"A világgazdaság 50 éve haldoklik az adósságtól, erre intenzív osztályra került!" - Az olajár-háború nem is jöhetett volna rosszabbkor! - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

"A világgazdaság 50 éve haldoklik az adósságtól, erre intenzív osztályra került!" - Az olajár-háború nem is jöhetett volna rosszabbkor!

Share This

Az olajár-háború ennél nem is jöhetett volna rosszabbkor! Oroszország és Szaúd-Arábia közötti "tűzszünet" márpedig nem várható egyhamar.

A Szaúd-Arábia és Oroszország közötti vita az olajtermelés szintjéről bármikor rosszul jött volna, de a Covid-19 világjárvány még ennél is rosszabbá tette a helyzetet. „A globális gazdaság ötven éve haldoklik a felhalmozott adósságtól. A koronavírus pedig az intenzív osztályra küldte ”- írta Arthur Berman , az Oilprice.com elemzője hétfőn

Majdnem egy hónappal azután, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek felgyorsították a termelést - látszólag azért, hogy megbüntessék Oroszországot az OPEC + kvóták szerinti további csökkentések elfogadásának megtagadása miatt - az olaj ára több mint 70 százalékkal esett vissza


Az USA-t a járvány és az árháború is egyaránt a legkeményebben sújtotta. Palaolaj-kutatói az elmúlt évtized kitermelésének fellendülése mögött voltak és Amerika 2015 óta olajszállítóvá is válhatott. 
Sikereik azonban a Brent és a WTI közötti arbitrázson múltak. Most, hogy negatívvá vált, az erősen eladósodott pala-ágazat romokban van, a fúrótornyok leállnak és a nyersolajat 10 dollár hordónkénti áron értékesítik már egyes helyeken.

Úgy tűnik, hogy az energetikai elemzők egyetértenek abban, hogy a Rijád és Moszkva közötti árháború célja Washington károsítása volt - csak annyiban nem értenek egyet, hogy ez kinek a hibája volt: a MarketWatch Oroszországra mutogat, míg az OilPrice.com a szaúdiakat hibáztatta. 

Mindhárom országnak valójában sokkal magasabb olajárra van (illetve lenne) szüksége. Az amerikai palakutatók akár 40 dollár hordónkénti árat is elérhetnek, Oroszország viszont azt akarja, hogy legalább 45 dollár legyen az ár és a többszöri becslések szerint a szaúdoknak ténylegesen 80 dollárra van szükségük a kiegyensúlyozott költségvetéshez.

Fordította: SBG Buddha - VilagHelyzete
Forrás: RT News / OilPrice.com / Market Watch

◢ BLOG: VilagHelyzete.com
◢ Youtube-csatorna: VilagHelyzeteTV
◢ Legnagyobb FB-oldal: https://www.facebook.com/AWAKENINGtheWORLD
◢ Párhuzamosan futó FB-oldal (az előző törlése esetére) : https://www.facebook.com/VilagHelyzete
◢ FB-oldal 'vész' esetére: https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog
◢ Azonnali Alternatív VilagHelyzete hírek: https://www.AlternativHirek.com

1 megjegyzés:

  1. Vissza nyalt a fagyi. Éveken keresztül az olajjal akarták az oroszokat tönkretetnni, de bírták. Most pedig mikorra az Ámerika bele invesztált a pala olajba és felfutott visszakapták azt amit másnak kívántak.

    VálaszTörlés

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT