Joe Biden figyelmeztetést küldött Ukrajna NATO-csatlakozásával kapcsolatban és lehűtötte a kedélyeket - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Joe Biden figyelmeztetést küldött Ukrajna NATO-csatlakozásával kapcsolatban és lehűtötte a kedélyeket

Share This
Joe Biden figyelmeztetést küldött Ukrajna NATO-csatlakozásával kapcsolatban és lehűtötte a kedélyeket

Joe Biden elnök szerint Kijevnek meg kell felelnie a szövetség előírásainak, mielőtt csatlakozhat az Egyesült Államok vezette blokkhoz.

id%C3%A9z%C5%91jel
Ukrajnának nem lesz "könnyű" belépnie az Egyesült Államok vezette NATO-szövetségbe és "ugyanazoknak a normáknak" kell majd megfelelnie, mint a blokk bármely más tagjának - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök.
Megjegyzései a Jens Stoltenberg NATO-főtitkár által előterjesztett, Kijevre vonatkozó egyszerűsített eljárási tervről szóló jelentések közepette hangzottak el.
id%C3%A9z%C5%91jel
"Ugyanazoknak a normáknak kell megfelelniük. Tehát nem fogjuk megkönnyíteni a dolgukat" - mondta Biden szombaton Washington közelében újságíróknak.
Kijelentését a Stoltenberggel folytatott megbeszélése után tette, akit kedden a Fehér Házban látott vendégül. A találkozón a NATO-vezető állítólag felvetett egy tervet Ukrajna csatlakozási folyamatának egyszerűsítésére, azzal érvelve, hogy Kijev már jelentős előrelépést tett a tagság felé.

A tervezete szerint az országnak nem kellett volna teljesítenie az úgynevezett "tagsági cselekvési tervet" (MAP), amelyet általában az Egyesült Államok vezette blokk ír elő a kérelmezőknek. Míg a blokk más kelet-európai tagjai a felvétel előtt átmentek ezen az eljáráson, a legutóbbi tag, Finnország, megúszta ezt a folyamatot.

Több amerikai médiabeszámoló szerint Biden "nyitottnak" tűnt a tervre, sőt ideiglenesen támogatta is azt. Ugyanakkor más, a témával kapcsolatos tudósítások azt sugallták, hogy Biden egy másik tervre gondolt Ukrajnával kapcsolatban. 

A New York Times például arról számolt be, hogy az amerikai kormányzat vonakodott attól, hogy valaha is teljes jogú NATO-tagságot biztosítson Ukrajnának, ehelyett az "izraeli modellt" szorgalmazta, amely egy időben korlátozott kötelezettségvállalást jelentene a nyugati fegyverek áramlásának fenntartására egy kijelölt országba.

A NATO-csatlakozás már évtizedek óta a nyugatbarát ukrán politikusok egyik fő beszédtémája, de valójában alig vagy egyáltalán nem történt előrelépés ezen az úton.

A Moszkva és Kijev közötti folyamatos konfliktus közepette - amelyet többek között Ukrajna NATO-törekvései váltottak ki - az ütem látszólag felgyorsult és az ukrán vezető tisztségviselők ismételten sürgetik az Egyesült Államok vezette szövetséget, hogy engedje be az országot.

A teljes cikket fordította és szerkesztette: VilagHelyzete

Forrás és eredeti cikk címe: Biden lays down NATO warning for Ukraine


Kiev has to meet the alliance’s standards before it can join the US-led bloc, President Joe Biden says

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT