Az internet egykor a szólásszabadság ígéretét kínálta mindenkinek, de a Big Tech azóta mindezt egy börtönné alakította át. - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Az internet egykor a szólásszabadság ígéretét kínálta mindenkinek, de a Big Tech azóta mindezt egy börtönné alakította át.

Share This
Az internet egykor mindenki számára a szólásszabadság ígéretét kínálta; de a Big Tech azóta mindezt egy börtönné alakította át. A teljes mai cikket lefordítottam nektek magyarra. (VilagHelyzete)
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
A valóságban nem engem üldöznek, hanem téged. Én csak útban vagyok". (Donald Trump)
Régen azt hittem, hogy az internetnek ugyanolyan hatása lesz a vállalati média kapuőreire, mint az AK-47-esnek az afrikai gyarmatbirodalmakra. Ez még azelőtt volt, hogy a Big Tech a szabadság ígéretét a feudalizmus második eljövetelévé változtatta.

A Facebook "felügyelőbizottságának" azon szerdai döntése - amely átlátszó kísérlet a cenzúra felelősségének egy nemzetközi bizottságba való kiszervezésére -, hogy meghosszabbítja a 45. amerikai elnökre, Donald Trumpra vonatkozó tilalmat, csak a legújabb példája ennek, de korántsem a legkirívóbb.

A hét elején a tiltókalapács az RT digitális projektjére, a Redfishre sújtott le, mert a posztok kritizálták... Benito Mussolini olasz fasiszta vezetőt és a holokausztot, mindenekelőtt.

Hogy jutottunk idáig?

Évekkel ezelőtt egy, a médiacenzúráról szóló vitában az internetet az AK-47-es modern változataként említettem. Míg a 19. században az európai gyarmati hadseregek képesek voltak meghódítani Afrikát géppisztolyok és ismétlőpuskák segítségével, addig a Kalasnyikov automata fegyverekkel szemben már képtelenek lettek megtartani azt, hiszen az olyan helyeken, mint Kongó, Angola és Vietnam, a parasztok a nyugati hadseregekkel egyenrangúvá váltak, amelyek elnyomás alatt akarták tartani őket.

Vagy ha békésebb metaforát akarunk, akkor az internet a nyílt legelő ígérete volt, amit olyan embereknek nyújtottak, akiket korábban úgy kezeltek, mint a marhákat, akiket gyári istállókba zártak, és vályúból etettek.

Ez 2011 márciusában történt. A Facebook, a YouTube és a Twitter már létezett, de ezek kihívást jelentettek a kapuőrök számára és a hozzám hasonló egyszerű emberek számára is felajánlották platformjaikat.

2016-ban minden megváltozott. Ez volt az az év, amikor Trump képes volt megkerülni a vállalati kapuőröket és ezeket a platformokat arra használta, hogy közvetlenül az amerikai emberekhez szóljon.

Miután az internetet maguk között konszolidálták és az általuk már támogatott politikusok nyomására az ezeket a platformokat működtető vállalatok elkezdték cenzúrázni a tartalmakat és a felhasználókat - először fokozatosan, majd hirtelen.

Ennek ürügye a "Russiagate" volt, az összeesküvés-elmélet, amelyet a demokraták és vállalati médiaszövetségeseik terjesztettek elő, hogy megmagyarázzák Hillary Clinton 2016-os fiaskóját, delegitimálják Trump elnökségét és - mint kiderült - igazolják a cenzúrát.

Amint azt a Twitter és Oroszország közelmúltbeli, illegális tartalmak miatti összecsapása vagy a Facebook és Ausztrália közötti, a hírekért való fizetés miatti patthelyzet is mutatja, ezek a megavállalatok nem elvi alapon ellenzik a cenzúrát vagy elkötelezettek a tulajdon mellett.

Inkább az egyetlen "elvük" egy olyan világ, amelyben ők maguk és azok, akikkel egyetértenek, nem tehetnek semmi rosszat, míg bárki más nem tehet jót.

A hosszú menetelés Alex Jones 2018-as betiltásától az Egyesült Államok hivatalban lévő elnökének 2021-es betiltásáig meglepő gyorsasággal fejeződött be.

A Szilícium-völgyön belüli összejátszás, hogy Trumpot január 6-án a "lázadás szítása" égbekiáltóan hamis ürügyén betiltsák, talán a politikai Rubicon volt, de a Big Tech már jóval korábban elkezdte az ujját, az öklét, sőt a könyökét is a politikai mérlegre tenni.

Ismerős a New York Post letiltása Hunter Biden miatt?

Mit szól a 2020-as választások eredményének "előbundázásához", amelyet a demokrata aktivisták több mint egy évvel korábban rendeztek? Benne van a hírhedt februári TIME-cikkben, a "megfelelő" választási eredmény hősies "megerősítőiről" a beismerő leleplezés, avagy a választások baloldali összeesküvésen keresztüli meghackelése.

Ott volt még a Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg, aki szó szerint dollármilliókat adományozott a demokratáknak bizonyos kulcsfontosságú városokban és megyékben, hogy segítsenek a levélszavazatok összegyűjtésében és megszámolásában. A lista hosszasan folytatódik.
Még mindig úgy gondolom, hogy 2011-ben igazam volt, amikor azt állítottam, hogy az internet megtörte a kábelcsatornák és az újságok információs monopóliumát. A zuhanó nézettség és az újságok bevételei ezt igazolták. Sajnos a Big Tech is rájött erre - és engedett a kísértésnek, hogy a nyílt legelők ígéretét éppen azokká a gyárakká változtassa, amelyeket fel kellett volna váltania.

Most már nem csak a vállalati vályúból eszünk újra moslékot, de minden, amit a szabadságban hívő emberként mondtunk, learatták, és bármikor fegyverként felhasználható és ellenünk fordítható hogy "eltöröljenek" minket.

Ezt nevezhetnénk techno-feudalizmusnak, csakhogy a nagyuraknak nincsenek kötelezettségeik, a jobbágyoknak pedig nincsenek jogaik.

Még jóval 2019-ben Trump tweetelt egy mementót:
"A valóságban nem engem üldöznek, hanem téged. Én csak útban vagyok".

Ki mered ma jelenteni, hogy nem volt igaza és tévedett?

Fordította és szerkesztette: SBG Buddha - VilagHelyzete

Forrás: RT News

Ha tetszik neked és fontos szerinted a VilagHelyzete.com 2011 óta végzett tevékenysége, valamint az AlternativHirek oldalon készített cikkek, fordítások elérhetősége és fennmaradása, segíts kérlek a folytatásban támogatásoddal! 
Ezen a linken megteheted PayPal fiókkal és annak használata nélkül is! 
Köszönöm!
(SBG Buddha - VilagHelyzete)

➽ Kapcsolódó VilagHelyzete.com Cikkek: ➽
A "démonizálás" veszélye - avagy miért nem hisz már senki a hazug nyugati főáramú 'hírforrásoknak'Elérhetőségek, amiket érdemes elmenteni:
📷 #1.számú Facebook-oldal:
📷 Párhuzamos FB-oldal:
📷 FB-oldal 'vész' esetére:
📷 Azonnali alternatív VilagHelyzete hírek: http://www.AlternativHirek.com

VilagHelyzete%2B-%2Bqrcode
Ha úgy érzed értékes a VilagHelyzete és Alternatív Hírek oldalakkal kapcsolatos tevékenységem vagy érdemes támogatni a fennmaradást, minden segítséget szívesen veszek és köszönök:

akár a Paypal-küldéssel, akár Patreon támogatóként, mert nagyban segít a további működésben és életben tartásban. Köszönöm! 

Egyszerű Bankkártyás támogatás PayPal használata nélkül:

Vagy beolvashatod a QR-kódot és ott is vagy! >>>

Exkluzív tartalom és kommunikációs lehetőség patronálóknak:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT