A nyugati elit nem tudja eldönteni, hogy szankcionálja vagy elcsábítsa Afrikát Oroszország és Kína ellenében - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

A nyugati elit nem tudja eldönteni, hogy szankcionálja vagy elcsábítsa Afrikát Oroszország és Kína ellenében

Share This
A nyugati elit nem tudja eldönteni, hogy szankcionálja vagy elcsábítsa Afrikát Oroszország és Kína ellenében

A befolyásért folytatott küzdelemben az USA és szövetségesei egyszerre nyúlnak a répához és a bothoz.

Az Oroszország és Kína afrikai partnerkapcsolatai elleni hatékony fellépés módjainak keresése során Washington - és nyugati csatlós követői - nem elégszenek meg azzal, hogy csak a mézhez vagy az ecethez nyúljon - ezért a tisztviselők egyszerre mindkettővel próbálkoznak. - írja Rachel Marsden politikai stratéga, független, francia és angol nyelvű talkshow-k házigazdája.
Jellemzően a bevett nyugati modus operandi az volt, hogy katonai beavatkozással, biztonsági ürügyre hivatkozva megvetették a lábukat a célországban, abban a reményben, hogy végül a gazdasági beavatkozásra térnek majd át. 

A közelmúlt történelme azt mutatja, hogy az elitek nem igazán voltak képesek az átmenetre, mielőtt a terveik kudarcba fulladtak volna. Mivel nem tudták megszerezni a fődíjat - jellemzően az ország természeti erőforrásait -, végül vagy kirúgják őket (mint Franciaországot Maliban), vagy végül lemondanak a veszteségekről (mint az USA Afganisztánban).


Oroszország és Kína hatékonyan ki tudta használni a félresikerült nyugati külföldi katonai beavatkozások által keletkezett űrt. 

Mali esetében Oroszország katonai helikoptereket, radarokat és fegyvereket ajánlott fel az átmeneti kormánynak, emellett "katonákat és kiképzőket", akik állítólag az afrikai országban tevékenykednek (a jelentések szerint ezek a Wagner magánbiztonsági cégtől származnak, de a tisztviselők elhatárolódtak a csoporttól). 
Moszkva most ezt a megvetett lábát kiterjesztett együttműködésre használja fel.


.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
"Különös figyelmet fordítottunk a búzaszállítmányok, ásványi műtrágyák és kőolajtermékek Oroszországból történő szállításának gyakorlati szempontjaira, azon termékeknél, amelyekre a mali népnek ma, az illegitim nyugati szankciók körülményei között oly nagy szüksége van" 
- mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter májusban egy sajtótájékoztatón, amelyet mali kollégájával, Abdoulaye Dioppal tartott. Franciaország és az Egyesült Államok a két puccsot követő, késleltetett választások miatt szankcionálta az országot, mindezt a párizsi Barkhane-művelet és a fővárosban, Bamakóban székelő uniós kiképző misszió felügyelete alatt.

Most pedig Washington egy új eszközzel próbálja fenyegetni azokat az afrikai országokat, amelyek szembeszállnak az érdekeivel. 

A "Rosszindulatú orosz tevékenységekkel szembeni fellépés Afrikában törvény" az Oroszországgal üzletelő afrikai kormányokat, tisztviselőket és vállalkozásokat venné célba, és az afrikaiak Oroszország általi "manipulálásának" és "kizsákmányolásának" minősítené őket.

A terv ugyanabban a szellemben készült, mint a 'Countering Russian Influence in Europe and Eurasia Act of 2017' és a 'Countering America's Adversaries Through Sanctions Act', amely Iránt, Oroszországot és Észak-Koreát veszi célba... de amely azzal is fenyegetőzik, hogy Indiát is megfenyegeti az Sz-400-as orosz rakétavédelmi rendszer beszerzése miatt.

Ugyanezt a törvényt használták fel arra, hogy az amerikai szankciókkal fenyegetve leállítsák az orosz gáz Nyugat-Európába szállítására szolgáló Északi Áramlat 2 vezeték építését - ami gyakorlatilag egy potenciális új piacot nyit meg az amerikai cseppfolyósított gázexport számára.

Ugyanakkor a nyugati G7-blokk 600 milliárd dolláros tervet javasolt a külföldi infrastruktúra kiépítésére Afrikában és Latin-Amerikában, amelyből Washington 200 milliárd dollárt, az EU pedig további 300 milliárd dollárt ígért, és a magánvállalkozások várhatóan beszállnak a beruházásba. Mit fognak csinálni - szankciókkal sújtanak néhány ilyen országot, majd követelik, hogy fogadják el a nyugati pénzt? Milyen kínos.

Az ötlet Kína Belt and Road projektjének ellensúlyozására irányul, bár egy évtizedes késéssel és több százmilliárd dollárral kevesebbel. 

Az üzenet világos 

Ezek az országok vagy üzletelnek Oroszországgal, Kínával és más, az USA számára ellenfelekkel és eltemetik magukat szankciókkal, vagy pedig elfogadják ezt a csodálatos lehetőséget, hogy beengedjék Washingtont és nyugati szövetségeseit az országba, hogy szép dolgokat építsenek.

Az USA régóta bírálja Kínát azzal
, hogy az "Egy Övezet és Egy Út" projektjét arra használja fel, hogy "adósságcsapdába ejtse" az országokat, és ráerőltesse befolyását.

De nem mintha Washington szándéka az elmaradott országokkal szemben más és pusztán önzetlen lenne.

Példának okáért nézzük meg, hogy az USA által finanszírozott Marshall-terv a második világháború utáni Európában hogyan segített CIA fedőcégeket létrehozni a kontinensen. 

Vagy amikor Washington olyan "civil társadalmi" projekteket finanszíroz az elmaradott célországokban, amelyekről végül kiderül, hogy a kormány aláásását célzó műveletek - ilyen például egy Twitter-szerű kubai közösségi médiaprojekt, amelyet az USAID finanszírozott, és amelyet az Associated Press 2014-ben leplezett le.

Joe Biden amerikai "elnök" a G7-ek németországi csúcstalálkozóján elmondta, hogy a beruházási projektek között szerepel egy 
- ipari méretű vakcinagyártó üzem Szenegálban, 
- egy Afrika szarván áthaladó globális tenger alatti távközlési kábel, 
- új napenergia-projektek Angolában 
- és egy romániai atomerőmű. 

De ez a legjobb esetben is csak felzárkózik ahhoz az 59 milliárd dollárhoz, amelyet egyedül Kína csak tavaly 144 országra költött.

Csak az idő fogja megmondani, hogy a bejelentésben mennyi a kirakatrendezés és a marketing - ami jogos aggodalom, tekintve, hogy ez már a második egymást követő év, amikor a javaslatot a G7-csúcson terjesztették elő, hogy aztán egy évvel később átnevezzék és újrahasznosítsák, és közben nem sok minden történt.
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
"Ezek a stratégiai beruházások a fenntartható fejlődés és a közös globális stabilitásunk szempontjából kritikus területeket érintik: egészségügy és egészségbiztonság, digitális összeköttetés, nemek közötti egyenlőség és méltányosság, éghajlat- és energiabiztonság- mondta Biden, felidézve a tőle elvárt meleg és homályos divatszavakat. 
A kezdeményezés igazi mércéje azonban az lesz, hogy sikeresen fel tudja-e váltani Washington stratégiáját, hogy tűzre lobbantsa a külföldi országokat, főleg azzal a céllal, hogy utána közbeléphessen és felajánlhassa segítségét a takarításban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT