A "tájékozott beleegyezés" az orvosi etika alapja - Most hol marad? - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

A "tájékozott beleegyezés" az orvosi etika alapja - Most hol marad?

Share This

A "tájékozott beleegyezés" az orvosi etika alapja - Most hol marad? 

A "tájékozott beleegyezés" fogalma: 

Idézet és részlet változtatás nélkül:
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
A "tájékozott beleegyezés" fogalma: 
A páciensek autonómiájával, önrendelkezésével, illetve megfelelő tájékoztatásával összefüggő, a modern bioetikában és orvosi kommunikációban kulcsszerepet játszó általános elv. 

Lényege, hogy a páciens beleegyező vagy elutasító döntését a javasolt kezelésre vonatkozóan csak akkor tekinthetjük autonómnak és így etikailag illetve jogilag érvényesnek, ha a páciens megfelelő mértékben tájékozott, a tájékoztatást kellően megértette és tudatában van döntése következményeinek.

A páciens tehát egyértelmű döntést hoz az őt érintő orvosi beavatkozások elfogadásáról vagy elutasításáról, ezt szóban vagy írásban (invazív beavatkozások esetén ez utóbbi a szabály) kinyilvánítja.

Mindezt nem pusztán formális előírásoknak eleget téve és automatikusan megfelelve a vele szemben esetlegesen támasztott elvárásoknak, hanem azt követően, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tájékoztatást kapott egészségi állapotáról és a felmerülő terápiás lehetőségekről (illetve néhány egyéb szempontról: ld. a tájékoztatáshoz való betegjogot), azokat átgondolta, kellőképpen megértette, esetleg további információkat kért orvosaitól, felelőssége teljes tudatában döntést hoz.

A tájékozott beleegyezés elve és a betegjogok:

A modern bioetikai szemlélet jogi és gyakorlati megvalósulásaként is értelmezhető betegjogi rendszeren belül több olyan pont is
megjelenik, amelyet közvetlen vonatkozásba hozhatunk a tájékozott beleegyezés elvével. Így értelemszerűen elsősorban a tájékoztatáshoz, az önrendelkezéshez és a kezelés visszautasításához való betegjogokat emelhetjük ki, de ide sorolható az egészségügyi dokumentáció megismerésének joga is.

A tájékozott beleegyezés elvének fő célja az, hogy a cselekvőképes (kompetens) páciens kontrollt tudjon gyakorolni a rajta végrehajtott orvosi vizsgálatok és beavatkozások, végső soron saját sorsa és élete felett.

Ez egy etikai elv, amelynek elfogadása az esetek többségében az orvos kötelessége. 

Fontos, hogy az orvos megértse és elfogadja ezt az elvet és ne tekintse tehernek, a tájékozott beleegyezés elvével az orvosi javaslatok ellenében is élni kívánó pácienst (például további tájékoztatást kér vagy nem egyezik bele egy kezelésbe) ne érhessen hátrány ebből kifolyólag.

A tájékozott beleegyezés elvében foglalt jogosultságokkal élni kívánó páciens nem „nehéz beteg”, éppenséggel természetes dolog, hogy az emberek az egészségügyi intézményekben is szeretnék átlátni és irányítani azt, ami velük történik és aktív szerepet vállalni a döntésekben és egészségi állapotuk javulásában. (SBG Buddha - VilagHelyzete)

Források: http://filozofia.uni-eger.hu/public/uploads/a-tajekozott-beleegyezes-elve-a-mai-bioetikaban_558028a017a17.pdf

Tájékozott beleegyezés és betegjogok – esetalapú áttekintés:
http://www.med.u-szeged.hu/oktatas/torzskepzesi-tanfolyam/2019-torzskepzes-etika


Szerkesztette: SBG Buddha - VilagHelyzete

➽ Kapcsolódó VilagHelyzete.com Cikkek: ➽

➽ STERN címlap: A Globális Vakcinakartell világvallássá teszi az oltásban való hit dogmáját és eretnekké a kérdéseket feltevőket!


Elérhetőségek, amiket érdemes elmenteni:
📷 #1.számú Facebook-oldal:
📷 Párhuzamos FB-oldal:
📷 FB-oldal 'vész' esetére:
📷 Azonnali alternatív VilagHelyzete hírek: http://www.AlternativHirek.com


E-Mail: vilaghelyzete@gmail.com

VilagHelyzete%2B-%2Bqrcode
Ha úgy érzed értékes a VilagHelyzete és Alternatív Hírek oldalakkal kapcsolatos tevékenységem vagy érdemes támogatni a fennmaradást, minden segítséget szívesen veszek és köszönök:
akár a Paypal-küldéssel, akár Patreon támogatóként, mert nagyban segít a további működésben és életben tartásban. Köszönöm! 
Egyszerűen beolvashatod a QR-kódot és ott is vagy! >>>
https://www.paypal.me/VilagHelyzeteBlog

Egyszerű Bankkártyás támogatás - PayPal nélkül: 

1 megjegyzés:

  1. Tájékoztatás és betegbeleegyező nyilatkozat aláírása eddig is volt és most is van, úgyhogy ez Fake News!

    VálaszTörlés

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT