Még a szegény országok mércéjével mérve is riasztóan koszos India – Economist - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Még a szegény országok mércéjével mérve is riasztóan koszos India – Economist

Share This

Még a szegény országok mércéjével mérve is riasztóan koszos IndiaEconomist, 2018. december 6.

India fővárosa folyamatosan égett szagot áraszt, aminek számos oka van: a rákkeltő dízel, ami a gépek ¾-ét működteti, a koszos szén, ami a város energiaszükségletének legnagyobb hányadát fedezi, az örökké parázsló szeméthegyek, stb. Ezek együttesen a legkárosabb levegőjű nagyvárossá teszik egész Delhit.
A lakosok csaknem kétszer annyi finomított port lélegeznek be naponta, mint Pekingben.
Hasonlóan szennyezettek az indiai vizek is, a felszíni vizek 70%-a veszélyes, illetve légszennyezettség tekintetében a WHO éves listáján a 15 legszennyezettebb város közül 14 indiai. 
A kosz nem csak kellemetlen, de halálos is:
a felmérések szerint évente 1,2- 2,2 millió indiai hal meg a levegő szennyezettsége miatt, a koszos víz pedig 200.000 áldozatot szed évente. Delhi lakosai körülbelül 10 évet vesztenek várható élettartamukból a szenny miatt. A szennyező anyagok egyre mélyebbre jutnak a talajvízben is, és a globális felmelegedés miatt a monszun időszak egyre szeszélyesebb – ezzel India a saját jövőjét is szennyezi. De nem csak saját magát, az egész világot is veszélyezteti az indiai szennyezettség: szén-dioxid kibocsátás tekintetében India most már ugyanannyit bocsát ki a káros anyagból, mint Afrika és Dél-Amerika együttesen.

Korábban India a szegénységére hivatkozott, mikor a szennyezettsége miatt támadták: India még fejlődő ország, a mostani gazdag államok fejlődésük során mind átmentek azon a fázison, ahol India jelenleg tart. De nem csak abszolút, hanem relatív mércével mérve is India messze felülmúl szennyezettségben bárkit. A környezetkímélő technológiák bevezetése kétségkívül drága- de vannak olyan olcsó részmegoldások, amiket az indiai bürokrácia egyszerűen megléphetne: ilyen a szénhasználatot kifejezetten bátorító szabályozások visszavonása.

A politikai vezetőség a nagyvállalatokból és a legszegényebbekből nyeri a fő szavazóbázisát, így a középosztály egyre hangosabb panaszait a szennyezettséggel kapcsolatban nem nagyon hallgatják meg.

Narendra Modi 2014-es hatalomba lépése óta ugyan a Tiszta India kampány keretében eddig 90 millió új WC-t létesítettek, de ez messze nem elég még.

Forrás: Economist


(SBG Buddha - VilagHelyzete.com)
◢ BLOG: VilagHelyzete.com)
◢ Youtube-csatorna: VilagHelyzeteTV
◢ Legnagyobb FB-oldal: https://www.facebook.com/AWAKENINGtheWORLD
◢ Párhuzamosan futó FB-oldal (az előző törlése esetére) : https://www.facebook.com/VilagHelyzete
◢ FB-oldal 'vész' esetére: https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog
◢ Azonnali Alternatív VilagHelyzete hírek: http://alternativhirek.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT