"Dühös szaúdiak-Először Katar, aztán jön Oroszország?"-A terrorizmust támogató államok miért tagadták ki Katart hirtelen maguk közül? - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

"Dühös szaúdiak-Először Katar, aztán jön Oroszország?"-A terrorizmust támogató államok miért tagadták ki Katart hirtelen maguk közül?

Share This


A Sputnik News cikk címe: "Dühös szaúdiak - Először Katar, aztán jön Oroszország?"

Hiába van egyre jobban célkeresztben a Katar kapcsán kialakult helyzet, szinte alig lehet hallani főáramú médiában a történésekről, pláne a valós összefüggésekről.

Amint azóta mindenki számára világos, a terrorizmus és szunnita terrorszervezetek legnagyobb támogatói: Szaúd-Arábia, Katar, Törökország, Izrael, Egyesült-Államok hirtelen kitagadta sorai közül Katart és őt nyilvánította a terrorizmus forrásává és egy szempillantás alatt szankciókat hoztak ellene.


Sok cikk szól arról, hogy a valós okok ismét és újra a világ újrafelosztásának háborújához kapcsolódnak már...

Eddig Szaúd-Arábia és Katar a katari gáz jövendőbeli kitermelésében szövetségesek voltak, amit közösen akartak Európának eladni.

Most hogy Szíriát nem lehet rávenni erre az üzletre az orosz barátság és az országot egyre inkább terrorcsoportoktól visszafoglaló Assad-kormány miatt (sőt az Iránnal meglévő szövetség miatt sem), a szaúdik geopolitikai stratégiát változtattak:

Katart és még egy néhány Perzsa-öböl beli országot ellenséggé nyilvánítottak. A vád az, hogy ezek az iszlám terrorizmust támogatják, ami groteszk, hiszen szinte köztudott, hogy a szaúdik finanszírozták a szír iszlamistákat Aszad megbuktatásáért és az Iszlám Állam ISIS-ISISL terrorszervezetet is ők látják el Katarral közösen.


Miután Riyad a nagy kőolajexportja ellenére is exorbitánsan eladósodott, megirigyelte ez Katar földgázból szerzett bevételeit.

2015-ben Katar exportja 80 milliárd dollár volt, míg az import csupán 34,7 milliárd volt. Így a törpe állam dúskál a pénzben.Úgy tűnik, hogy amint Katar nem állt be (Trump követelése ellenére) az Irán elleni koalicióba és az öböl földgázát Iránnal közösen, megegyezve akarják kitermelni Katar azonnal ellenséges állammá vált.

A geopolitikai stratégia az lenne, hogy Katar és Irán visszaszorításával Oroszország szövetséges nélkül maradna a Perzsa-öbölben és Szaúd-Arábia az öböl földgázával és kőolajával + az USA a palagázzal monopol helyzetbe kerülne és az árat diktálni tudná.Sok minden fog még itt történni, ebben az egyben biztosak lehetünk! (SBG Buddha - VilagHelyzete)Világháborús helyzet kezd kialakulni a Közel-Keleten:


E cikk forrása: Komlomedia.hu
Talán már sokan tudnak róla, hogy a Qatar Airways légitársaság gépeinek megtiltotta több ország is az áthaladást: Szaud-Arábia, Jemen, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Bahrein. 
Katar egy nagyon kicsi ország, akkora, mint két megye (területe Magyarországénak kb. 1/9-e), csak Szaúd-Arábiával határos. A lakosok száma 2 millió környékén van, melyből kb. 500 ezer külföldi munkás.

Az 1980-as években az addigi olajkitermelés annyira lecsökkent, hogy már veszélyeztette az uralkodó család legitimációját. 1971-ben, amikor a britektől függetlenné váltak, ugyanebben az évben felfedezték a világ legnagyobb földgázlelőhelyét Katar alatt. A kitermelés csak 20 év múlva indult el. A gázlelőhely átnyúlik a Perzsa-öböl alatt Iránba. Tehát ők ketten kell osztozzanak a gázon, bár sokkal nagyobb területet ural Katar.
Ahogy múltak az évek a katariak rettenetesen meggazdagodtak a cseppfolyós földgázon. Annyira, hogy kastélyokat vesznek Európában, foci VB-t rendeznek 2022-ben, világszerte fogható televíziót működtetnek (az Aljazeerá-t), beszállnak a Volkswagenbe, több nyugati nagy bankba…
A gazdagságuk annyira megnő (a GDP 127 ezer dollár/fő 2016-ban – a világon a legmagasabb), hogy politikailag is finanszírozni kezdenek más országokban, bizonyos pártokat, annak érdekében, hogy ha az ő emberük befut a választásokon, a gázuknak szabadabb utat tudjon biztosítani a Földközi-tenger felé, a világ felhasználói felé.
Azt talán mindenki tudja, hogy az egyik legfizetőképesebb terület Európa. Aki ide szállít, az biztos a pénzénél lesz (Európa gázfogyasztásának 30%-a az oroszoktól ered Ukrajnán keresztül).

Európa passzív résztvevőként figyeli az eseményeket, mert az olcsóbb földgáz az érintett országok költségvetését is segítené. De térjünk vissza Katarhoz.


A katari politika a rengeteg pénzben dúskálva pénzelni kezdte a 2012-es egyiptomi választásokon, és hatalomra juttatta Muhammad Morszit, ő volt az első demokratikusan megválasztott államfő.
Morszi szinte mindenkit fenyegetett, aki nem volt az iszlám híve. Egy évvel a választása után puccsal megdönti Szíszi altábornagy Morszi hatalmát, és őrizetbe is veszi. Természetesen ezt a Morszi hívek nem ismerik el legitim vezetésnek, ezért újra kitörnek az utcai zavargások. Morszi pártját az Iszlám testvériséget kikiáltják terrorista szervezetnek. Kb. 200.000 Morszi szimpatizáns elhagyja az országot, és Katarba menekül.

Hogy értsük - az iszlámban két fő irányzat van és alapvetően el is utasítják a másik irányzatot. Az egyik szunnita (elkötelezettebben vallásosabb, többen is vannak), a másik a síita. Ha egy iszlám országban eltolódik az egyik oldalra az adott vallási irányzat követőinek száma, az országra is ráhúzzák, hogy síita, vagy szunnita. Innen már csak egy ugrás azt mondani az országra is, hogy terrorista ország.
Az Öböl-menti országokban a szunnita a meghatározó vallási irányzat.
Amikor Katar beengedte a 200.000 egyiptomit az a környező arab országoknak nem tetszett, mert Katar „terroristákat” hozott a térségbe.Katar céljainak eléréséért finanszírozni kezdte a török választásokon induló Erdogant. Meg is nyerte a választásokat, így Katar egy hű szövetségesre talált. Természetesen itt ne a katari emberekre gondoljanak, hanem a vezetőjükre, az emírre, ill. a hozzá közel álló emberekre.

Katar a cseppfolyós gázt csak a Hormuzi szoroson keresztül tudja szállítani olyan hajókon, melyek alkalmasak a cseppfolyós földgáz, az LNG szállítására. Ezek a hajók kétszer olyan drágák, mint a kőolajszállító hajók. Bonyolultabb is így a szállítás, mert a Hormuzi szoroson adózás és ellenőrzések után haladhatnak át a hajók.

Katar ezért nem mond le a Földközi-tenger felé egy földgázvezeték építéséről. Mivel van pénze és az útvonala egybeesik Kuvait, Irak, Szíria útvonallal ezért támogatni kezdi azokat az erőket, amelyekre csak a pénz útján számíthat. Ilyen a sokvallású Szíria. Itt pedig az ISIS-t, ami a legalkalmasabb a céljaik elérésére. 2014-ben az ISIS meg is erősödik hatalmas területeket von az ellenőrzése alá. Az ISIS, vagy ahogy másképpen is mondják az Iszlám Állam terjeszkedése folyamatos, vissza kíván szerezni minden olyan területet, amelyen egykor iszlám zászló lobogott.Katar ilyen irányú pénzbefektetéseit mára már nem nézik jó szemmel a környező országok sem. Első lépésként az Egyesült Arab Emirátusok, Szaúd Arábia, Bahrein és Egyiptom megszakította diplomáciai kapcsolatát Katarral.
Az indok: destabilizálja a térséget és terroristákat támogat. A felsorolt országok légterükön sem engedik át a katari nemzeti légitársaság, a Qatar Arways gépeit.

Az is érdekes, hogy május 20-án Trump Szaúd Arábiába látogatott egy nagyszabású fegyverkereskedelmi szerződés aláírása kapcsán. A múlt héten Lengyelországban, a Lech Kaczynsky gázkikötőben kikötött az első amerikai cseppfolyós gázt szállító tanker.

Mindeközben Izrael a világ leghosszabb, kétezer kilométeres vezetékének megépítését tervezi tengeri földgázmezőjétől Ciprusra, onnan Kréta szigetére, tovább a görög partokhoz, és onnan egészen Olaszországig.

Az oroszoknak sem tetszene az új európai konkurens.
Kapcsolódó VilagHelyzete és Alternatív Hírek cikkek: 

Az ISIS fedősztori titkos története - Kik kreálták és használják a rettegett Iszlám Államot
❗ Az igazság itt van ! Szíria és a Közel-Kelet valódi történelmi háttere

Elemzés: Egy újabb kérdőjel a Közel-Keleten-avagy mesterséges 'dzsihád' a végső terv részeként?

◼ 
Kettős játék: Az USA ezért támogatja és segíti titokban az Iszlám Államot a szíriai Rakkában? Amerikai protektorátust hoznának létre

Súlyos helyzet: Az USA megtámadta Szíriát 60 rakétával-Oroszország az ENSZ Bt. összehívását követeli - Megérkeztek az első felvételek

A Szíriáról szóló nyugati beszámolók „korunk legnagyobb hazugságai” - Daniel Maes atya helyszíni beszámolója

Veterán hírszerzők levele Trumphoz: Nem történt szíriai vegyi támadás! Figyelmeztetjük az Oroszország elleni konfrontáció veszélyére

◼ 
Elképesztő mészárlásaikkal sokkolják a világot az iraki ISIS dzsihádisták - Csak 18+
◼ 
Igazságok a Nyugat közel-keleti beavatkozásai és a párhuzamos társadalmak kialakítása mögött - Interjú Maróth Miklós akadémikussal
◼ Törökország és a NATO az Iszlám Állam olajának legnagyobb felvásárlója-áll a norvég jelentésben!

◼ Az Iszlám Állam félmillió "bevándorló" küldésével fenyegette meg Európát februárban! Megérkeztek!
◼ Egyértelmű VilagHelyzete állásfoglalás és vélemény a bevándorlók kötelező betelepítéséről és népszavazásról(SBG Buddha - VilagHelyzete.com
)

◢ BLOG: VilagHelyzete.com)
◢ Youtube-csatorna: VilagHelyzeteTV


◢ Legnagyobb FB-oldal: https://www.facebook.com/AWAKENINGtheWORLD

◢ Párhuzamosan futó FB-oldal (az előző törlése esetére) : https://www.facebook.com/VilagHelyzete

◢ FB-oldal 'vész' esetére: https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog◢ Azonnali Alternatív VilagHelyzete hírek: http://alternativhirek.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT