Ma 5 éve gyilkolta(tta) meg az USA Kadhafit és szabadította el a káoszt Líbiában is - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Ma 5 éve gyilkolta(tta) meg az USA Kadhafit és szabadította el a káoszt Líbiában is

Share This


Öt évvel ezelőtt csúcsosodott ki a nyugat által pénzelt, Arab Tavasznak elnevezett felkelés-sorozat az afrikai államokban és a Közel-Keleten.
A tüntetéssorozatból legrosszabbul Szíria és Líbia jött ki, mindkét országot megbénította a hosszú évek óta tartó polgárháború.
Moammer Kadhafi hatalomból való eltávolítása, majd későbbi kivégzése teljes csődbe taszította az országot és ennek köszönhetően Európát is.

Ne feledjük, hogy Kadhafit is azután likvidálták miután megpróbálta (Saddam Husseinhez hasonlóan) Líbia kőolaját már nem fedezet nélküli értéktelen dollárért eladni, hanem arany-alapú vagy más devizában történő kereskedést szorgalmazott. Másrészt leleplezte és kiderült, hogy Nicolas Sarkozy elnökválasztási kampányát is komoly pénzekkel támogatta..... Líbia bombázásában nem véletlenül elsősorban a francia NATO légierő vett részt.... (VilagHelyzete megj)


A megüresedett elnöki pozíciót három nagy erő próbálta megszerezni. Két (a nyugat által) demokratikusnak hívott, ám annak nemigen nevezhető kormányzat igyekezett megszilárdítani a hatalmát. Az ország keleti részében, az amerikaiakkal közös al-Kaida által ellenőrzött Bengázi központtal alakult meg egy kormányzat. Líbia nyugati részében, Tripoliban működésbe lépett egy parlament, míg az ország közepén, Kadhafi szülővárosában, Szúrtban az Iszlám Állam vette át a hatalmat.
Az ország sivatagos, déli részét hagyták teljes káoszba süllyedni, az addig békés tebuk és tuaregek egymásnak estek a kőolajban gazdag területért.A régióban létrejött állapotokról a Vice News készített korábban egy remek riportot:


Moammer Kadhafi eltávolításával azonban Európa is rettenetesen rosszul járt. A diktátor korábban Franciaországgal, ám a hírek szerint több más országgal is titkos paktumot kötött, melyben megállapodtak, hogy gazdasági kedvezményekért cserébe megállítják az országon keresztülhaladó fekete-afrikai migránsokat. 
Kadhafi eltávolításával azonban annyira elfajult a helyzet, hogy Líbia lett az embercsempészek központja, gyakorlatilag zavartalanul folytathatják tevékenységüket.


Muammar Gaddafi: 1942 – 20 October 2011

Az országban a diktátor kivégzése óta gyakorlatilag leálltak a közigazgatási szervek, a rendőrség és a katonaság pedig több részre szakadt, egységesnek és erősnek egyáltalán nem nevezhetőek. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy hatalmas teret nyert a Szíria és Irak nagy részét elfoglaló terrorszervezet, az Iszlám Állam.Az ISIS nagy előnye a térségben, hogy a kőolaj- és földgázmezők jelentős része fölött ők vették át az irányítást, ami hatalmas gazdasági előnyt jelent számukra annak ellenére is, hogy csak nyomott áron tudják az ásványkincseket értékesíteni a feketepiacon.


2016 elején az Egyesült Államok közbenjárásával sikerült megbékíteni az ország keleti- és nyugati felén létrejött kormányzatokat, az így létrejött egységkormány pedig hónapok óta igyekszik visszaszerezni az ISIS területeit, ám eddig jelentős sikert nem arattak, hisz Szúrt városának csak egyes külső kerületeit sikerült elfoglalniuk.

Mindenkinek az az érdeke, hogy visszatérjen a stabilitás az országba, hisz akkor meg lehetne állítani az Afrikából érkező egyre súlyosabb gondot okozó illegális migrációt, valamint a rend helyreállításával ismét a fejlődés útjára léphetne a jelentős gazdasági potenciállal rendelkező állam.

Forrás: 888.hu
SBG Buddha - 
VilagHelyzete.comAzonnali alternatív VilagHelyzete hírek: VilagHelyzete.hu vagy Alternativhirek.blogspot.com 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT