Úgy lángol az Amazonas-esőerdő, hogy már a 3000km-re lévő város egét is elsötétíti és a füst a világűrből is látszik - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Úgy lángol az Amazonas-esőerdő, hogy már a 3000km-re lévő város egét is elsötétíti és a füst a világűrből is látszik

Share This

Az űrből is kivehetőek már az amazonasi dzsungelben pusztító erdőtüzek, a NASA néhány napja publikálta az első, műholdról készült felvételeket, amiken jól látszanak az esőerdőből felszálló hatalmas füstoszlopok.

A füst eleinte Bolivia és Paraguay felé szállt a BBC tudósítása szerint, de hétfő délutánra elérte, és sötétségbe borította a dzsungeltől körülbelül 3000 kilométerre lévő Sao Paulo városát.Így ég el a jövőnk - és sajnos már a jelenünk is...
Az El Pais szerint az elmúlt öt évből idén a legtöbb az erdőtűz, az Infoamazonia pedig arról ír, hogy a következő három hónapban az átlagosnál 40-50 százalékkal kevesebb csapadék várható pont abban a térségben, ahol a legsúlyosabbak most az erdőtüzek.

Az Euronews beszámolója szerint Amazonas tartományban már egy hete rendkívüli állapotot hirdettek az egyre terjedő erdőtüzek miatt.
A tüzek és a mezőgazdasági célú erdőirtás között közvetlen és közvetett összefüggés is látszik.


Eleve az erdőtüzek egy részét direkt azért gyújtják, hogy az őserdőtől így nyert területet mezőgazdasági célra fordítsák. Augusztusban viszont túl nagy a tüzek elterjedésének kockázata, ezért ilyenkor tilos így irtani az esőerdőt. Az emberi tevékenység viszont ilyenkor is ronthat a helyzeten, például a korábban megrikított erdőségek miatt alacsonyabb a páratartalom, ami eddig nehezítette az erdőtüzek terjedését.

Így néz ki műholdról az erdőirtás egy 40 ezres brazil város mellett idén júliusban és augusztusban:A brazil elnök, Jair Bolsonaro hivatalba lépése óta felgyorsult az erdőirtás Brazíliában, ennek eredményeként pedig a német és a norvég kormány is felfüggesztette a Brazíliának nyújtott támogatásaik egy részét, azt, amit elvileg az esőerdők védelmére kellene fordítani.


A Windy.com időjárásfigyelő weboldalon tisztán látszik, mekkora a baj és hogy milyen messzire viszi a szél az erdő égésekor keletkező füstöt.A probléma nemcsak az, hogy az esőerdő fái eltűnnek, hanem az a láncreakció, amit beindít: a fák elégnek, több szén-dioxid kerül a levegőbe, amit a jócskán lecsökkent erdőtakaró kevésbé hatékonyan tud kivonni. A káros anyagok az emberi egészségre is veszélyesek, és hozzájárulnak a globális felmelegedés felgyorsulásához.Forrás: 444.hu / 24.hu
(SBG Buddha - VilagHelyzete.com)

◢ BLOG: VilagHelyzete.com)
◢ Youtube-csatorna: VilagHelyzeteTV
◢ Legnagyobb FB-oldal: https://www.facebook.com/AWAKENINGtheWORLD
◢ Párhuzamosan futó FB-oldal (az előző törlése esetére) : https://www.facebook.com/VilagHelyzete
◢ FB-oldal 'vész' esetére: https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog
◢ Azonnali Alternatív VilagHelyzete hírek: http://alternativhirek.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT