Ezt érdemes megnézni! Brexit vagy nem brexit, avagy Európa sorsa - Nigel Farage, Tony Blair - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Ezt érdemes megnézni! Brexit vagy nem brexit, avagy Európa sorsa - Nigel Farage, Tony Blair

Share ThisÉrdemes rászánni a 30 percet! Már csak a szereplők miatt is!Brexit vagy nem brexit - ez itt a kérdés

De nagyon sok téma szóba kerül Oroszországtól Ukrajnán át Iránig.

Az UNCUT című műsorban:

- Nigel Farage a brexit ellen,
- Tony Blair mellette kampányol.

A "műsorvezető" is megér egy misét: Daniel Cohn-Bendit. 
De külön felhívnám a figyelmet a kérdező Cohn-Bendit kérdéseire és gondolkodására. Minden lejön benne, amit a globalo-liberális pusztító politika jelképez. Mindez vágatlanul.
Daniel Cohn-Bendit:- Ön két éve nagy harcot vívott a brexitért. Ha most megnézzük: elég nehéznek tűnik ez a brexit, nem lehet megcsinálni!


Nigel Farage:


- Bármit megtehetsz az életben, amit csak szeretnél. Ha megvan az akarat és az eltökéltség.


- Nem azt akarja mondani, hogy Theresa May nem akarja?


- Ő nem hisz benne. Soha nem is hitt. A másik oldalon állt. A maradni vágyókat támogatta. Az intézmények embere. Megkapta a miniszterelnöki munkát, és amikor a brexitről kérdezik, azt válaszolja, hogy végre fogja hajtani az emberek akaratát. De ha azt kérdezik, hogy hisz-e a brexitben, akkor nem tud válaszolni.


Nigel Farage Orbán ViktorrólA beszélgetésben Magyarország is szóba került:


Nigel Farage:


- Tíz éve azt mondták: Nigel Farage az Európai Unió rémálma, mert ki akar lépni az EU-ból. Most azt mondanám: Orbán Viktor az Európai Unió rémálma.


Daniel Cohn-Bendit:


- Ez igaz. Ott a pont.


- Én csak ki akartam lépni. Most olyan emberek vannak, akik belülről bomlasztják azt.


- Nem akarják elsüllyeszteni, szeretnék az európai pénzt. Jól tudja, hogy Orbán Viktor, a családja és barátai valóságos maffia az európai pénzek körül, ezzel egyetért.


- Nem értenék egyet a maffia szóval, ez a szó mást jelent.


- De azzal egyetért, hogy nem nagyon tiszta, amit ők csinálnak?


- Szerintem, ha megnézzük Magyarországot, Lengyelországot, akár vesszük Ausztriát és Olaszországot, ahova csak nézünk, azt látjuk, hogy a szavazók azt mondják, nem utasítják el az európai együttműködést. Ezt elfogadnám. Azt is mondják, hogy a normális országok ellenőrzik saját határaikat és a saját költségvetésüket. Ezért vannak a választások. Mert mi értelme a demokráciának, ha a gyakorlatban az Európai Bizottság működteti az országokat és az emberek életét?

Mitől olyan bonyolult a brexit?A másik oldalt, vagyis az Európai Unióban maradni vágyókat Tony Blair, volt brit miniszterelnök képviselte a beszélgetésben. Ebből is idézünk néhány részletet:


Daniel Cohn-Bendit:


- Nagy-Britannia leginkább Európa-párti miniszterelnökével beszélgetünk. Ugyanakkor ő volt az, aki teljesen megosztotta Európát azzal, hogy szerepet vállalt az iraki háborúban. Mitől olyan bonyolult a brexit? Egyszerű, kilépnek és annyi.


Tony Blair:


- Nos, bonyolult, hiszen 45 évig az Unión belül voltunk, fejlődött a kapcsolatrendszerünk, tudja, a Nagy-Britannia határain túli kereskedelem területén. Ironikus a szakításban, hogy Britannia segített megteremteni az egységes piacot, vezette ezt a piacot, ami azt jelenti, hogy mostanra szorosan kapcsolódunk Európához számtalan különböző szinten, és a modern történelemben először a fejlett országok közül sajnos mégis Nagy-Britannia fogja korlátozni saját kereskedelmi kapcsolatait azzal, hogy leválik az egységes piacról.


EU vagy USA?A beszélgetés egy másik részében szóba került az Európai Unió és az Egyesült Államok közti esetleges választás kérdése is:


Daniel Cohn-Bendit:


- Azt gondolom, az igazi népszavazásnak Angliában arról kellene szólnia, hogy akarnak-e az Egyesült Államok 51. állama lenni, vagy maradnának inkább az Európai Unióban. Úgy értem, ez Nagy-Britannia legnagyobb problémája, hogy választania kell a kettő közül.


Tony Blair:


- Az én politikám miniszterelnökként arról szólt, hogy nem kell választani. Két fontos pillére van a külpolitikánknak: az egyik a szövetség Európával, a másik a szövetség Amerikával – és mindkettőnek erősnek kell lennie. Azt gondolom, ez ma még fontosabb, mint akkor, amikor én voltam a miniszterelnök. Azt kockáztatjuk, hogy végül mindkettőt elveszítjük, ami egyszerűen nevetséges.


- De amikor ön volt a miniszterelnök, az amerikai szövetség ára Európa megosztása volt.


- Mindig létezett megosztottság Európában. Gondolok itt például arra, hogy voltak, akik jobban támogatták Amerikát 9/11 után, és voltak, akik kevésbé. De azt gondolom, ezek olyan időleges problémák, amelyeken túl lehet lépni.

Forrás: Euronews
(SBG Buddha - VilagHelyzete.com)◢ BLOG: VilagHelyzete.com)
◢ Youtube-csatorna: VilagHelyzeteTV


◢ Legnagyobb FB-oldal: https://www.facebook.com/AWAKENINGtheWORLD

◢ Párhuzamosan futó FB-oldal (az előző törlése esetére) : https://www.facebook.com/VilagHelyzete

◢ FB-oldal 'vész' esetére: https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog

◢ Azonnali Alternatív VilagHelyzete hírek: http://alternativhirek.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT