"Grönland nem eladó!" - üzent a sziget külügyminiszetere Trumpnak a WSJ cikke miatt - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

"Grönland nem eladó!" - üzent a sziget külügyminiszetere Trumpnak a WSJ cikke miatt

Share This


A mai nap híre, ami csak egy felkapott és nem valódi hír, hogy Donald Trump megvenné Grönlandot Dániától.

"Grönland nem eladó" - üzente Donald Trumpnak a Dániához tartozó sziget külügyminisztere, Ane Lone Bagger."Az üzletekre nyitottak vagyunk, de nem vagyunk eladók" - reagált a sajtóhírekre, melyek szerint Trump az elmúlt időben viccből vagy komolyan, de többször is felvetette, hogy meg kéne venni az amúgy függetlenségre törekvő szigetet a dánoktól.Ez utóbbira utalt egy grönlandi parlamenti képviselő, Aaja Chemnitz Larsen is, aki szerint a sziget jövője "egy jobb és egyenlőbb partnerség Dániával".

Trump ötlete Dániában sem aratott sikert.

"Biztos csak egy szezonon kívüli áprilisi tréfa" - írta például Twitterén a volt miniszterelnök, Lars Lokke Rasmussen.A Dán Néppárt külügyi szóvivője, Soren Espersen ennél kevésbé volt visszafogott

"Ha ez komolyan megfordult a fejében, az a végső bizonyítéka annak, hogy végleg elment az esze." - nyilatkozta a dán közszolgálati adónak. "Nevetséges gondolat, hogy Dánia eladná ötvenezer polgárát" - mondta."Minden dolgok közül, amik sohasem fognak megvalósulni, ez a legkevésbé valószínű" - árazta be Trump gondolatait Rasmus Jarlov konzervatív parlamenti képviselő".

A dán kormányfő, Mette Frederiksen viszont még nem reagált a felvetésre.
A Wall Street Journal szerint Donald Trump többször felvetette Grönland megvásárlását Dániától. 


A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az elnök többször is, hol komolyabban, hol pedig csak hülyéskedve szóba hozta a Dániához tartozó, autonómiát élvező sziget esetleges megvásárlását.Vacsorák és beszélgetések alkalmával Trump állítólag azt kérdezte tanácsadóitól, vajon az Egyesült Államok megvásárolhatja-e Grönlandot, majd a Fehér Ház jogi tanácsadói hivatalának két munkatársát meg is kérte, vizsgálják meg ennek a lehetőségét.A The Wall Street Journal szerint - Grönland esetleges megvásárlását Alaszka megvásárlásához hasonlították. Alaszkát 1867-ben vásárolta meg az Egyesült Államok a cári Oroszországtól.A Wall Street Journal állításait sem az amerikai külügyminisztérium, sem a Dán Királyság amerikai nagykövetsége, sem pedig Grönland washingtoni képviseleti irodája nem akarta kommentálni. A lap megjegyezte, hogy Donald Trump a jövő hónap elején Dániába látogat.Grönland fontos hely az amerikai nemzetbiztonsági érdekek szempontjából. Az Egyesült Államok és Dánia közötti, évtizedekkel ezelőtt megkötött védelmi szerződés korlátlan jogot ad Washingtonnak a Grönland északnyugati részén lévő Thule légitámaszpont működtetésére.Ez egyébként az Egyesült Államok legészakibb katonai támaszpontja, mintegy 1500 kilométerre fekszik az Északi-sarktól, és része az amerikai ballisztikusrakéta-jelző rendszernek. Ezt a támaszpontot használja az amerikai légierő űrparancsnoksága és az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) is. 


Forrás: RT News / BBC

(SBG Buddha - VilagHelyzete.com)
◢ BLOG: VilagHelyzete.com)
◢ Youtube-csatorna: VilagHelyzeteTV
◢ Legnagyobb FB-oldal: https://www.facebook.com/AWAKENINGtheWORLD
◢ Párhuzamosan futó FB-oldal (az előző törlése esetére) : https://www.facebook.com/VilagHelyzete
◢ FB-oldal 'vész' esetére: https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog
◢ Azonnali Alternatív VilagHelyzete hírek: http://alternativhirek.blogspot.com

1 megjegyzés:

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT