A Közel-Keleten mélyreható változás következett be és Oroszország megtanulta a leckét, de mi a helyzet az USA-val? - ELEMZÉS - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

A Közel-Keleten mélyreható változás következett be és Oroszország megtanulta a leckét, de mi a helyzet az USA-val? - ELEMZÉS

Share This
A gyarmati korszak előtti idők óta először fordul elő, hogy a helyi szereplők maguk hozzák meg a nagy döntéseket, a hagyományos hatalmaknak pedig alkalmazkodniuk kell ehhez.

Fjodor Lukjanov elemzése, amit lefordítottam számotokra. Ő a Russia in Global Affairs főszerkesztője, a Kül- és Védelempolitikai Tanács elnökségének elnöke és a Valdai Nemzetközi Vitaklub kutatási igazgatója.
Miközben a világ figyelme Ukrajnára irányul, a Közel-Kelet ismét pezseg a felszín alatt. Senki sem számított arra, hogy az ottani folyamatok befagynak, de a dinamikájuk változik. Valójában ezeknek a kiigazításoknak az iránya már jó ideje érzékelhető és egyre nyilvánvalóbbá válik.

A Közel-Kelet egyre inkább olyan térré válik, ahol az események menetét a regionális szereplők kölcsönhatása határozza meg és a külső erők hagyományosan igen nagy szerepe relatíve csökkent.

Történelmileg, legalábbis az elmúlt másfél évszázadban ez fordítva volt. 

A külső hatalmak - először a nyugat-európai gyarmatosító hatalmak, majd az USA és a Szovjetunió - a terjeszkedés különböző formáit hajtották végre, amelyek során manipulálták az egymás közötti kapcsolatokat. 

A régió országai mindig is elítélték a külső beavatkozást, mondván, hogy az nem teszi lehetővé számukra, hogy saját maguk teremtsék meg a helyi egyensúlyt és stabilitást. Ugyanakkor azonban magukhoz a nagyhatalmakhoz is fordultak, bevonva őket céljaik elérésébe. Ennek eredményeképpen a Közel-Kelet következetesen az összefonódott kölcsönhatások színtere volt, ami állandó felfordulást garantált.

Elhamarkodott lenne azt állítani, hogy ez a helyzet drámaian megváltozott. A közel-keleti fejlődési tendenciák azonban követik (vagy talán katalizálják) a közös globális mintákat. Ezek a következők.

A nagy országok képessége, hogy saját menetrendjüket kövessék, csökken, míg a közepes méretű országok szerepe viszonylag növekszik.


Abszolút értékben a nagyhatalmak még mindig több potenciállal rendelkeznek, de relatív értelemben a különbség gyorsan csökken.

Törökoszág a Közel-Kelet jelenlegi megújulásának középpontjában áll. 

Recep Tayyip Erdogannak sikerült országát a nemzetközi folyamatok nélkülözhetetlen, résztvevőjévé tennie; az ukrán válság ebben az értelemben a kezére játszott.

Ez a pozíció lehetővé teszi Ankara számára, hogy hangosabban beszéljen regionális igényeiről, anélkül, hogy tekintettel lenne amerikai patrónusaira, nem is beszélve a nyugat-európaiakról. Csak csodálkozva lehet nézni, ahogy Erdogan ügyesen kihasznál egy olyan kérdést, amelynek nem sok köze van Törökországhoz - Svédország és Finnország NATO-tagságát. És így tovább.

A szíriai kérdés a török politikában egy korábbi szakasz öröksége, amikor tíz évvel ezelőtt az arab tavasz hullámán Ankara - a korábban baráti - Bassár Aszadot halálra ítéltnek tartotta és a bukására, esetleg Szíria szétesésére fogadott. 

Az események másképp alakultak, nagyrészt Moszkva határozott álláspontja miatt. A várt stratégiai zsákmány helyett Törökországnak most teher nehezedik a vállára: széles körű destabilizáció a határai mentén és konfrontáció a kurd csoportokkal, amelyeket a körülmények együttese megerősített. A szíriai konfliktus az egész régiót megrázta és Iránt hozta előtérbe, ami következésképpen riadalmat keltett az Öböl arab monarchiáiban.

A régi időkben az USA-ra, az érintett nyugat-európai államokra és részben Oroszországra hárult volna az ellentmondások rendezése. 

Most azonban az ő kapacitásuk így vagy úgy, de korlátozott. Moszkva természetesen még mindig kulcspozícióban van, de a prioritások most máshol vannak, annak minden következményével együtt. 

Az Egyesült Államok az arab tavasz vége (mondhatni kudarca) óta nem tudta egyértelműen meghatározni, hogy milyen minőségben és milyen létszámban kíván a térségben maradni. 

Nyugat-Európa elvesztette stratégiai céltudatosságát, elmerült saját ügyeiben. A külső erők ezen a téren ismét nem idegenedtek el a játéktól, de a rendelkezésre álló befolyási erőforrásaik a korábbiakhoz képest összezsugorodtak.

Kiderült, hogy az események menetét ma már a térség vezető országainak törekvései határozzák meg. 

Amelyek változnak és fejlődnek, ahogyan az egyes országokon belüli helyzet is. Irán például évek óta a legkomolyabb tüntetésekkel néz szembe, amelyek a fennálló politikai és társadalmi rendszer átalakítását követelik. Ahogy az ilyen esetekben gyakran előfordul, az ellenzéki mozgalom gyengén szervezett, de tükrözi a lakosság jelentős részének fáradtságát a fennálló renddel szemben. A rendszer valószínűleg nincs veszélyben, de a hangulatot nem lehet elvetni, vagy legalábbis komolyan kell venni. 

Irán egy évtized alatt nagymértékben megerősödött pozíciója a régióban most mindenekelőtt attól függ, hogy képes-e biztosítani a belső stabilitást.

Lehetetlen megjósolni, hogy a kezdeményezés esetleges átkerülése a regionális szereplőkhöz mit fog hozni. A nagyhatalmakhoz hasonlóan a közepes méretű országok is képesek ostobaságokat elkövetni és végzetes hibákat elkövetni; a közel-keleti történelem ezt már sokszor bizonyította, és ez a jövőben is így lesz. Egy dolgot azonban érdemes megjegyezni: 
A regionális szereplők mostantól a saját felfogásuk és képességeik, nem pedig a kívülállók érdekei alapján fogják meghozni a saját döntéseiket, akár helyes, akár helytelen.
Irán álláspontja az Oroszországgal való együttműködésről és az atomalkuról, Szaúd-Arábia álláspontja az olajárakról és Törökország álláspontja gyakorlatilag bármilyen témában a saját aktuális ügyek és kilátások értékelésének termékei.

És ebben a helyzetben a külső erők számára a leghatékonyabb taktika nem az, hogy megpróbálnak valamit ráerőltetni, hanem az, hogy érdekeiket beépítik a helyi szereplők által létrehozott rendszerbe.

Szerencsére ez az, amiben Oroszország az elmúlt években jó eredményeket ért el. Az USA-nak viszont még meg kell tanulnia ezt a megközelítést.


A teljes cikket fordította és szerkesztette: VilagHelyzete

Forrás és eredeti cikk címe: 
Fyodor Lukyanov: Profound change has come to the Middle East and Russia has learned the lessons, but what about the US?


VilagHelyzete%2BTelegram%2BBanner


VilagHelyzete%202022.%20Szeptember%20Cover%20Duo

Elérhető a VilagHelyzete nyári extra száma 645 oldalon!
📖 A "Háttérhatalom Nagy Könyve" címmel 
VilagHelyzete%202022%20-%20J%C3%BAnius%20Quad
Az egy év alatt elkészített 12 VilagHelyzete e-Könyvújság sorozat legértékesebb darabját és egyedülálló tudásanyagát érheted el és őrizheted meg ezzel a 645 oldalas kiadvánnyal, amit online lapozható formában és letölthető dokumentumként is elküldök neked. A dokumentum bevezető 22 oldala itt megtekinthető

Ezt egy kedves olvasó írta, aki tegnap kapta meg a kiadványt. Az ő engedélyével megosztom hozzászólását:

https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F1b819dec-b1a7-4ac5-ad2c-2fc58bc4c47f_482x231

424 oldalon érhető el a VilagHelyzete-Könyvújság
2022. április száma ✔
Benne 185 poszt / nemzetközi cikk és videó, 
23 cikk + Exkluzív Extra VilagHelyzete tudásanyag: 
Mire kell felkészülni egy gazdasági összeomlás esetén? - Összes cikk 
VilagHelyzete%202022.%20%C3%81prilis%20Triple%20Cover-min

2022. Márciusi száma ✔ Benne az"ukrán dráma" tudásanyaga + 21 cikkel és 124 extra oldallal
.com/img/a/


Minden jelentősebb PayPal-támogatóPatreon patronáló megkapja,
illetve 2490 Ft-ért megrendelhető ezen a linken:  https://bit.ly/3p5M5bE

Ha valamelyik szám még hiányozna és teljessé szeretnéd tenni az eddig megjelent kollekciót, a 2021. júniusi / júliusi / augusztusi szeptemberi / októberi / novemberi  / decemberi és 2022. januári és 2022. februári számok szintén elérhetőek 2490 Ft-os áron, csak jelezd, hogy mely kiadványokat kéred!
.com/img/a/
.com/img/a/

Minden jelentősebb PayPal-támogatóPatreon patronáló megkapja,
illetve 2490 Ft-ért megrendelhető ezen a linken:  https://bit.ly/3p5M5bE

Ha tetszik neked és fontos szerinted a VilagHelyzete.com 2011 óta végzett tevékenysége, valamint az AlternativHirek oldalon készített cikkek, fordítások elérhetősége és fennmaradása, segíts kérlek a folytatásban támogatásoddal! 
Köszönöm! (SBG Buddha - VilagHelyzete)

VilagHelyzete%2B-%2BT%25C3%25A1mogat%25C3%25A1s

Elérhetőségek, amiket érdemes elmenteni:
📷 #1.számú Facebook-oldal:
📷 Párhuzamos FB-oldal:
📷 FB-oldal 'vész' esetére:
📷 Azonnali alternatív VilagHelyzete hírek: http://www.AlternativHirek.com

Ha úgy érzed értékes a VilagHelyzete és Alternatív Hírek oldalakkal kapcsolatos tevékenységem vagy érdemes támogatni a fennmaradást, minden segítséget szívesen veszek és köszönök:

akár a Paypal-küldéssel, akár Patreon támogatóként, mert nagyban segít a további működésben és életben tartásban. Köszönöm! 

👉 Egyszerű Bankkártyás támogatás PayPal használata nélkül:

Vagy beolvashatod a QR-kódot és ott is vagy! >>>

Exkluzív tartalom és kommunikációs lehetőség patronálóknak:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT