Az oroszokkal szemben az amerikai katonai gépezet tankokat, katonákat vezényel Észak-Kelet Szíriába - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Az oroszokkal szemben az amerikai katonai gépezet tankokat, katonákat vezényel Észak-Kelet Szíriába

Share This
Az Egyesült Államok páncélozott harci járműveket, radarokat és katonákat vezényelt Szíria északkeleti részébe, és intenzívebbé teszi a harci repülőgépek járőrözését – jelentette be közleményében az amerikai erők Középső Parancsnoksága (Centcom).

A térségben – ahol az Egyesült Államok immár csak korlátozott számú katonával van jelen – több olyan incidens történt az elmúlt időszakban, amelyben amerikai és orosz katonák kerültek konfliktusba egymással.

Bill Urban, a Centcom szóvivője a közleményben nem tett említést ezekről, hanem csak általában az elmúlt időszak incidenseit említette, amelyek az amerikai álláspont szerint szükségessé tették a szóban forgó hadfelszerelés oda vezénylését.

Az amerikai erők a rövid hatótávolságú légvédelmi rakéták riasztására alkalmas Sentinel radarokat és Bradley típusú gyalogsági szállító harcjárműveket telepítettek a térségbe. A Bradleyket tavaly Donald Trump amerikai elnök döntésére már kivonták e térségből.

A Centcom közleménye szerint a mostani lépések célja „a koalíciós erők védelme és annak biztosítása, hogy a térségben nyugodtan folytathassák küldetésüket”.

Augusztus végén hét amerikai katona sebesült meg egy orosz harci járművel történt összeütközésben. Az erről készült videofelvételek megjelentek a Twitteren is, és a képkockákon jól látható volt, hogy orosz páncélosok és helikopterek próbálták meg feltartóztatni az amerikai járműveket, amelyeket aztán a térség elhagyására is késztettek.
„Az Egyesült Államok nem akar konfliktust egyetlen más országgal sem Szíria területén, de ha szükséges, meg fogja védeni a koalíciós erőket” – hangsúlyozta Bill Urban a közleményben.

Ebben a török határ mentén fekvő térségben – az Ankarával kötött egyezmény értelmében – orosz katonák állomásoznak.
 
Washington tavaly október 13-án, öt nappal a szíriai kurdok elleni török offenzíva után jelentette be, hogy kivonja a mintegy ezer katonából álló kontingensét Szíriából.
Végül Trump úgy döntött, egy „kis létszámú” amerikai csapat Szíriában marad, és részben a jordániai és az izraeli határhoz közel, részben pedig Irakhoz közel tartózkodik majd.


Legutóbb azért éleződött ki a viszony Washington és Damaszkusz között, mert médiabeszámolók szerint Donald Trump felfedte: meg akarta öletni Bassár el-Aszad szíriai elnököt 2017-ben.

Akkori védelmi minisztere, Jim Mattis azonban kifogásolta a műveletet. Trump és Mattis kapcsolata később megromlott, aminek következtében az utóbbi 2018-ban lemondott tisztségéről.

A SANA szíriai állami hírügynökség egy külügyi forrást idézve úgy fogalmazott:
Trump megjegyzései bebizonyították, hogy „ez az (amerikai) vezetés lator és törvénytelen, és ugyanazt a gyilkos és likvidáló módszert követi, amelyet a terrorszervezetek alkalmaznak”.


A forrás hozzátette: Trump kijelentése egyértelműen rámutat arra, hogy „miképpen csökkent az amerikai kormányzat politikusai magatartásának minősége”.


SBG Buddha - VilagHelyzete

Forrás: RT News

◢ BLOG: VilagHelyzete.com
◢ Youtube-csatorna: VilagHelyzeteTV
◢ Legnagyobb FB-oldal: https://www.facebook.com/AWAKENINGtheWORLD
◢ Párhuzamosan futó FB-oldal (az előző törlése esetére) : https://www.facebook.com/VilagHelyzete
◢ FB-oldal 'vész' esetére: https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog
◢ Azonnali Alternatív VilagHelyzete hírek: https://www.AlternativHirek.com

1 megjegyzés:

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT