Libanonban rátámadtak az ENSZ "békefenntartókra" - Az USA és Izrael hatáskörük kiterjesztését követeli - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Libanonban rátámadtak az ENSZ "békefenntartókra" - Az USA és Izrael hatáskörük kiterjesztését követeli

Share This
Pont mielőtt az ENSZ csütörtökön a Libanoni Békefenntartó Erők (UNIFIL) fenntartásáról szavaz, látott napvilágot az egyik amerikai hírcsatornán az a videó, melyben libanoniak felgyújtanak és megtámadnak egy békefenntartó járművet – írja a The Times of Israel


Az Egyesült Államok és Izrael is azt szeretné elérni az ENSZ-ben, hogy kiterjesszék a libanoni békefenntartók hatáskörét, tekintettel arra, hogy a Hezbollah terrorszervezet miatt jelenlegi állapotukban tehetetlenek. Erről az ENSZ csütörtökön fog szavazni, miközben egyre nő a feszültség az izraeli-libanoni határon is, miután a Hezbollah bosszút esküdött egy, Izrael által Bejrút felett elkövetett drón-támadás miatt.A Hezbollah-ot mind Izrael, mind az Egyesült Államok terrorista szervezetként tartja nyilván, ezért is figyelemreméltó a békefenntartók elleni támadás, melyről az amerikai Fox News hírcsatorna számolt be.A videóban férfiak egy csoportja kövekkel és kalapácsokkal ront neki egy békefenntartó járműnek, majd felgyújtja azt. Igaz, hogy az eset egy éve történt, a videó mégis csak szerdán látott napvilágot.
„A Hezbollah ellehetetleníti a békefenntartók munkáját, ez a támadás ennek az egyik bizonyítéka” – kommentálta a történteket Elad Strohmayer, Izrael washingtoni nagykövetségének szóvivője. 


„Az UNIFIL jelenleg nem végzi a munkáját, mert nincs megfelelő hatásköre”
– tette hozzá Strohmayer.„A most következő szavazáson helyre tehetnénk az UNIFIL kérdését, hogy ne csak automatikusan meghosszabbítsuk a mandátumukat” – közölte a szóvivő.Az UNIFIL jelenleg 10.500 taggal és 489 millió dolláros büdzsével rendelkezik és annak idején, az izraeli hadsereg kivonulása után hozták létre, hogy biztosítsák a térség nyugalmát. A 2006-os Izrael és Hezbollah közötti háborúban megnőtt a szerepük, főként a legitim libanoni hadsereget segítették a terroristák ellen.


Az USA korábban is a békefenntartók jogosítványainak kiterjesztése mellett küzdött, Nicky Haley akkori ENSZ nagykövet vezetésével.


Izrael és Libanon közt gyakran újulnak ki a feszültségek, a felek hivatalosan még mindig háborúban állnak egymással. A helyzet a múlt héten élesedett ki, amikor Libanon három izraeli drónra nyitott tüzet, akik beléptek a libanoni légtérbe, de még időben visszafordultak.


Vasárnap a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah élesen kikelt az izraeli támadás ellen.„Véget ért az az idő, amikor Izrael ki-be sétál libanoni területekre. Minden izraeli drónt le fogunk vadászni, ami libanoni légtérbe hatol” – fenyegetőzött Naszrallah.Michel Aoun libanoni elnök a bejrúti izraeli dróntámadást „hadüzenetként” értékelte, az ország miniszterelnöke, Saad Hariri pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul panasszal a „libanoni szuverenitás megsértése miatt”.


Izrael északi határán az izraeli hadsereg készenlétben áll a Hezbollah válaszcsapásaitól tartva. A zsidó állam Mike Pompeon, amerikai külügyminiszteren keresztül figyelmeztette Bejrútot, hogy amennyiben a libanoni kormány hagyja, hogy a Hezbollah izraeli állásokat támadjon, annak a libanoni területekre nézve is komoly következményei lesznek.


Az izraeli kormány nem látja, hogy a libanoni vezetés mindent megtenne a Hezbollah ténykedésének visszaszorítása érdekében, az izraeli hadsereg szerint a Hezbollah teljes mértékben iráni befolyás alatt működik.

Forrás: Neokohn
(SBG Buddha - VilagHelyzete.com)

◢ BLOG: VilagHelyzete.com)
◢ Youtube-csatorna: VilagHelyzeteTV
◢ Legnagyobb FB-oldal: https://www.facebook.com/AWAKENINGtheWORLD
◢ Párhuzamosan futó FB-oldal (az előző törlése esetére) : https://www.facebook.com/VilagHelyzete
◢ FB-oldal 'vész' esetére: https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog
◢ Azonnali Alternatív VilagHelyzete hírek: http://alternativhirek.blogspot.com

1 megjegyzés:

  1. de zavarja az usat és izraelt, hogy a hezbollah a kis bábjaik ellen harcol, az isil ellen, izrael ennyire nem volt aggódő az iil-el kapcsolatban, ahogy az usa sem... trump ide vagy oda...

    VálaszTörlés

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT