Amerikai és izraeli zsidók is tiltakoznak Izrael rasszista, kirekesztő nemzetpolitikája és a 'nemzetállami törvény' ellen - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Amerikai és izraeli zsidók is tiltakoznak Izrael rasszista, kirekesztő nemzetpolitikája és a 'nemzetállami törvény' ellen

Share This


Amerikai és izraeli zsidók is tiltakoznak a fővárosban, Tel Avivban Izrael rasszista, kirekesztő nemzetpolitikája ellen és azon törvény ellen, mellyel mindezt állami szintre emelik.


Hétfőn fogadják el: "Izrael a zsidó nép nemzetállama".
 Több ezren töltötték meg a főváros utcáit tiltakozásul az úgynevezett "nemzetállami törvényjavaslattal szemben", amely, mint mondják, lehetővé teszi, illetve bebetonozza a már amúgy is apartheid-jellegű etnikai szegregációt.A nemzetállami törvény a rasszizmust, a diszkriminációt és a szegregációt teszi mindennapi életünk részévé. De még ennél is több - a rasszimus és kirekesztés az elvárt magatartásforma az izraeli központi államon belül.

Az ún. "Nation-State Law" olyan szintű kirekesztést és károkozást jelent az amúgy is elnyomott kisebbségek (nyilván a megszállt területeken élő palesztinok) felé, amit eddig soha nem láthattunk.
A véleményünk egyértelmű: Minden izraeli polgár egyenlő"
- áll a tiltakozók közös közleményében a Jerusalem Post-ban.Különböző izraeli médiajelentések szerint 2,5 és 7,000 ember vett részt a tüntetésen. A tiltakozást nem kormányzati szervezetek, jogcsoportok és legalább négy izraeli politikai párt szervezte. A menetet állítólag a Knesszet - az izraeli parlament - néhány tagja vezette.

A szóban forgó törvényjavaslat, (amit jelenleg a Knesszeten vitatnak meg, és amely várhatóan hétfőn kerül végleges szavazásra) kikiálltja : Izrael a zsidó nép nemzetállama.

Az ellentmondásos törvény ellenzői azt állítják, hogy a zsidó értékeket a demokratikusak fölé helyezi, és jelentősen veszélyeztetné az izraeli arab állampolgárok, sőt a világban élő izraeliek jogát is. Az új törvényjavaslat egyik legellentmondásosabb záradéka a vallási vagy állampolgársággal szegregált települések vagy közösségek létrehozása. 


"Az állam megengedi, hogy egy közösség, köztük egy vallás tagja vagy egy nemzetiség, külön kommunális rendszert tartson fenn" - közli a rendelkezést a Jerusalem Post.Az ellentmondásos törvényjavaslat külföldről is kritikát kapott, különösen az amerikai zsidóktól: 14 amerikai zsidó szervezet aggodalmát fejezte ki a törvénytervezet miatt.Ez a törzsi törvénykezés legrosszabb esete" - mondta Daniel Sokatch, a New Israel Fund vezérigazgatója Haaretznek.


"Izrael függetlenségi nyilatkozatától kezdve az emberi méltóság zsidó értéke és az emberek egyenlőségének elvei alkotják az állam demokratikus alapját. Ez a törvény teljesen összeegyeztethetetlen ezekkel az értékekkel "- tette hozzá.Mások láthatóan az Izraellel szembeni nemzetközi közvélemény miatt is aggódnak.

Rabbi Rick Jacobs, Union for Reform Judaism elnöke külön figyelmeztetett arra, hogy a törvényjavaslat elfogadásával Izraelt nyitott célponttá tesszük a világ színpadán mindazok számára, akik megpróbálják megtagadni a zsidó néptől a hazánkhoz való jogunkat".Mindez csak néhány nappal azután, hogy az ír szenátus, a parlament felsőháza támogatott egy törvényjavaslatot, amely megtiltja a Ciszjordániában megszállt területeken épített illegális zsidó telepeken előállított áruk behozatalát.

A lépés arra késztette Avigdor Liberman izraeli védelmi minisztert, hogy hazahívja Izrael írországi nagykövetét és az izraeli nagykövetséget azonnali hatállyal bezárja.

Ehhez kapcsolódó korábbi VilagHelyzete cikk ezt a fajta ír szókimondást tökéletesen példázza:Elképesztő erejű igazságkimondás és felszólalás Izrael náci bűncselekményeiről egy ír szenátortól

Forrás: RT News.hu / RT News

(Fordította: SBG Buddha - VilagHelyzete.com)
◢ BLOG: 
VilagHelyzete.com◢ Youtube-csatorna: VilagHelyzeteTV

◢ Legnagyobb FB-oldal: https://www.facebook.com/AWAKENINGtheWORLD

◢ Párhuzamosan futó FB-oldal (az előző törlése esetére) : https://www.facebook.com/VilagHelyzete

◢ FB-oldal 'vész' esetére: https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog

◢ Azonnali Alternatív VilagHelyzete hírek: http://alternativhirek.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT