A Yinon-terv és a mögötte lévő tervek Nagy-Izrael megvalósítására - Igaz történelem rovat - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

A Yinon-terv és a mögötte lévő tervek Nagy-Izrael megvalósítására - Igaz történelem rovat

Share This


A Yinon-terv és az utána következő többi projekt, amelyeket a washingtoni neoliberális agytröszt dolgozott ki, nem kizárólag cionista stratégia. Ezek a tervek az Egyesült Államok külpolitikájának is szerves részét alkotják.


A Washingtont irányító államok feletti hatalom és az őt kiszolgáló neokon háborúpárti agytröszt törekszik a Közel-Kelet balkanizálására és a nagyobb államok kisebb politikai és vallási egységekre való feldarabolására. Trumpnak az a döntése, hogy hivatalosan Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, tovább növeli a politikai helyzet fellazítását, a káosz és az anarchia fokozását az egész közel-keleti régióban.Ha az államok feletti hatalom neokon agytrösztjének tervei alapján szemléljük a közel-keleti eseményeket, beleértve a legutóbbi gázai vérengzést is, amelyre 2018. május 14-én került sor, az Oded Yinon által és a washingtoni cionista neokonzervatív agytrösztök által elkészített mesterterv szoros kapcsolatban áll
- Irak 2003 évi inváziójával,
- a 2006-ban lezajlott libanoni háborúval,
- a 2011-es líbiai háborúval
- és a 2018-ban is folyamatban lévő szíriai, iraki és jemeni háborús akciókkal.
- De ide lehet sorolni azt a mélyre ható politikai válságot is, amelyen Szaúd-Arábia megy át 2015 óta.

A Nagy-Izrael-terv szerves részét alkotja a szomszédos arab államok destabilizálása és lehetőség szerint több kisebb részre való feldarabolása.

Ezt az elképzelést támogatja az Egyesült Államok és azon belül is az AIPAC által irányított izraeli lobbi. 

Nemzetközileg a NATO és Szaúd-Arábia is támogatja ezt az amerikai–izraeli expanzionista projektet. Netanyahu stratégiája szempontjából ez azt jelenti, hogy Izrael ki tudja bővíteni befolyási övezetét a Közel-Keleten és szembe tud szállni Iránnal.
A Nagy-Izrael-projekt természetesen összhangban áll az Egyesült Államok, pontosabban felette a hegemóniát gyakorló pénzuralmi világelit birodalomépítő terveivel.


Nagy-Izrael felöleli azt a területet, amely a Nílus völgyétől az Eufráteszig terjed.

Száz évvel ezelőtt a cionista világszervezet stratégiai tervében a zsidó állam részét képezte a történelmi Palesztina, Dél-Libanon a Szidonig és Litáni folyóig, a szíriai Golán-magaslatok, a Hauran-síkság és Deraa, valamint a Hijaz vasútvonal Deraatól Ammanig, Jordánia fővárosáig, valamint az Akabai-öböl.Több cionista vezető nagyobb Izraelt akart és a Biblia alapján követelte a Nílustól az Eufráteszig terjedő egész területet, amely magába foglalta Palesztinát, Libanont, Nyugat-Szíriát és Dél-Törökországot.A Yinon-terv lényegében annak a cionista projektnek a megjelenési formája volt, amely támogatja a zsidó telepek telepek folyamatos kiterjesztését. Ez azt jelenti, hogy a palesztinokat folyamatosan ki kell szorítani Palesztinából, annektálva mind a Jordán nyugati partját, mind a Gázai övezetet Izrael állam területéhez.

Mahdi Darius Nazemroaya már 2011-ben megállapította, hogy a Yinon-terv valójában Nagy-Britannia gyarmatosító elgondolásainak folytatódását jelentette a Közel-Keleten. Ezt írja a Global Researchben publikált írásában:A Yinon-terv egy izraeli stratégiai terv Izrael regionális felsőbbrendűségének biztosítására.
Azt követeli és írja elő, hogy Izraelnek át kell alakítania geopolitikai környezetét az őt körülvevő arab államok balkanizálásával és kisebb gyengébb államokra való feldarabolásával. Az izraeli stratégák Irakot tekintették a legnagyobb stratégiai kihívásnak egy arab állam részéről. Ezért választották ki Irakot a Közel-Kelet és az arab világ balkanizációjának a központjául. A Yinon-terv koncepciója szerint Irakot az izraeli stratégák fel kívánták darabolni egy kurd és két arab államra, egy síita muszlimra és egy másik szunnita muszlim államra. Ennek a tervnek az első lépése volt a háború kirobbantása Irak és Irán között, amit a Yinon-terv is tartalmaz."Az Atlantic című folyóirat 2008-ban, az amerikai hadsereg lapja, az Armed Forces Journal pedig 2006-ban publikált és széles körben terjesztett térképeket, amelyek közelről követték a Yinon-terv által javasolt elképzelést. Irak felosztásán túlmenően, amelyre felszólít a Biden-terv is, a Yinon-terv szorgalmazza Libanon, Egyiptom és Szíria felosztását. A Yinon-terv sürgeti az államok feldarabolását Észak-Afrikában és előrejelzése szerint ez Egyiptomból indulna ki és folytatódna Szudánban, Líbiában, valamint a régió további részeiben.”Nagy-Izrael létrehozása megköveteli a létező arab államok kisebb részekre történő feldarabolását. Erről így ír Nazemroaya:


A terv két előfeltevésből indul ki. Izrael túléléséhez
1. Izraelnek regionális birodalmi hatalommá kell válnia, és
2. el kell érnie az egész térség felosztását kisebb államokra a meglévő arab államok felbomlasztásával.

A kicsi itt valamennyi állam etnikai és vallási összetételtől függ. A cionista remény tehát az, hogy a vallási alapon nyugvó államok Izrael csatlósaivá válna, és ironikus módon ez lenne a morális legitimációnak a forrása… Ez nem új elgondolás és nem is először kerül előtérbe a cionista stratégiai gondolkodásban. Valójában egy visszatérő téma valamennyi arab állam kisebbre történő felosztása.”


Ha ebben az összefüggésben szemléjük, akkor a szíriai háború és részben az iraki háború is ennek az izraeli területi expanzió részét képezi. A cionista neokonzervatív agytröszt által irányított washingtoni kormányzatnak és az Amerika által támogatott szíriai háborús felek (ISIS, Al Nusra Front) veresége a szíriai kormányerők részéről egyelőre visszavetette Izrael expanziós törekvéseit. Mindezt a szíriai hadsereg Oroszország, Irán és a Hezbollah támogatásával tudta elérni.

Forrás: Drábik János
Szerkeszette: SBG Buddha - VilagHelyzeteKapcsolódó VilagHelyzete és Alternatív hírek Cikkek - Tudásanyag:


Tényleg háborúra készül egymással Izrael és Irán? - ezt a kérdést tárgyalja az RT News frissen elkészített cikke.SÁMSON-OPCIÓ: Izrael terve, amiben az egész Földet célba veszi: ha neki pusztulni kell, pusztuljon vele az egész világ

A világháborúk és Izrael létrejöttének elhallgatott előzményei

A cionista izraeli állam valódi története egy zsidó tábornok fiának előadásában - 2014 Genf

"Új amerikai évszázad (háborús) projekt"

Az igazság itt van! Szíria és a Közel-Kelet valódi történelmi háttere

A III. világháború geopolitikája

Globális hadviselés - Irán van az USA-Izrael és a NATO célkeresztjében a III.világháborúra készülődve - Hatalmas átfogó elemzés a Global Research oldaláról magyarul

Megdöbbentő videó az igazságról - A "terrorizmus elleni háború" valódi oka Foreign Policy: "Atomalku után - Tanulni kellene a versailles-i béke kudarcából"◢ BLOG: VilagHelyzete.com
◢ Youtube-csatorna: VilagHelyzeteTV
◢ Legnagyobb FB-oldal: https://www.facebook.com/AWAKENINGtheWORLD
◢ Párhuzamosan futó FB-oldal (az előző törlése esetére) : https://www.facebook.com/VilagHelyzete
◢ FB-oldal 'vész' esetére: https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog
◢ Azonnali Alternatív VilagHelyzete hírek: https://www.AlternativHirek.com

1 megjegyzés:

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT