"Vegyük a Srí Lanka-i tragédiát és szorozzuk meg tízzel" - A FED most dobta le a pénzügyi atombombát - ZeroHedge elemzése - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

"Vegyük a Srí Lanka-i tragédiát és szorozzuk meg tízzel" - A FED most dobta le a pénzügyi atombombát - ZeroHedge elemzése

Share This
"Vegyük a Srí Lanka-i tragédiát és szorozzuk meg tízzel": A FED most dobott le egy pénzügyi atombombát, amely megsemmisíti a globális gazdaságot. Erről írt a ZeroHedge portál, melynek cikkét teljes egészében lefordítottam számotokra. (VilagHelyzete)

A tömeges gazdasági téveszmék időszakát éljük. Alig húsz hónappal ezelőtt - a központi bankárok szinte minden, az emberiség által ismert ócska kötvény megvásárlását felajánlották, drámaian eltorzítva a "valódi tőkeköltséget". 
A kriptótól a feltörekvő piacokig - ez egy erkölcsi kockázat túladagolása volt. A világon mindenki fantáziaországbeli kötvényhozamokkal vett fel kölcsönt.

Most a FED végtelen kamatemeléseket és $1 Trillió mérlegcsökkentést ígér egy olyan bolygóra, ahol a feltörekvő piaci és euróövezeti hitelpiacok lángokban állnak.

Nézd, nekem csak egy közgazdasági diplomám van a Massachusettsi Egyetemen, de miután az elmúlt 20 évet hivatásos kötvénykereskedéssel töltöttem és minden idők legnagyobb bankcsődjének 20 ezer méter mély boncolásába kezdtem - az én pozíciómból nézve a Fed jelenlegi napirendje merő őrület és ez hamarosan ki is fog derülni.

A tőke valódi költségét olyan sokáig torzították el, hogy most akadémikusok százai vannak, akiknek fogalmuk sincs a globális piacok mögöttes kígyójáról. 

Amikor a kétméteres Paul Volcker a washingtoni Federal Reserve Board Marriner S. Eccles épületének folyosóin sétált, a bolygónkon akkor még körülbelül 200 Trillió dollárral kevesebb adósság volt, mint amennyivel ma szembenézünk. Kérem, hívja ki azokat a kockázatkezelési idiótákat, akik "Powell Volckerre" hivatkoznak.

2021-ben a globális adósság elérte a rekordot, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet, egy globális pénzügyi iparági szövetség szerint a 303T dollárt. Ez TÖBB ugrás a 2019-es 226T dolláros globális adósságrekordhoz képest, amelyet az IMF a Globális Adósság Adatbázisában közölt. Volcker egy olyan bolygón emelte a kamatlábakat, ahol körülbelül 200T dollárral KISEBB adósság volt. 
Sok közgazdász 2022-ben erősen illúziókat kerget - valóban ők így egy nagyon veszélyes csoport. Ha agresszívan emeli a kamatlábakat egy erős dollárral, akkor megsokszorozza a kamatkockázatot, amely már a hozam szempontjából ilyen alacsony 2020-as bázisról érkezett - ez egy konvexitás rémálom. 

A mai kamatemelések - kéz a kézben az erős dollárral - 100-szor nagyobb pusztító erővel bírnak, mint a Carter - Reagan korszakban.

Ugyanakkor a feltörekvő piacokon a hitelkockázati tűzre a tomboló zöldhasúval gyújtófolyadékot adunk hozzá. A globális bankoknak a legtöbb ilyen eszközt a piacon kell értékelniük. 

Ha a globális kamatlábak magasabbra változnak és magas szinten maradnak, akkor az államadósság-halom veszélybe kerül. 

A Lehman-Brother és a Covid-válságra adott válasz (lásd fent) matematikailag fenntarthatatlan számlát hagyott a következő generációk számára. A FED nem emelheti agresszíven a kamatlábakat ebben a zűrzavarban anélkül, hogy felrobbantaná a globális gazdaságot.

Aztán a Covid-19 egy kolosszális tőkeáttételi koktélt tett a tetejére. A feltörekvő és ennek határán lévő országok jelenleg több mint 100 milliárd dollárral tartoznak az IMF-nek. Az USA központi banki politikája + az erős USD elpárologtatja ezt a tőkét, miközben beszélünk.

A FED tudatlan akadémikusai inflációt exportálnak azokba az országokba, amelyek a legkevésbé engedhetik meg maguknak azt. 

Negyedtrillió dollárnyi problémás adósság azzal fenyeget, hogy a fejlődő világot a fizetésképtelenségek történelmi szakadékjába sodorja. 

Megduplázódott a bajba jutott fejlődő országok száma, különösen El Salvador, Ghána, Egyiptom, Tunézia és Pakisztán tűnik sebezhetőnek. 

Az alacsony jövedelmű országok esetében az adósságkockázatok és az adósságválságok nem hipotetikusak - próbáljon meg olajat vásárolni dollárban egy EM valutában. 

A Bloomberg által összeállított adatok szerint a feltörekvő piaci országok 1,4 billió dolláros államadósságának egyötöde - vagyis mintegy 17%-a - dollárban, euróban vagy jenben denominált külső adóssággal rendelkezik.
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
Megismétlem:
A FED akadémikusai olyan országokba exportálják az inflációt, amelyek a legkevésbé engedhetik meg maguknak - és ezzel megtizedelik a közösségeket az egész bolygón. 
A tragédiák egyre csak gyűlnek. Miközben Powell, a kemény fickó, aki jól elhelyezett bábukkal fedezékbe vonul. A feltörekvő piaci kötvények hetente 10 pontot zuhannak.

Az igazság az, hogy a globális hitelkockázati dinamika két ászt tart a kezében, a FED kezében pedig legfeljebb két tettes lap van. (póker hasonlat)

Az IMF teljes hitelezési kapacitása közel 1 Trillió dollár, Powell jelenleg ennek 10%-át törli el.

Így most a globális bankmérlegek 20-30 ezer milliárd dollárnyi piaci veszteséggel terheltek, míg a részvények, állampapírok, európai államkötvények, kripto, magántőke és kockázati tőke piacán - az elmúlt évtizedek legsúlyosabb feltörekvő piaci hitelválságának kellős közepén vagyunk.

Mindezt mindössze 150 bázispontos kamatemelés után a Fed részéről? Hello? Van itthon valaki? Nagyon sok kötvény van, ami így néz ki! 
Egyébként Egyiptom 13 milliárd dollárral tartozik az IMF-nek, a FED most gyújtotta fel ezeket a kötelezettségeket.

Ha a FED betartja a politikai ígéreteit, akkor vegyük a Srí Lanka-i tragédiát és szorozzuk meg tízzel a következő hat hónapban világszerte. Sakk-matt , ez következik.


Forrás: ZeroHedge

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT