPC éghajlatváltozásról szóló tegnapi jelentésének. Ezt izzadságtól ázva írom őseim korfui falujából, ahová augusztusra vittem a családomat, nem számítva arra, hogy harmincnégy éve a legsúlyosabb görögországi hőhullámot kell elviselnem.
Az UNHERD teljes cikkét lefordítottam számotokra magyarra.
(SBG Buddha - VilagHelyzete)

Míg Korfut eddig kegyesen elkerülték az ország többi részét sújtó erdőtüzek, Görögország második legnagyobb szigete, Evia már egy hete ég. A kétségbeesett harc, hogy megállítsák az Athénra törő lángokat, erőforráshiány miatt feláldozta Eviát. Mostanra több ezer hektárnyi fenyőerdő vált hamuvá és emberek ezrei kényszerültek elhagyni otthonaikat, mivel a lángok fala egészen a tengerpartig ér, falusiakból menekültek lettek a saját országukban.

Ez a görögországi utazás először ébresztett rá arra a felismerésre, hogy az éghajlatváltozás nem csak egy képzeletbeli fenyegetés egy folyamatosan változó horizonton: már itt van, most is itt van. Az apokalipszis már megérkezett.

➽ Kapcsolódó cikk: Ez már a világvége? Ne várd, hogy úgy nézzen ki, mint egy zombi apokalipszis! 

Az erdőtüzek állandó fenyegetést jelentenek a Földközi-tenger térségében, de a változó éghajlat súlyosbítja hatásukat. Nem csak a nyarak forrósodnak: a téli esők, amelyek az erdő talaját lombos aljnövényzettel borítják be, ami tompítja a tűzveszélyt, egyre gyengébbek.
Még az általában fél éven át heves esőzésekkel sújtott Korfu gazdái is arra panaszkodnak, hogy az évszakok most már nincsenek egyensúlyban, a gyümölcsfák elpusztulnak, hacsak nem öntözik őket, és a kutak vize is fogyóban van.


Az eredmény az, hogy az észak-mediterrán térség erdei - az észak-európaiak számára talán ellentmondásos, hogy Görögország területének közel egyharmada erdőből áll - az állam kezelhetetlenségét is meghaladó tűzfészekké váltak.


Amint az IPPC-jelentésből kiderül, Dél-Európa kiszárad, míg Észak-Európa egyre nedvesebb, ami olyan rendkívüli és pusztító árvizekhez vezet, mint amilyenek idén nyáron Németországban, sőt Londonban is voltak.

A szomszédos Törökországban az ország erdős égei-tengeri partvidékének nagy részét tűzvész pusztította el, miközben az ország általában szárazabb keleti részén villámárvizek pusztítanak. A mediterrán éghajlat, amelyet az évszakok drámai váltakozása jellemez és amely olyan pontos, hogy az évszázadok során szinte napra pontosan megjósolható volt, mostanra kiszámíthatatlanná vált. Európa legvendégszeretőbb és legtermékenyebb tájai mostanra rosszindulatúvá és bosszúállóvá váltak.

Hány évtizednyi emberi lakottság van hátra az északi Földközi-tenger olaj- és citromligeteinek, fenyőerdőinek és szőlőültetvényeinek?

Most már nem tűnik fantáziadúsnak elképzelni, hogy az elkövetkező években Európán belülre menekülnek a klímamenekültek, akik csatlakoznak a kontinensre kívülről nyomuló kétségbeesett tömegekhez.

E hónap végén töltöm be a negyvenedik életévemet. Tízéves voltam, általános iskolába jártam, amikor a Szovjetunió összeomlott, és amikor tömegesen megértették, hogy a globális felmelegedés valódi veszélyt jelent az emberi civilizációra. Emlékszem, hogy a tanárok a CFC-kről és az ózonlyukról oktattak minket, és az olyan propagandisztikus rajzfilmek, mint a Planet kapitány, a felelős ökoharcosok új generációját akarták megteremteni.

Az azóta eltelt harminc év teljesen kárba veszett. Ahelyett, hogy a domináns globális hatalom érdemi lépéseket tett volna az éghajlatváltozással kapcsolatban, a világot az amerikai belpolitika szeszélyeinek túszává tették, miközben az egyik frakció eredménytelen nemzetközi politikai megállapodásokat köt, amelyeket nagy harsánysággal, de hatástalanul hirdetnek, a másik pedig bosszúálló örömmel vonul ki belőlük.

Egyszerűen, komolytalan emberek irányítanak minket, akik alkalmatlanok a kormányzásra.

Eközben a nyugati országok, mint például Nagy-Britannia, hatalmas szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést értek el azáltal, hogy ipari termelésüket áthelyezték Kínába, amely most az emberiség sorsát tartja a kezében, és nem mutat hajlandóságot arra, hogy termelésének csökkentésével feláldozza hegemóniai esélyeit.

Ehelyett a világ két nagy globális hatalma egymással versengve bővíteni fogja termelését és fogyasztását, egyre gyorsabb összeomlásra kárhoztatva ezzel a többieket. Ha valaha is eljött az ideje annak, hogy egy olyan valódi globális közösséget építsünk, amely képes szembenézni az éghajlati összeomlással, akkor az éppen akkor, a történelem rövid 1990-es évekbeli vége idején történt.

Az, hogy a birodalmi hegemónia kiterjesztésére és fenntartására a Föld legtávolabbi szegleteiben elköltött dollárbilliókat és a természeti erőforrások hatalmas mennyiségét jobban el lehetett volna költeni az éghajlatváltozás fenyegetésének kezelésére, vitathatatlan tény.


Az Egyesült Államok hadserege önmagában még most is több szén-dioxidot bocsát ki, mint az olyan jómódú európai országok, mint Svédország vagy Norvégia.

Az elmúlt húsz év sikertelen hadviselésének minden egyes, egy írástudatlan afgán parasztra ledobott bomba, minden egyes doboz fagylalt vagy légkondicionáló egység, amelyet a semmi közepén lévő sivatagba szállítottak, óriási figyelemelterelést jelent a mindannyiunkat fenyegető veszélyről, az erőforrások és erőfeszítések olyan kolosszális pazarlását, amelynek bizonyára nincs párja az emberiség történelmében.

Ahelyett, hogy összehangolt, világháborúhoz hasonló erőfeszítéseket tettek volna a közelgő katasztrófa technológiai megoldásának megtalálására, a felesleges fogyasztási cikkek robbanását kaptuk, amelyek összeszerelése alátámasztotta Kína ipari dominanciára való emelkedését, amely elárasztja a Földet műanyag szarral - amelynek haszna gazdagította az oligarchák osztályát, a valaha élt leggazdagabb embereket, akik vagyonukat percekig tartó fogyasztói űrrepülésekre pazarolják, miközben a bolygónk élhetetlenné válik.
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
Még Amerika 1%-ától, a világ leggazdagabbjaitól eltekintve is, az egész világ leggazdagabb 1%-a - amely a tisztánlátás kedvéért Amerika közel 330 milliós lakosságából mindössze 20 milliót tesz ki - több mint kétszer annyi szén-dioxid-kibocsátásért felelős, mint a világ legszegényebb 50%-át alkotó 3,1 milliárd ember. (ezt olvassátok el most még egyszer! - VilagHelyzete megj.)
De nem csak ez, hanem több szén-dioxid-kibocsátásért is felelősek, mint az EU teljes lakossága, az emberiség történetének egyik leggazdagabb és legiparosodottabb társadalma.

Milyen furcsa tehát, hogy Davos és a Világgazdasági Fórum ragaszkodik ahhoz, hogy mindannyian rovarokat együnk, ne birtokoljunk semmit, és csökkentsük a műanyag szívószálak, repülőjáratok vagy autóutak fogyasztását, miközben semmi érdemlegeset nem tudnak mondani erről a groteszk egyensúlytalanságról.

A Great Resetről készített 27 oldalas, lapozható összeállításomat itt megtaláljátok, illetve minden támogatónak elküldöm a jövőben készülő további rendszerező kiadványokhoz hasonlóan.

Nemcsak az oligarchák a hibásak, hanem az alárendeltjeik is, akik hozzájárulást gyártanak az általuk teremtett világhoz, és az asztalukról származó maradékkal jutalmazzák őket. Gondoljunk csak arra a közelmúltbeli, elkeserítő diskurzusra, amelyben az olyan amerikai neoliberálisok, mint Matt Yglesias és Josh Barro naphosszat arról hencegtek, hogy nekik magasabb a fogyasztásuk és a fogyasztási eszközök birtoklása, mint nekünk, szegény, szerencsétlen európaiaknak.
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
Ahogy egy nemrégiben megjelent, a Green New Dealről szóló kiváló könyv is megállapította, az amerikaiak leggazdagabb 10%-a felelős az ország szén-dioxid-kibocsátásának 25%-áért.

A világ népességének leggazdagabb 10%-a
 - amely csoportba minden bizonnyal a milliomos Yglesias is beletartozik - felelős a világ szén-dioxid-kibocsátásának több mint feléért.
A globális szén-dioxid-kibocsátás harmadával való csökkenéséhez mindössze annyi kellene, hogy a lakosságnak ez a 10%-a ugyanolyan szinten fogyasszon, mint az átlagos európaiak, mint te vagy én: ez kétségtelenül kellemetlenség Yglesias és a hozzá hasonlók számára, de világszerte emberek millióinak életét mentené meg. Ehelyett azonban a világ ég és az életmódunk romlik, hogy ezek az emberek egyre többet és többet fogyaszthassanak. Képzeljünk el egy olyan világot, amelyben egymilliárd amerikai él, ahogy Yglesias követeli: A Föld még azt a mennyiséget sem engedheti meg magának, amennyink van.

Azzal, hogy nem foglalkozik ezekkel a nyilvánvaló egyensúlytalanságokkal, a zöld mozgalom is cserbenhagyta az emberiséget. Ahelyett, hogy felkarolták volna az olyan technológiákat, mint az atomenergia, amelyek lélegzetvételnyi időt adnának az emberiségnek, hogy megállítsa a közelgő katasztrófát, a zöldek az ultraliberális szociális ügyek homályába és az üres tiltakozás általánosító, megoldás nélküli vigasztaló takarójába süllyedtek.

Az, hogy a fukusimai válság, amelynek még az emberi egészségre gyakorolt helyi hatása is erősen túlértékeltnek bizonyult, lehetővé tette a nyugati vezetők, például Merkel számára, hogy a német zöldek követelésének megfelelően bezárják a német atomerőműveket és újra begyújtsák az ország széntüzelésű erőműveit, a legmagasabb rendű katasztrófa volt.

Még a brit kormánypárt is a fosszilis tüzelőanyag-termelés bővítését tervezi, miközben a COP26 klímaértekezlet előtt, amely nem fog többet elérni, mint bármely más klímaértekezlet, állítólagos zöld hitvallásával henceg. Egyetlen iparosodott ország vezetője sem mutatta magát képesnek vagy hajlandónak arra, hogy közvetlenül szembenézzen a kihívással: mindannyian meg fogjuk fizetni az árát.

Mivel a közelgő katasztrófa megállításának legfontosabb esélyét ebben a rendszerben elszalasztottuk, a most közelgő katasztrófát nem csak az elmúlt néhány létfontosságú évtizedben ellenőrizetlenül terjedő fogyasztási modell kudarcának kell tekintenünk, hanem alapvetően a demokrácia kudarcának is. Sőt, talán a tűz és árvíz elkövetkező évtizedei lesznek a demokrácia végső válsága.

Ahogy a huszadik század szellemideológiái még évtizedekkel politikai haláluk után is kísértik a nyugati politikai képzeletet, bizonyára új borzalmak várnak ránk. Miközben a globális délen az államok összeomlanak, a globális északnak teljes állami mozgósítást kell elérnie, hogy enyhítse a feléje tartó katasztrófát: ki tudja megmondani, hogy az elmúlt évtizedek kudarcai milyen kormányzási formákat hívnak életre? Az állítólagos globális liberális rend, amely nagymértékben felgyorsította ezt a katasztrófát, biztosan nem fogja túlélni.

Vasárnap elvittem a két fiamat a dombtetőn fekvő falu temetőjébe, ahol idén temették el a nagymamámat és ahol az összes őse eltemetve volt, mióta a 15. században elmenekültek Albánia oszmán megszállása elől. Miközben olajlámpát gyújtottunk és füstölőt égettünk szerény családi sírhelyünkön, körülnéztem a ciprusok és fenyőfák zöld tengerén és a sűrű olajfaligeteken, amelyek most fenyegetést jelentettek, egy várva várt parazsat, mint a szárazföldön égő erdők.

Hány évig, tűnődtem, vajon az öt és egy éves fiaim biztonságban élhetnek-e itt?
Hány évtized van még hátra a Földközi-tengerből, hogy élhető legyen, hogy a fák még gyümölcsöt teremjenek, mielőtt kútjaink kiszáradnak?


Görögország európai mércével mérve szegény ország, még inkább a gazdag kommentátorokéhoz képest, akik a túlélését fenyegető, fenntarthatatlan status quo-t védik.

Pedig más országok, mind Európában, mint Görögország, mind a globális délen, olyan gazdagok a lakóik számára, mint nekem az ősi falum:

Vajon hány millióan lesznek kénytelenek elszakadni mindattól, amit valaha ismertek, hogy a világ leggazdagabbjai még jobban meggazdagodhassanak, elszigetelve fogyasztásuk következményeitől?

A teljes cikket fordította és szerkesztette: SBG Buddha - VilagHelyzete

Forrás: UNHERD

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT