"Ha egyszer a NATO meggyógyul, mi ott leszünk" "De nem vagyunk patológusok" - Macron a NATO-t agyhalottnak tituláló szavaira reagált Oroszország - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

"Ha egyszer a NATO meggyógyul, mi ott leszünk" "De nem vagyunk patológusok" - Macron a NATO-t agyhalottnak tituláló szavaira reagált Oroszország

Share This


"Ha egyszer a NATO meggyógyul, mi ott leszünk. De nem szeretnék vitába belemenni a téma orvosi oldalát illetően." - viccelődött félig komolyan Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter Macron a NATO-t agyhalottnak nyilvánító szavaira.


Majd hozzátette:Ha Macron úgy érezte, hogy a diagnózis, amit a NATO-val kapcsolatosan felállított ennyire nyilvánvaló - minden bizonnyal, minden joga meg volt hozzá, hogy ezt megtegye. Ő jobban ismeri a NATO-t, mint én, mióta egy olyan nemzetet képvisel, mely tagja a szövetségnek." - próbált diplomatikusan fogalmazni az orosz külügyminiszter.Lavrov megjegyezte, hogy Oroszország továbbra is olyan kölcsönösen előnyös kapcsolatok kialakítására törekszik az USA-által vezetett tömbbel, mely az egyenlőség talaján áll.

De ha egyszer a NATO meggyógyul, mi ott leszünk." - tette hozzá szarkasztikusan.A Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov azért komolyra fordítva azt közölte, hogy "a Transzatlanti katonai szövetség (vagyis a NATO) eredetétől fogva a konfrontációra lett létrehozva". - kommentálta ő is Macronnak a NATO jelenlegi állapotát összefoglaló csípős megjegyzését.

A NATO akár élő, akár holt, és bármelyik része is legyen kómában - nem a mi dolgunk dönteni róla. Nem vagyunk patológusok." 


Macron a brit The Economist című gazdasági lapnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy jelenleg a NATO agyhalála figyelhető meg, mert nincs semmifajta egyeztetés a stratégiai döntéseknél az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei között.Angela Merkel és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egyaránt visszautasította a francia elnök kijelentését.Merkel a NATO-főtitkárral közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Berlinben leszögezte, hogy Macron „drasztikus szavai” nem tükrözik az ő nézeteit a szövetségen belüli együttműködéssel kapcsolatban:„Úgy vélem, szükségtelen az ilyen túlzás, még akkor is, ha vannak problémák, és össze kell szednünk magunkat” – hangsúlyozta Merkel.„Macron drasztikus szavakat használt, én nem így látom az együttműködést a NATO-ban. A transzatlanti partnerség nélkülözhetetlen számunkra” – fűzte hozzá. Merkel szerint a katonai szövetség számos területen jól működik.


Stoltenberg szintén elutasította Macron bírálatát, s csatlakozott a német kancellár szemléletéhez.

„A NATO erős” – hangsúlyozta a főtitkár.

Stoltenberg szót ejtett az Egyesült Államok és a többi NATO-tagállam nézeteltéréseiről is. Kijelentette: nem becsüli alá a problémákat, ugyanakkor amikor a NATO tényleges szerepéről, a kollektív védelemről van szó, a katonai szövetség az utóbbi évekhez képest mára „több tartalmat és lényegi elemet” nyújt.

Rávilágított arra is, hogy a viták ellenére az utóbbi évekhez képest Európa és Észak-Amerika szorosabb együttműködést folytat. „Az Egyesült Államok nem hagyja magára Európát, éppen ellenkezőleg befektet az európai biztonságba, több katonával, infrastruktúrával és hadgyakorlatokkal” – emelte ki Stoltenberg.Forrás: RT News

(Fordította: SBG Buddha - VilagHelyzete.com)
◢ BLOG: VilagHelyzete.com)
◢ Youtube-csatorna: VilagHelyzeteTV
◢ Legnagyobb FB-oldal: https://www.facebook.com/AWAKENINGtheWORLD
◢ Párhuzamosan futó FB-oldal (az előző törlése esetére) : https://www.facebook.com/VilagHelyzete
◢ FB-oldal 'vész' esetére: https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog
◢ Azonnali Alternatív VilagHelyzete hírek: http://alternativhirek.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT