Egy évvel ezelőtt ilyenkor Oroszország utolsó esélyt adott a Nyugatnak, hogy megakadályozza a konfliktus kirobbanását - mi ment ennyire félre? - Elemzés - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Egy évvel ezelőtt ilyenkor Oroszország utolsó esélyt adott a Nyugatnak, hogy megakadályozza a konfliktus kirobbanását - mi ment ennyire félre? - Elemzés

Share This
Egy évvel ezelőtt ilyenkor Oroszország utolsó esélyt adott a Nyugatnak, hogy megakadályozza a konfliktus kirobbanását - mi ment ennyire félre?
Fjodor Lukjanov, a Russia in Global Affairs főszerkesztője, a Kül- és Védelempolitikai Tanács elnökségének elnöke, a Valdai Nemzetközi Vitaklub kutatási igazgatója. Elemzését teljes egészében lefordítottam számotokra. (VilagHelyzete)

2021 vége felé a Kreml kísérletet tett arra, hogy a Nyugatot tárgyalásra késztesse Oroszország régóta fennálló politikai és védelmi sérelmeiről...

🔴 Egy éve már, hogy a NATO-nak és az Egyesült Államoknak átadtak egy orosz dokumentumot, amely javaslatokat (vagy ha úgy tetszik, követeléseket) vázolt fel az európai biztonságra vonatkozó hosszú távú garanciákról. Ez volt a kiindulópontja annak a nagy politikai-katonai válságnak, amely ma meghatározza a globális helyzetet.

Az orosz ultimátum
(és így fogalmazták meg) a tárgyalásokhoz vezető utat irányozta elő vagy eleve elutasításra volt rendeltetve?


Vlagyimir Putyin elnök valószínűleg a következőképpen gondolkodott: miután annyi éven át figyelmen kívül hagyták Oroszország kéréseit és meggyőződését, hogy adjunk még egy utolsó esélyt. Tegyük fel a maximális követeléshalmazt, mindent, ami eddig elhangzott, de egy helyen és koncentrált formában vázoljuk fel őket és aztán meglátjuk, mi történik.

🟡 Ha felfogják hogy ezúttal rendkívül komoly a dolog és ezt szem előtt tartva döntenek egy valódi vita mellett, akkor Oroszország készen áll a párbeszédre, ahogy mindig is. Ha azonban megint elkezdik az időt pazarolni, akkor vége. Térjünk a lényegre.

🟢 Ha a Nyugat válasza nem lenne kielégítő, akkor az ukrajnai katonai művelet lenne a következő lépés. Úgy tűnik, addig nem volt esély arra, hogy ezt elkerüljük. Hiszen az offenzíva szükségességének logikáját Putyin 2021 nyarán nagy cikkben vázolta fel. Vagyis a biztonsági igényeket akkor fogalmazták meg, amikor már megvolt a belső készültség az akcióra.

📍 A következmények nagyságrendje sokakat arra késztet, hogy visszatérjenek a kérdésre:

Elkerülhetetlen volt-e, ami történt?

Az az érv, hogy "nem volt más választásunk", amelyet Moszkvában a legmagasabb szinten gyakran hallani, problematikus, mert gyakorlatilag azt jelenti, hogy Oroszország korábbi politikája rossz volt. Egy olyan politika, amely nem vezet alternatív megoldáshoz, azaz arra kényszerít, hogy egy bizonyos módon cselekedjünk, és nem máshogy, nem tekinthető sikeresnek.

A 2000-es évek eleje óta eltelt hosszú időszak elemzése tehát valamikor fontos tanulság lesz a jövőre nézve.

📍 Sürgősen szükség volt-e akkoriban a követelések megfogalmazására és a katonai művelet megindítására?

A mostani ismereteink alapján (ami valószínűleg nem minden), volt mozgástér és lehetőség a jobb felkészülésre. Stratégiailag valószínűleg elkerülhetetlen volt egy konfliktus Ukrajna miatt, de a konkrét körülmények és az ütemezés másképp is alakulhatott volna.

Ultimátumot csak nagyhatalmak, még inkább szuperhatalmak tudnak elfogadni, katonai vereség eredményeként.

❌ Tehát szerintem nem volt esély arra, hogy a követeléseket elfogadják.

Azt kell mondanom, hogy a 2022 januárjában lezajlott konzultációk azt mutatták, hogy az USA kész volt bizonyos engedményekre a katonai biztonság konkrét kérdéseiben. Nagyobb mértékben, mint ahogyan azt a követelések megfogalmazása előtt jelezték. Ez azonban az összképhez képest nagyon kevés volt.

❗ A legfontosabb, hogy a NATO és az amerikaiak kategorikusan elutasították a fő politikai kérdés megvitatását: a NATO-bővítés hivatalos elutasítását.

Számukra ez azért elfogadhatatlan, mert a katonai blokk bővítése az egész nemzetközi biztonsági filozófia alapja, ahogyan azt Nyugaton a hidegháború vége óta értelmezik.

De még ezen túlmenően is, Nyugaton teljesen hiányzik (vagy talán el is tűnt) a jelenlegi események mögött meghúzódó történelemre való reflexió és gondolkodás.

💣 Axiómává és a politika alapjává vált az a nézet, hogy Oroszországnak nincs politikai, gazdasági vagy erkölcsi joga bármit is követelni. És a történtek még úgy tűnik, hogy egyfajta megkönnyebbülést is hoztak - nincs szükség többé színlelésre.


👉 Egy év elteltével hogyan értékeljük Oroszország számára elért eredményeket, szó szerint a dokumentumban foglaltak alapján?

● A legfontosabb eredmény az, hogy a politikai-katonai helyzet gyökeresen megváltozott. Következésképpen Oroszországnak a korábbi helyzettel kapcsolatos elégedetlensége részben csillapodott. Ahogy eddig volt, úgy soha nem lesz többé.

● A NATO nem fogja félvállról venni a további terjeszkedést, felismerve, hogy a "válaszul nem történik semmi" nézőpont már nem érvényes.

Igaz, ez nem zárja ki a szándékos bővítést deklarált oroszellenes célokkal, ha van elég elszántság és ez az elszántság fordítottan arányos lehet Oroszország katonai eredményeivel.


A teljes cikket fordította és szerkesztette: VilagHelyzete

Forrás és eredeti cikk címe: 
Fyodor Lukyanov: One year ago, Russia gave the West a last chance to prevent a full-blown conflict – what went wrong?

➽ Kapcsolódó VilagHelyzete Cikkek: ➽

VilagHelyzete%202022.%20Szeptember%20Cover%20Duo

Elérhető a VilagHelyzete nyári extra száma 645 oldalon!
📖 A "Háttérhatalom Nagy Könyve" címmel 
VilagHelyzete%202022%20-%20J%C3%BAnius%20Quad
Az egy év alatt elkészített 12 VilagHelyzete e-Könyvújság sorozat legértékesebb darabját és egyedülálló tudásanyagát érheted el és őrizheted meg ezzel a 645 oldalas kiadvánnyal, amit online lapozható formában és letölthető dokumentumként is elküldök neked. A dokumentum bevezető 22 oldala itt megtekinthető

Ezt egy kedves olvasó írta, aki tegnap kapta meg a kiadványt. Az ő engedélyével megosztom hozzászólását:

https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F1b819dec-b1a7-4ac5-ad2c-2fc58bc4c47f_482x231

424 oldalon érhető el a VilagHelyzete-Könyvújság
2022. április száma ✔
Benne 185 poszt / nemzetközi cikk és videó, 
23 cikk + Exkluzív Extra VilagHelyzete tudásanyag: 
Mire kell felkészülni egy gazdasági összeomlás esetén? - Összes cikk 
VilagHelyzete%202022.%20%C3%81prilis%20Triple%20Cover-min

2022. Márciusi száma ✔ Benne az"ukrán dráma" tudásanyaga + 21 cikkel és 124 extra oldallal
.com/img/a/


Minden jelentősebb PayPal-támogatóPatreon patronáló megkapja,
illetve 2490 Ft-ért megrendelhető ezen a linken:  https://bit.ly/3p5M5bE

Ha valamelyik szám még hiányozna és teljessé szeretnéd tenni az eddig megjelent kollekciót, a 2021. júniusi / júliusi / augusztusi szeptemberi / októberi / novemberi  / decemberi és 2022. januári és 2022. februári számok szintén elérhetőek 2490 Ft-os áron, csak jelezd, hogy mely kiadványokat kéred!
.com/img/a/
.com/img/a/

Minden jelentősebb PayPal-támogatóPatreon patronáló megkapja,
illetve 2490 Ft-ért megrendelhető ezen a linken:  https://bit.ly/3p5M5bE

Ha tetszik neked és fontos szerinted a VilagHelyzete.com 2011 óta végzett tevékenysége, valamint az AlternativHirek oldalon készített cikkek, fordítások elérhetősége és fennmaradása, segíts kérlek a folytatásban támogatásoddal! 
Köszönöm! (SBG Buddha - VilagHelyzete)

VilagHelyzete%2B-%2BT%25C3%25A1mogat%25C3%25A1s

Elérhetőségek, amiket érdemes elmenteni:
📷 #1.számú Facebook-oldal:
📷 Párhuzamos FB-oldal:
📷 FB-oldal 'vész' esetére:
📷 Azonnali alternatív VilagHelyzete hírek: http://www.AlternativHirek.com

Ha úgy érzed értékes a VilagHelyzete és Alternatív Hírek oldalakkal kapcsolatos tevékenységem vagy érdemes támogatni a fennmaradást, minden segítséget szívesen veszek és köszönök:

akár a Paypal-küldéssel, akár Patreon támogatóként, mert nagyban segít a további működésben és életben tartásban. Köszönöm! 

👉 Egyszerű Bankkártyás támogatás PayPal használata nélkül:

Vagy beolvashatod a QR-kódot és ott is vagy! >>>

Exkluzív tartalom és kommunikációs lehetőség patronálóknak:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT