George Soros cikke: Túlélheti-e a demokrácia a polikrízist? - A teljes Project Syndicate cikk magyarul - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

George Soros cikke: Túlélheti-e a demokrácia a polikrízist? - A teljes Project Syndicate cikk magyarul

Share This
George Soros cikke saját, Project Syndicate nevű oldalán: Túlélheti-e a demokrácia a polikrízist? 

Túlélheti-e a demokrácia a polikrízist?


Világszerte az emberek egyre inkább azzal az érzéssel élnek, hogy túl sok minden történik, túl gyorsan. A növekvő szorongás legfőbb okai közé tartozik a mesterséges intelligencia térnyerése, az éghajlatváltozás és Oroszország ukrajnai háborúja - ezek mindegyike sürgős figyelmet követel a politikai döntéshozóktól és a politikai vezetőktől.


EW YORK - Nyugtalan időket élünk. Túl sok minden történik túl gyorsan. Az emberek össze vannak zavarodva. A Columbia Egyetem gazdaságtörténésze, Adam Tooze valóban népszerűsített erre egy szót. Ő "polikrízisnek" nevezi.

A polikrízisnek számos forrása van. Véleményem szerint a világot ma sújtó polikrízis fő forrása a mesterséges intelligencia. A második helyen az éghajlatváltozás áll, a harmadik pedig az ukrajnai orosz invázió. A lista sokkal hosszabb, de én erre a háromra koncentrálok. Ez segíthet csökkenteni a zűrzavart.


MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

A mesterséges intelligencia sokkolta a világot, amikor a Microsoft az OpenAI nevű társult cégen keresztül szabadon elérhetővé tette a ChatGPT-t a nyilvánosság számára. 

Ez 2022 novemberében történt. A ChatGPT egzisztenciális fenyegetést jelentett a Google üzleti modelljére. A Google felpörgésbe kezdett, hogy minél hamarabb kiadjon egy konkurens terméket.

Nem sokkal később Geoffrey Hinton, akit általában a mesterséges intelligencia keresztapjának tartanak, lemondott a Google-nél, hogy nyíltan beszélhessen az új technológia által jelentett kockázatokról. 

Korábbi álláspontját megfordítva, igencsak rossz szemmel nézte az AI-t. Azt mondta, hogy az elpusztíthatja a civilizációnkat.

Hinton úttörő szerepet játszott a neurális hálózatok fejlesztésében, amelyek képesek megérteni és létrehozni a nyelvet, valamint az adatok elemzésével készségeket tanulni. Ahogy nőttek az adatok, úgy nőtt a mesterséges intelligencia úgynevezett nagy nyelvi modelljeinek kapacitása is.

Ez nagy hatással volt Hintonra. 
"Lehet, hogy ami ezekben a rendszerekben történik, az valójában sokkal jobb, mint ami az agyban zajlik" - mondta. Ahogy egyre erősebbé válnak, úgy válnak veszélyesebbé is - állította. Különösen a teljesen autonóm fegyverrendszerektől - gyilkos robotoknak nevezte őket - óva intett.
"Teljesen ismeretlen területre léptünk. Képesek vagyunk olyan gépeket építeni, amelyek erősebbek nálunk, de még mindig mi irányítunk. De mi van akkor, ha olyan gépeket fejlesztünk ki, amelyek okosabbak nálunk? ... 

A mesterséges intelligenciának öt-húsz évbe fog telni, mire felülmúlja az emberi intelligenciát." 
És "hamarosan rá fog jönni, hogy jobban eléri a céljait, ha erősebbé válik".

Az AI valóban Goethe "A varázslótanonc" című versére emlékeztetett. A tanonc varázslást tanul, de nem teljesen érti, amit a mester tanít neki. Amikor a mester megparancsolja neki, hogy seperje fel a padlót, a varázsszavakat egy seprűre alkalmazza. A seprű engedelmeskedik neki, de a tanonc nem tudja megakadályozni, hogy a seprű vödörnyi vizet hozzon a padlósöpréshez, és a házat elönti a víz.

Én még a mesterséges intelligencia feltalálása előtt nőttem fel. Ez tett engem a valóság nagy hívévé. Viszonylag korán rájöttem, milyen nehéz megérteni azt a világot, amibe beleszülettem, és a valóságtól vártam, hogy erkölcsi útmutatást adjon nekem.

Mi, emberek, egyszerre vagyunk résztvevői és megfigyelői annak a világnak, amelyben élünk. Résztvevőként a magunk javára akarjuk megváltoztatni a világot; megfigyelőként pedig úgy akarjuk megérteni a valóságot, ahogy van. Ez a két cél kölcsönösen ütközik egymással. Ezt fontos felismerésnek tartom, amely lehetővé teszi számomra, hogy különbséget tegyek jó és rossz között.

Az AI megsemmisítette ezt az egyszerű sémát, mert semmi köze a valósághoz.
 
A mesterséges intelligencia megteremti a saját valóságát, és amikor ez a mesterséges valóság nem felel meg a valós világnak - ami elég gyakran megtörténik -, elveti, mint hallucinációt.
Ez szinte ösztönösen ellenezte bennem a mesterséges intelligenciát és teljes szívemből egyetértek azokkal a szakértőkkel, akik azt állítják, hogy azt szabályozni kell. 

A szabályozásoknak azonban globálisan végrehajthatónak kell lenniük, mert a csalásra való ösztönzés túl nagy; azok, akik kijátsszák a szabályokat, tisztességtelen előnyre tesznek szert.

Sajnos a globális szabályozás elérhetetlen, mert a világot két, egymással szöges ellentétben álló kormányzati rendszer konfliktusa uralja. Gyökeresen eltérő nézeteik vannak arról, hogy mit és miért kell szabályozni.

  • A két kormányzási rendszert nyitott és zárt társadalomnak nevezem. 

A kettő közötti különbséget a következőképpen határozom meg: a nyitott társadalomban az állam szerepe az egyén szabadságának védelme; a zárt társadalomban az egyén szerepe az uralkodók érdekeinek szolgálata.

A mesterséges intelligencia hihetetlenül gyorsan fejlődik és a közönséges emberi intelligencia számára lehetetlen, hogy teljesen megértse. Senki sem tudja megjósolni, hová fog vezetni bennünket. 

Egy dologban azonban biztosak lehetünk: a mesterséges intelligencia segíti a zárt társadalmakat, és halálos fenyegetést jelent a nyitott társadalmakra. 

Ez azért van így, mert a mesterséges intelligencia különösen jó abban, hogy olyan ellenőrzési eszközöket állítson elő, amelyek segítenek a zárt társadalmaknak abban, hogy megfigyeljék az alattvalóikat.

Ezért ellenzem ösztönösen a mesterséges intelligenciát, de nem tudom, hogyan lehetne megállítani. Jelenleg senki más sem tudja, de a mesterséges intelligenciát kifejlesztők többsége felismerte, hogy szabályozni kell. A kongresszus és Joe Biden elnök kormánya is. 

De a mesterséges intelligencia sokkal gyorsabban halad, mint a kormányzati hatóságok. A Biden-kormányzat hozott néhány végrehajtó intézkedést, de a Kongresszusnak nehéz lesz bármi olyasmit is törvénybe iktatnia, mint egy "AI Bill of Rights".

  • Van azonban egy probléma, amely nem várhat. Az Egyesült Államokban - és valószínűleg az Egyesült Királyságban is - 2024-ben általános választások lesznek és a mesterséges intelligencia kétségtelenül fontos szerepet fog játszani, ami valószínűleg csak veszélyes lehet. 
A mesterséges intelligencia nagyon jó a dezinformáció és a mélyreható hamisítások előállításában és sok rosszindulatú szereplő lesz. 

Mit tehetünk ez ellen? Nem tudom a választ, de remélem, hogy ez a kérdés megkapja a megérdemelt figyelmet.


ÉGHAJLATVÁLTOZÁS

A polikrízis második eleme az éghajlatváltozás. A globális éghajlati rendszert megzavarta a fokozott emberi beavatkozás, különösen az üvegházhatású gázok, a szén-dioxid és a metán nagymértékű felhasználása. A 2015-ös párizsi megállapodás 1,5 Celsius-fokos célt tűzött ki az iparosodás előtti időkhöz képest. Ezt most már biztosan túllépik; az éghajlatváltozás elleni küzdelemre tett erőfeszítések ellenére a felmelegedés üteme valójában gyorsul.

Két nagy tekintélyű éghajlatkutató, David King, az Egyesült Királyság kormányának korábbi tudományos főtanácsadója és Johan Rockström, a Potsdami Intézet munkatársa arra figyelmeztetett, hogy ez fordulópontokat idézhet elő, és a földi élet összeomlásához vezethet.
https://www.independent.co.uk/climate-change/news/arctic-circle-arctic-david-king-world-meteorological-organisation-london-b2344811.html

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület szerint a jelenlegi klímapolitika következtében a Föld 2100-ra 2,5°C és 2,7°C közötti mértékben fog felmelegedni. 

Ez katasztrófa lenne, mondták a tudósok. Ez meghaladná az elmúlt négymillió év legmelegebb hőmérsékletét a Földön. Ez a grönlandi, a himalájai és a nyugat-antarktiszi jégtakaró teljes elolvadásához vezetne, és tíz méterrel megemelné a tengerszintet.
https://www.cambridgeindependent.co.uk/news/life-on-earth-will-be-unsupportable-if-we-continue-current-p-9314798/
"Összeomlana a Föld bolygó összes nagy biomja - az esőerdők, a mérsékelt égövi erdők nagy része -, hirtelen felolvadna a permafroszt, teljesen összeomlana a tengerbiológia, a Föld lakhatóságának nagy része eltolódna" mondta Rockström.
"A bolygó több mint egyharmada az egyenlítői régiók körül lakhatatlanná válik, mert átlépi az egészségi küszöböt, ami 30°C körül van."
Sajnos, amikor a klímaváltozás elleni küzdelem az emberek megélhetését zavarja, meg akarják védeni a megélhetésüket. 

A németországi és hollandiai gazdák felháborodtak a nitrogén-kibocsátás szabályozása ellen, mert ezek a szabályozások megakadályozzák őket a tehéntartásban. Mozgósítottak, választásokat nyertek és megrázták az Európai Uniót.
https://www.nytimes.com/2022/08/20/world/europe/netherlands-farmers-protests.html

Meg kell említenem az olajtársaságok azon vágyát is, hogy továbbra is profitot termeljenek.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben jócskán le vagyunk maradva. Mindent meg kellene tennünk, amit az éghajlatkutatók szükségesnek tartanak - mélyen és gyorsan csökkenteni a kibocsátást, eltávolítani a légkörből a felesleges üvegházhatású gázokat, és újra befagyasztani az Északi-sarkvidéket. Ehhez meg kell szereznünk az őslakos közösségek jóváhagyását. Mindezt a lehető leghamarabb meg kell tennünk.


OROSZORSZÁG HÁBORÚJA UKRAJNA ELLEN


Ezzel elérkeztünk a polikrízis harmadik összetevőjéhez. Ukrajna orosz megszállása negatív sokkhatásként érte a világot, megzavarta az élelmiszerellátást és jelentős geopolitikai átrendeződéseket okozott. 

Mindezek után a tényleges eredmény sokkal jobb, mint amire számítani lehetett. Az ukrán hadsereg hősies ellenállást tanúsított és az USA és Európa erős támogatásával megfordította a dolgokat. 

Az orosz hadsereg papírtigrisnek bizonyult, rosszul vezetett és alaposan korrupt. A Wagner-csoport, egy magán zsoldos hadsereg egy ideig támogatta az inváziót, de végül ők sem tudták legyőzni Ukrajnát.

Ennek eredményeképpen Ukrajna most készen áll az ellentámadásra, amint megkapja a Nyugat által ígért felszerelést. Biden még abba is beleegyezett, hogy Ukrajna F-16-os vadászgépeket kapjon.

Úgy vélem, az ellentámadás sikeres lesz. 
A célpont a Krím félsziget lesz, az orosz haditengerészet hazai bázisa. A már megrongált, Oroszországgal közös szárazföldi híd megsemmisítésével Ukrajna egy stratégiai előnyből stratégiai tehertétellé válhat, mert a Krímnek nincs vize. 

A szárazföldi híd megsemmisítésével a Krím Ukrajnától függ majd a vízellátás tekintetében.
  • Az Orosz Föderáció számos része már most is sanyargatja magát Vlagyimir Putyin elnök önkényuralmi rendszere alatt és ez a fejlemény arra késztetheti őket, hogy teljesen elutasítsák azt. Putyin álma, az újjáéledő Orosz Birodalom széteshet és többé nem jelenthet fenyegetést Európára és a világra.
  • Az ukrajnai háború vége pozitív sokkhatásként éri majd a világot. 
Ez lehetőséget adhat Biden számára, hogy csökkentse a feszültséget az USA és Kína között, amely maga is gazdasági hanyatlás közepén van, ami Hszi Csin-ping elnököt fogékonyabbá teheti az USA-val való megegyezésre. 

Biden nem törekszik rendszerváltásra Kínában; mindössze a tajvani status quo helyreállítását szeretné elérni.

Az ukrajnai orosz vereség és a kínai-amerikai feszültségek enyhülése teret adhat a világ vezetőinek, hogy a civilizációnk elpusztításával fenyegető éghajlatváltozás elleni küzdelemre összpontosítsanak. 

De csak egy keskeny és kanyargós út vezet ehhez az eredményhez. Ezért helyénvaló kérdőjelet használni, amikor azt kérdezzük, hogy a demokrácia túlélheti-e a polikrízist.

Írta: George Soros

A teljes cikket fordította és szerkesztette: VilagHelyzete

Forrás és eredeti cikk címe: Can Democracy Survive the Polycrisis?


Köszönöm szépen a segítséget, ha szerinted is fontos a hiteles, sokoldalú, naprakész tájékoztatás és tájékozódás!

MEGRENDELEM A KÖNYVÚJSÁGOT✔ A VIP támogatók természetesen ajándékba megkapják és mindenkinek adom szeretettel, aki úgy érzi, támogatásra érdemes a VilagHelyzete 12 éves tevékenysége!

VilagHelyzete%2BTelegram%2BBanner

VilagHelyzete%202022.%20Szeptember%20Cover%20Duo

Elérhető a VilagHelyzete nyári extra száma 645 oldalon!
📖 A "Háttérhatalom Nagy Könyve" címmel 
VilagHelyzete%202022%20-%20J%C3%BAnius%20Quad
Az egy év alatt elkészített 15 VilagHelyzete e-Könyvújság sorozat legértékesebb darabját és egyedülálló tudásanyagát érheted el és őrizheted meg ezzel a 645 oldalas kiadvánnyal, amit online lapozható formában és letölthető dokumentumként is elküldök neked. A dokumentum bevezető 22 oldala itt megtekinthető

Ezt egy kedves olvasó írta, aki tegnap kapta meg a kiadványt. Az ő engedélyével megosztom hozzászólását:

https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F1b819dec-b1a7-4ac5-ad2c-2fc58bc4c47f_482x231

424 oldalon érhető el a VilagHelyzete-Könyvújság
2022. április száma ✔
Benne 185 poszt / nemzetközi cikk és videó, 
23 cikk + Exkluzív Extra VilagHelyzete tudásanyag: 
Mire kell felkészülni egy gazdasági összeomlás esetén? - Összes cikk 
VilagHelyzete%202022.%20%C3%81prilis%20Triple%20Cover-min

2022. Márciusi száma ✔ Benne az"ukrán dráma" tudásanyaga + 21 cikkel és 124 extra oldallal
.com/img/a/


Minden jelentősebb PayPal-támogatóPatreon patronáló megkapja,
illetve 2490 Ft-ért megrendelhető ezen a linken:  https://bit.ly/3p5M5bE

Ha valamelyik szám még hiányozna és teljessé szeretnéd tenni az eddig megjelent kollekciót, a 2021. júniusi / júliusi / augusztusi szeptemberi / októberi / novemberi  / decemberi és 2022. januári és 2022. februári számok szintén elérhetőek 2490 Ft-os áron, csak jelezd, hogy mely kiadványokat kéred!
.com/img/a/
.com/img/a/

Minden jelentősebb PayPal-támogatóPatreon patronáló megkapja,
illetve 2490 Ft-ért megrendelhető ezen a linken:  https://bit.ly/3p5M5bE

Ha tetszik neked és fontos szerinted a VilagHelyzete.com 2011 óta végzett tevékenysége, valamint az AlternativHirek oldalon készített cikkek, fordítások elérhetősége és fennmaradása, segíts kérlek a folytatásban támogatásoddal! 
Köszönöm! (SBG Buddha - VilagHelyzete)

VilagHelyzete%2B-%2BT%25C3%25A1mogat%25C3%25A1s

Elérhetőségek, amiket érdemes elmenteni:
📷 #1.számú Facebook-oldal:
📷 Párhuzamos FB-oldal:
📷 FB-oldal 'vész' esetére:
📷 Azonnali alternatív VilagHelyzete hírek: http://www.AlternativHirek.com

Ha úgy érzed értékes a VilagHelyzete és Alternatív Hírek oldalakkal kapcsolatos tevékenységem vagy érdemes támogatni a fennmaradást, minden segítséget szívesen veszek és köszönök:

akár a Paypal-küldéssel, akár Patreon támogatóként, mert nagyban segít a további működésben és életben tartásban. Köszönöm! 

👉 Egyszerű Bankkártyás támogatás PayPal használata nélkül:

Vagy beolvashatod a QR-kódot és ott is vagy! >>>

Exkluzív tartalom és kommunikációs lehetőség patronálóknak:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT