Az új BRICS-szövetség halálos fenyegetést jelent a Nyugatra nézve - Egy új globális tartalékvaluta aláássa az USA dollár fölényét - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Az új BRICS-szövetség halálos fenyegetést jelent a Nyugatra nézve - Egy új globális tartalékvaluta aláássa az USA dollár fölényét

Share This
Az új BRICS-szövetség halálos fenyegetést jelent a Nyugatra nézve
Egy új globális tartalékvaluta aláássa az USA dollár fölényét


A héten jelentették be, hogy Irán és Argentína kérte felvételét a BRICS-csoportba. 

A VilagHelyzete oldalon anno megalakulásakor sok cikket írtam a BRICS-országok szervezetéről és céljairól.


 A BRICS - amelyet a közelmúltig Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika alkotott - egy olyan fórum, amely lehetővé teszi a nyugati fejlett gazdaságokon kívüli országok számára, hogy gazdasági kérdésekben szövetségeket kössenek. Ahogy egyre nagyobb lesz, úgy nő a befolyása és a gazdasági jelentősége is.


A múlt héten Putyin elnök az egyik BRICS-fórumon bejelentette, hogy Oroszország Kínával és más BRICS-országokkal együtt egy új globális tartalékvaluta bevezetésére készül, amely a BRICS-országok valutáinak kosarából állna. 

Ha sikerrel jár, egy ilyen tartalékvaluta közvetlen fenyegetést jelentene a jelenleg domináns amerikai dollárra.

Nehéz a két történetet nem ugyanannak az általános ívnek a részeként értelmezni

● Irán és Argentína azért ugrik fel a szekérre, mert lehetőséget látnak arra, hogy a nyugati vezetésű globalizációval szemben alternatív szövetséget hozzanak létre. 

● Eközben a többi BRICS-tag azért hívja őket a fedélzetre, mert vérszagot éreznek, mivel úgy látják, hogy az Oroszország elleni nyugati szankciók gyors összeomlása nagy gazdasági gyengeségeket tár fel.

Egy új kereskedelmi blokk saját tartalékvalutával fenyegetést jelenthet a Nyugatra és az amerikai dollár dominanciájára? Szinte biztosan. 

● Jelenlegi formájukban a BRICS-országok a világ GDP-jének mintegy 31,5%-át teszik ki, vásárlóerő-paritáson kiigazítva. 
● Iránnal és Argentínával együtt ez az arány a világ GDP-jének 33%-ára emelkedik. Ez egy hatalmas potenciális kereskedelmi blokk, és a világ GDP-jének 33%-a minden bizonnyal elég ahhoz, hogy egy tartalékvaluta létjogosultsága legyen.

Ezen túlmenően azonban az országok közötti szinergiák lehetősége óriási. 

● A kibővített BRICS-országok együttesen jelenleg a világ olajtermelésének mintegy 26%-át és az acélgyártáshoz használt vasérctermelés 50%-át állítják elő. 

● A globális kukoricatermelés 40%-át és a globális búzatermelés 46%-át állítják elő. 

Ha ezeket mind az új tartalékvalutában kereskednék, az azonnal a világgazdaság egyik sarokkövévé válna.
Eközben az amerikai dollár már most is lejtmenetben van. 

Június elején az IMF közzétett egy jelentést, amely szerint az amerikai dollár ma a globális tartalékok 59%-át teszi ki - ami messze elmarad az 1999-es 70%-os aránytól. 
A jelentés megjegyezte, hogy a központi bankok tartalékkezelői aktívan átcsoportosítják portfólióikat a dollárból a nem hagyományos valutákba.

Most képzeljük el, hogyan nézne ez ki, ha a BRICS-országok bevezetnék tartalékvalutájukat - nevezzük "BRIC"-nek. Tegyük fel, hogy a BRIC-et nagyjából a blokk globális GDP-ben betöltött jelentőségének megfelelően tartanák tartalékként és hogy a BRIC minden más tartalékból egyformán kivenné a részét. 

A hatás nagyjából úgy nézne ki, mint a fenti ábrán.
Amint láthatjuk, még ez az egyszerű feladat is azt mutatja, hogy a BRIC-országok könnyen megállnák a helyüket az amerikai dollárral szemben.

A világgazdaságban végbemenő változások minden bizonnyal a legnagyobbak, amire 1945 óta nem volt példa. 

Mégis nagyon kevés szó esik erről a sajtóban vagy politikai körökben. 

Terveznek erre a nyugati vezetők? 
Van stratégiájuk erre a szép új világra? 

Reméljük, hogy igen, mivel ezek a változások drasztikusan befolyásolhatják a nyugati életszínvonalat és a világban elfoglalt helyünket.

Forrás: UnHerd.com

➽ Kapcsolódó Cikkek: ➽

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT