Indulásra kész afrikaiakkal van tele Marokkó, akik csak a pillanatra várnak, hogy Európába juthassanak-tárta fel az al-Jazeera - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Indulásra kész afrikaiakkal van tele Marokkó, akik csak a pillanatra várnak, hogy Európába juthassanak-tárta fel az al-Jazeera

Share This


Csak a megfelelő pillanatra várnak a fekete-afrikai bevándorlók, hogy Európába jussanak.



Az al-Jazeera tudósítója, Joe Wallen bejárta az észak-afrikai Marokkó kikötővárosait, hogy megnézze, milyen ott a helyzet és megkérdezte a fekete-afrikai migránsokat, mit akarnak elérni, mi a céljuk Európában és miért várakoznak hosszú hónapokig a térségben.



Az elmúlt években szabályosan ellepték az észak-marokkói kikötővárost, Tangert a szub-szaharai országokból származó bevándorlók, akik csak arra várnak, mikor kelhetnek át végre Európába.




Sokan akár évekig is ott rostokolnak az esetleges átkelésben bízva. Elsődleges céljuk Spanyolország, hiszen a Gibraltári-szorosnál fekszik Tanger, nem messze Európától. Tiszta időben akár Gibraltár szikláit is látni.
A migránsok nem az Egyesült Királysághoz tartozó csücsökbe mennének, hanem sokkal inkább az azt körülölelő Spanyolországba, mely szívesen látja őket, mióta a baloldali vezetés választások nélkül átvette a hatalmat Madridban.




Ennek is köszönhető az, hogy a 2015-ös bevándorlási csúcs óta a mediterrán ország először szerepel az első helyen a migránsok által legkívánatosabbnak számító államok között, mivel itt kísérlik meg a kikötést a legnagyobb számban az illegális bevándorlók csónakjai.






"Maliban nincs munka, Európába akarok menni, hogy ott dolgozzak" – mondta az újságírónak a 42 éves Alhassane Keita, aki Maliból ment Marokkóba, hogy onnan próbálja meg az átkelést Európába.  >>>




Szeptember 10-ig összesen 35 ezren próbáltak meg átjutni, többen mint tavaly egész évben.






Minden járműre megpróbálnak felkapaszkodni, csak átjuthassanak Európába



A marokkói hatóságok adatai szerint jelenleg ötvenezer fekete-afrikai migráns várakozik csak Tangernál és annak közvetlen vonzáskörzetében. A helyiek csak "kis-Dakarnak" hívják a várost és annak néhány, migránsok uralta negyedét.






Az észak-afrikai ország hatóságainak rendszeres ellenőrzésének és razziáinak köszönhető csak, hogy ez a szám nem magasabb. A marokkói határőrség nagy erőkkel dolgozik azon, hogy megakadályozza az embercsempészek munkáját és ne engedje csónakjaikat elindulni a partoktól.

Az egyik legdurvább incidens most kedden volt, mikor egy nő meghalt, három másik pedig megsérült, mikor tűzharc alakult ki a partiőrség és egy migránsokat szállító csónak között.




A ladik spanyol vezetője nem volt hajlandó megállni a sorozatos felszólítások ellenére sem, kollégáimnak nem volt más választása, muszáj volt tüzet nyitniuk" – nyilatkozta az eset után Abdelouafi Laftit belügyminiszter.



Amikor megkérdezték az egyik bevándorlót, hogy miért Marokkót választotta úti célnak, elmondta, hogy ő is tovább akar menni Európába. Azért nem Líbiába ment, mert azt túl veszélyesnek találta és a könnyebb úton akart átjutni a tengeren.



Az egyik neve elhallgatását kérő emberkereskedő a tudósítónak elmondta, hogy emberenként átlagosan ezer dollárt kér és heti két csónakot enged útnak Európa irányába, mindegyikre 62 ember fér el.
A számítások szerint havonta akár félmillió dollárt, azaz több mint százmillió forintot is megkereshet a csempész.





Az újonnan érkezettek Tanger utcáin töltik napjaikat, míg tovább nem tudnak jutni



Forrás: Al-Jazeera
(SBG Buddha - VilagHelyzete.com)

◢ BLOG: VilagHelyzete.com)
◢ Youtube-csatorna: VilagHelyzeteTV
◢ Legnagyobb FB-oldal: https://www.facebook.com/AWAKENINGtheWORLD
◢ Párhuzamosan futó FB-oldal (az előző törlése esetére) : https://www.facebook.com/VilagHelyzete
◢ FB-oldal 'vész' esetére: https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog
◢ Azonnali Alternatív VilagHelyzete hírek: http://alternativhirek.blogspot.com

2 megjegyzés:

  1. Már csak annyit kérdeznék szerényen... honnan lenne azoknak 1000 dollárjuk a csempészeknek? Dehogy van.

    VálaszTörlés

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT