Kína elrettentő ereje miatt Tajvannak újra kell gondolnia védelmi stratégiáját - Az Economist cikke az USA és Kína konfrontációjáról - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Kína elrettentő ereje miatt Tajvannak újra kell gondolnia védelmi stratégiáját - Az Economist cikke az USA és Kína konfrontációjáról

Share This

A Rothschild-tulajdonban lévő Economist cikke az amerikai-kínai konfrontáció kérdéséről Taivan hovatartozása kapcsán."Kína elrettentő ereje miatt Tajvannak újra kell gondolnia védelmi stratégiáját"
Xi Jinping év eleji nyilatkozata folytatta az 1949 óta változatlan pekingi álláspontot:
Kínának és Tajvannak egyesülnie kell, és egyesülni is fog.
Taivan szigetének és a Tajvani-szorosnak a kérdése rendkívül fontos stratégiai kérdés, hiszen mind az USA, mind Kína folyamatosan hadihajókat küld oda az egymással szembeni erőfitogtatás jegyében.

Xi JinPing az elmúlt években többször is hadihajókat küldött a sziget köré, hadgyakorlatokat tartott a Tajvani-szorosban, és összességében a tajvaninál tizenötször nagyobb hadsereget állított fel.

Tajvan évek óta fejleszti véderejét, és ebben legnagyobb szövetségese, az Egyesült Államok is segíti.
Amerika elsősorban kisebb, olcsóbb, és gyorsabban mozgatható fegyvereket szeretne Tajvan kezei között látni, amikkel a partoknál fel lehet tartóztatni a kínai haderőt.

Tajpej az amerikai elképzelések mentén alakítja az ún. „sündisznó-stratégiáját.” A prioritás az intelligens tengeri aknák -, és a partokat védő fegyveres drónok telepítésén van, illetve az akár motorcsónakokon is hordozható rakéták számának növelésén. Ugyanakkor a tajvani fegyveres erők vezetőségének nem minden tagja szeretne lemondani a hagyományos, nehéz harci tankokról és hadihajókról – ezek ugyanis elrettentő erővel bírnak, és a harci morált is erősítik, nem beszélve arról, hogy ezekkel komolyabb sebeket tudnak ejteni a támadó kínai hajókon.

A probléma a nehézfegyverzet ára – egy hazailag legyártott tengeralattjáró 1 milliárd dollárba kerül, az éves védelmi költségvetés pedig mindösszesen 11 milliárd dollár.
Újabb szempont, hogy Tajvan egyre ikább önkéntes hadseregre támaszkodik, mivel a kötelező besorozáshoz való visszatérés belpolitikai öngyilkosság volna.


Az Egyesült Államok Tajvant segítő hadereje a döntő faktor egy esetleges kínai támadás esetén. 


Az előzetes szimulációk azt mutatják (legalábbis az amerikaiak szerint), hogy mindössze 8 amerikai tengeralattjáró képes megsemmisíteni a kínai flotta 40 százalékát.

Washington – annak ellenére, hogy nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata Tajpejjel – évente több képviselőt és szakértőt küld a Pentagonból Tajvanra, és tavaly komoly fegyvereladási szerződést is kötött a két állam.

Xi Jinping elkötelezett az egyesítés mellett, azonban arról nem beszél, hogy ezt mikor, vagy meddig kell megvalósítani – és az amerikaihoz képest sokkal fejletlenebb kínai haderő tudatában erre egyhamar nincs is kilátás.

Tajvannak tehát még van ideje felkészülni a potenciális összecsapásra. - írja az Economist (VilagHelyzete)

Forrás: Economist 

(Fordította: Geopolitika.hu) - SBG Buddha - VilagHelyzete


◢ BLOG: VilagHelyzete.com)
◢ Youtube-csatorna: VilagHelyzeteTV
◢ Legnagyobb FB-oldal: https://www.facebook.com/AWAKENINGtheWORLD
◢ Párhuzamosan futó FB-oldal (az előző törlése esetére) : https://www.facebook.com/VilagHelyzete
◢ FB-oldal 'vész' esetére: https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog
◢ Azonnali Alternatív VilagHelyzete hírek: http://alternativhirek.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT