A brit orvosi folyóirat leleplezése több súlyos problémát is feltárt a Pfizer vakcinakísérletével kapcsolatban + Videó magyar felirattal - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

A brit orvosi folyóirat leleplezése több súlyos problémát is feltárt a Pfizer vakcinakísérletével kapcsolatban + Videó magyar felirattal

Share This
Egy újabb leleplezés több problémát is feltárt a Pfizer vakcinakísérletével kapcsolatban
A The BMJ című vezető orvosi folyóirat gyújtó hatású jelentést tett közzé, amelyben hamisított adatokat, a vizsgálatok meghiúsulását, a rosszul képzett oltóorvosokat és a Pfizer oltásának harmadik fázisú vizsgálatában a mellékhatások nyomonkövetésének lassúságát tárta fel.

A leleplező cikk középpontjában Brook Jackson áll, aki két hétig a Ventavia Research Group regionális igazgatójaként dolgozott, a Ventavia Research Groupnál, amely céget a kulcsfontosságú vizsgálat lebonyolítására szerződtették. 

Több tucat belső vállalati dokumentumot, fényképeket, hangfelvételeket és e-maileket bocsátott a BMJ rendelkezésére, amelyek alátámasztják aggályait.

Jackson feltárta, hogy a Ventavia minőségellenőrzéseket végző munkatársai túlterheltek az általuk feltárt problémák mennyiségétől. Többször tájékoztatta feletteseit a rossz laboratóriumi irányításról, valamint a betegbiztonsággal és az adatok integritásával kapcsolatos problémákról.

Egy idézett, 2020 augusztusából származó belső dokumentumban, nem sokkal a Pfizer-kísérlet megkezdése után, a Ventavia egyik vezetője három olyan munkatársat jelölt meg, akikkel "át kell beszélni az e-napló problémáját/adathamisítást stb.".

Az egyik alkalmazottról azt mondták, hogy ezt követően "szóbeli tanácsot kapott az adatok megváltoztatásáért" és "a késői bejegyzések kommentálásáért".

Jackson jelentette aggályait az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA), de még aznap elbocsátották azzal az indokkal, hogy "nem volt megfelelő a posztra".

Egy Jackson által rendelkezésre bocsátott szeptember végi megbeszélés felvételén, amelyen a Ventavia két igazgatójával találkozott, nyíltan szóba került az FDA ellenőrzésének nemkívánatos kilátása. "Legalább valamilyen tájékoztató levelet fogunk kapni, amikor az FDA ideér ... tudom" - mondta az egyikük Jacksonnak.

Egy másik volt Ventavia-alkalmazott megerősítette, hogy a vállalat számított a Pfizer vakcinakísérletének szövetségi ellenőrzésére, bár ez végül nem történt meg.
Az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériumának 2007-es jelentése szerint 2000 és 2005 között az FDA a klinikai kísérleti helyszínek mindössze 1%-át ellenőrizte, míg 2020-ban mindössze 50 helyszíni látogatásra került sor.

A fent említett felvételen hallható az is, hogy egy vezető azt magyarázza, hogy a kísérletek minőségellenőrzéséhez szükséges papírmunka vizsgálata során a vállalat nem tudta számszerűsíteni a feltárt hibák típusait és számát.

"Az én fejemben minden nap valami újdonság van" - mondja a vezető munkatárs. "Tudjuk, hogy ez jelentős." Egy szeptemberben az Icon - az a kutatószervezet, amellyel a Pfizer a vizsgálatban együttműködött - , a Ventaviának küldött e-mailből kiderül, hogy az Icon elégedetlen volt azzal, hogy a Ventavia nem tudott lépést tartani az adatbeviteli lekérdezésekkel. Az Icon emlékeztette a Ventaviát, hogy "a vizsgálat esetében az az elvárás, hogy minden lekérdezést 24 órán belül megválaszoljanak", megjegyezve, hogy több mint 100 lekérdezés több mint három napig függőben maradt.

E lekérdezések között volt két olyan eset, amikor a tesztalanyok "súlyos tüneteket/reakciókat jelentettek".

A protokoll szerint a hármas fokozatú helyi reakciókat - "súlyos" bőrpírt, duzzanatot vagy fájdalmat az injekció beadásának helyén - tapasztaló alanyokat fel kellett volna venni a kapcsolatot.
Az Icon megerősítést kért arra vonatkozóan, hogy valóban megtörtént-e a kapcsolatfelvétel, hogy "további részleteket tudjunk meg, és meghatározzuk, hogy klinikailag indokolt-e a helyszíni látogatás" és hogy a vizsgálati alanyok űrlapjait ennek megfelelően frissítsék.

Az igazgatóival való találkozót követő napon Jackson panaszt nyújtott be az FDA-hoz. Tucatnyi olyan problémát sorolt fel, amelynek személyesen volt szemtanúja, köztük "a résztvevőket az injekció beadása után egy folyosóra helyezték, és a klinikai személyzet nem felügyelte őket", "a nemkívánatos eseményeket tapasztalt betegek időben történő nyomon követésének hiánya", "a protokolltól való eltérések bejelentésének elmulasztása", "a vakcinák nem megfelelő hőmérsékleten történő tárolása", "a laboratóriumi minták helytelen címkézése", valamint az ezeket a problémákat bejelentő személyzet Ventavia általi célkeresztbe állítása.

Ezek mind mind súlyos problémák!

Jackson beszámolóját több korábbi Ventavia-alkalmazott is megerősítette, akik azóta vagy távoztak, vagy elbocsátották őket a cégtől.

A szeptemberi találkozón jelen lévő egyik vezető azóta bocsánatot kért tőle, és biztosította arról, hogy minden, amire panaszkodott, "helytálló és igaz" volt.
Két ilyen alkalmazott névtelenül nyilatkozott a The BMJ-nek, és megerősítette Jackson panaszának főbb vonatkozásait.

Az egyikük, aki pályafutása során több mint négy tucat klinikai vizsgálaton dolgozott, azt mondta, hogy soha nem tapasztalt még olyan "zűrzavaros" munkakörnyezetet, mint amilyennel a Ventavia Pfizer-kísérlet során találkozott.
Azt is megerősítette, hogy a Jackson által megjelölt problémák az elbocsátása után is fennálltak a vállalatnál. Például több esetben nem volt elég alkalmazott ahhoz, hogy a koronavírus-szerű betegség-tüneteket jelző beoltott összes kísérleti résztvevőnél fertőzésvizsgálatot végezzenek.

"Soha nem kellett azt tennem, nem kérték tőlem, soha. Egyszerűen csak úgy tűnt, hogy ez egy kicsit eltér a normálistól - a megengedett és elvárt dolgoktól" - mondta az alkalmazott a The BMJ-nek.
"Nem hiszem, hogy jó és tiszta adatok voltak [mely a vizsgálat során keletkezett]. Ez egy őrült zűrzavar."

A második volt alkalmazott megismételte az első megjegyzéseit, és úgy jellemezte a Ventaviánál uralkodó környezetet, mint ami nem hasonlított semmihez, amit 20 éves kutatói pályafutása során tapasztalt.

Azt is állították, hogy nem sokkal Jackson kirúgása után a Pfizert értesítették a Ventaviánál folyó vakcinakísérletekkel kapcsolatos problémákról és ellenőrzésre került sor.
A Pfizer által az FDA tanácsadó bizottságának 2020 decemberében benyújtott tájékoztató dokumentumban, amelyet a CSAK sürgősségi felhasználási engedéllyel rendelkező vakcina engedélyezése iránti kérelmének alátámasztására nyújtott be a Pfizer, mégsem tettek említést a Ventaviánál felmerült problémákról.

Másnap az engedélyt szabályosan megadták. Idén augusztusban, miután a Pfizer oltásának teljes körű engedélyét megadták, az FDA közzétette a vállalat vakcinakísérleti telephelyein végzett vizsgálatainak összefoglalóját. A 153-ból kilencet ellenőriztek, de ezek közül egyiket sem a Ventavia üzemeltette, és a 2020. decemberi sürgősségi engedélyezést követő nyolc hónapban egyáltalán nem végeztek ellenőrzést, azzal az indokkal, hogy "a vizsgálat folyamatban volt, és az ellenőrzéshez és összehasonlításhoz szükséges adatok még nem álltak rendelkezésre".

A Pfizer azóta a Ventaviát kutatási alvállalkozóként alkalmazta, hogy négy másik klinikai vizsgálaton dolgozzon: a kísérleti Covid-19 vakcina gyermekek és fiatal felnőttek körében történő alkalmazásán; egy Covid-19 vizsgálaton terhes nők bevonásával; a Covid-19 vakcina emlékeztető dózisainak vizsgálatán; valamint a légúti szinciális vírus elleni védőoltás vizsgálatán.

Az RT News megkereste a Pfizer sajtóosztályát, hogy kommentálhassa a hírt, de az e-mail visszapattant, és az automatikus üzenetet küldte vissza: "A címzett postafiókja megtelt, és jelenleg nem tud üzeneteket fogadni."

A teljes cikket fordította és szerkesztette: SBG Buddha - VilagHelyzete

Forrás: RT News

➽ Kapcsolódó VilagHelyzete.com Cikkek: ➽


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT