Itt a nagy atlanti szakadás! Az USA és Kína között lavírozva Európa saját útját próbálja járni - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Itt a nagy atlanti szakadás! Az USA és Kína között lavírozva Európa saját útját próbálja járni

Share This
Itt a nagy atlanti szakadás! Az USA és Kína között lavírozva Európa saját útját próbálja járni. - Az RT News mai cikkét fontosnak éreztem magyarra fordítani nektek.

Az Egyesült Államok korábban szinte teljesen befolyásolta az EU globális politikáját. Kína kérdésében Európa most viszont elmozdul Washington kezéből és szorításából, mivel rájött, hogy jobb, ha ezt a kapcsolatot saját feltételei szerint építi.

Több mint 70 évvel ezelőtt az Egyesült Államok egy új transzatlanti rend megkezdését kovácsolta a világháború sújtotta európai gazdaságok újjáépítését célzó Marshall-tervvel, majd másodsorban a NATO szövetségének megkezdésével.

Mivel a globális stratégiai környezet új feszültséggé formálódott Peking és Washington között, az Egyesült Államok sokáig és többször ragaszkodott hozzá, hogy szövetségesei kötelezően ugyanazt a politikát alkalmazzák, mint ő... , függetlenül attól, hogy a kontinens államai milyen egyéni érdekekkel rendelkeztek egyáltalán.

Amint a Biden-kormány győzött, azonnal elkezdte szajkózni a transzatlantizmus retorikáját Pekingnél. A dolgok mégsem egészen úgy mennek, ahogy tervezték.

Az Európa-Kína beruházás aláírása sokkot okozott Washington és agytröszt közösségei számára, sőt Merkel és Macron további nyilatkozatai azóta csak világossá tették, hogy Európát nem érdekli az USA Pekinggel való konfrontációja.

Kína mára felülmúlta az Egyesült Államokat, és az Európai Unió legnagyobb kereskedelmi partnere lett.

Ez egy hatalmas mérföldkő, amely feltárja a téteket. Nem meglepő, hogy Amerika elégedetlen az EU-val szemben.
„Európa nem tud semleges maradni az Egyesült Államok és Kína közötti önálló helyzetben”

A nagy atlanti szakadás lassan, de folyamatosan zajlik. Kínával kapcsolatban, amelyet a Trump-kormány indított el, a XXI. Század meghatározó külpolitikai kihívása, Európa és az Egyesült Államok különböző utakon jár.

A Donald Trump elnökség sok szempontból egy régi világrend megszűnését jelentette, amelyet Biden megkísérel restaurálni, de amely szinte biztosan meghalt.
Vagyis az egyetlen, átfogó és összekapcsolt világrend - jobb stílusú „Pax Americana”, az amerikai hegemónia által fenntartott globalizáció.

Ez a rendszer 2016-ban határozottan véget ért a Trump-kormány megválasztásával, amely elítélte az „univerzalizmust” a nemzeti érdek (Amerika az Első) elszigetelt értelmezése és a nagyhatalmi verseny felett.

Az amerikai liberálisok széles körben elkövették azt a hibát, hogy azt hitték, hogy amint Trump eltűnik, a dolgok „visszatérnek a normális szintre” és érdekük lenne, hogy az Európai Unió automatikusan el is kezdje követni az USA-t Kínával kapcsolatban, ezért Biden verni kezdte a transzatlantiizmus dobjait.

Mégis, egyáltalán nem sikerült visszatérni az ennek való megfeleléshez, és úgy tűnik, már nem is fog sikerülni!

Az elmúlt évek következménye, hogy most először, az Európai Unió végre meghatározza saját „érdekeit”közvetlenebb és összetartóbb értelemben és önmagában is geopolitikai pólusnak tekinti saját magát. Nem puszta követőnek. Ez azt jelenti, hogy még akkor is, ha vannak átfedések az amerikai külpolitika felé, Európa megérti, hogy Amerika nem egyértelműen szolgálja Európa összes érdekét, hanem potenciálisan versengő erő a világban.

Európa és a kontinens egy olyan geopolitikai szakadékba és konfrontációba szorul, amelyet nem ő hozott létre és nem is akart.

Az Egyesült Államok Kína-stratégiájának alapját egy palástra alapozta, amelyet „Indiai-csendes-óceáni térségnek” nevez. Nem számít, hányszor mondják, Európa nincs az „Indiai-csendes-óceáni térségben”.

Európa az Atlanti-óceán partján van és nem lehet átültetni egy atlanti alapú szövetségi rendszert a világ egy olyan régiójába, ahová az nem tartozik és ez nem számolhat azzal a ténnyel sem, hogy bár Kína távol áll Európától, egyre inkább kapcsolódik Eurázsia szárazföldjén keresztül.

A kínai-európai kereskedelem fellendülése nem véletlen, hanem az újonnan konfigurált vasutak eredménye, amelyek áthidalják a kontinenst, és gyorsabbá, olcsóbbá és hatékonyabbá teszik az árutovábbítást, mint valaha, elvágva a logisztikai szempontból kínos szállítási útvonalakat. Ennek fényében nem csoda, hogy Európa úgy döntött, hogy diplomáciával és üzletkötéssel próbálja megoldani Kínával fennálló nézeteltéréseit a megosztottsággal és a megsemmisítéssel szemben.


Az Egyesült Államok durva ébredés előtt áll.
Joe Biden liberális idealista elnök, aki megpróbálja konfigurálni Obama elképzelését a trumpi világban.

A volt elnökre mondhatnak sok mindent, de azt nem, hogy nem tudta volna, mi a nemzeti érdek, vagy hogy nem értette, hogy az elavult szövetségek már egyre inkább hiányoznak vagy nem működnek Amerika céljainak elérésében.

Fordította és szerkesztette: SBG Buddha - VilagHelyzete
Forrás: RT News

➽ Kapcsolódó VilagHelyzete.com Cikkek: ➽

21 térkép a 21. századhoz - A világ európai, kínai és eurázsiai perspektívából nézve a gazdaság, technológia új fúziójaként

Elérhetőségek, amiket érdemes elmenteni:
📷 #1.számú Facebook-oldal:
📷 Párhuzamos FB-oldal:
📷 FB-oldal 'vész' esetére:
📷 Azonnali alternatív VilagHelyzete hírek: http://www.AlternativHirek.com

VilagHelyzete%2B-%2Bqrcode
Ha úgy érzed értékes a VilagHelyzete és Alternatív Hírek oldalakkal kapcsolatos tevékenységem vagy érdemes támogatni a fennmaradást, minden segítséget szívesen veszek és köszönök:

akár a Paypal-küldéssel, akár Patreon támogatóként, mert nagyban segít a további működésben és életben tartásban. Köszönöm! 

Egyszerű Bankkártyás támogatás PayPal használata nélkül:

Vagy beolvashatod a QR-kódot és ott is vagy! >>>

Exkluzív tartalom és kommunikációs lehetőség patronálóknak:

2 megjegyzés:

  1. Már csak az a kérdés,hogy Biden,és a háttérhatalom képes-e ezt a visszafordíthatatlan megosztottságot felismerni,mielőtt végső katasztrófába sodorná a világot.Ez a mai pandémia-hisztéria,és annak álságos fenntartása nem ezt mutatja,és a háttérhatalom azon szándéka,hogy mindenáron ráerőlteti a világra a végzetes nagy reset eszméjét,pedig annak kudarcát maga a deep state fogja túlélni,hiába biztos ebben!Azt kell elérni,hogy csak a teljesen elpofátlanodott,és magabiztos (csak látszat) deep state pusztuljon,és ne tudja magával rántani az emberiséget!

    VálaszTörlés
  2. ----a deep state SEM fogja túlélni bocs

    VálaszTörlés

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT