Oroszország radioaktív katasztrófára figyelmeztet Ukrajnában, amennyiben a britek gyengített urániumot vetnek be - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Oroszország radioaktív katasztrófára figyelmeztet Ukrajnában, amennyiben a britek gyengített urániumot vetnek be

Share This
Oroszország radioaktív katasztrófára figyelmeztet Ukrajnában

Az Egyesült Királyság által Kijevnek ígért szegényített uránt tartalmazó lövedékek Moszkva szerint "helyrehozhatatlan károkat" okoznának a katonáknak és a civileknek egyaránt.


A Nyugat által szállított, szegényített urániumot tartalmazó lövedékek esetleges ukrajnai használata évszázadokra szóló, pusztító hatással lenne az ország gazdaságára és lakosságára - figyelmeztetett pénteken az orosz védelmi minisztérium.

Igor Kirillov altábornagy, az orosz nukleáris, biológiai és vegyi védelmi erők parancsnoka egy tájékoztatón éles kritikát fogalmazott meg Nagy-Britannia azon terveivel szemben, hogy Kijevet páncéltörő, szegényített uránt tartalmazó lövedékekkel támogassák.

Nagy-Britannia hivatalosan bejelentette, hogy szegényített urániumot tartalmazó lövedékeket ad Ukrajnának

Megjegyezte, hogy ilyen lőszereket eddig csak NATO-országok vetettek be harcban, leginkább az iraki háborúban, amikor az USA legalább 300 tonna szegényített uránt használt.
"Ennek eredményeként a sugárzási helyzet Fallúdzsa [iraki] városban sokkal rosszabb volt, mint Hirosima és Nagaszaki városokban az Egyesült Államok atombombái után" - jelentette ki Kirillov, emlékeztetve arra, hogy Fallúdzsát "a második Csernobilnak" nevezték el, miközben a helyi lakosság körében ugrásszerűen megnőtt a rákos megbetegedések száma.
A Nyugat nagyon is tisztában van az ilyen fegyverek alkalmazásának következményeivel - hangsúlyozta a tábornok. 

Annak ellenére, hogy "helyrehozhatatlan károkat okozna" az ukrán katonák és a civilek egészségének, "a NATO-országok, különösen az Egyesült Királyság, készségét fejezi ki, hogy ilyen típusú fegyvereket szállítson a kijevi rezsimnek" - jelentette ki Kirillov.

Figyelmeztetett arra, hogy a lőszerek használata megfertőzi a termőföldeket. 
"Amellett, hogy megfertőzi a saját lakosságát, ez óriási gazdasági károkat fog okozni Ukrajna agrár-ipari komplexumának... sok évtizedre, ha nem évszázadokra csökkenti a mezőgazdasági termékek bármilyen exportját ukrán területről" - mondta a tábornok.
Az Egyesült Királyság hétfőn hozta nyilvánosságra először azokat a terveit, hogy szegényített urániumot tartalmazó lövedékeket küld Ukrajnába, amelyeket a Challenger 2 harckocsikban használnának, ami az orosz külügyminisztérium felháborodását váltotta ki, amely a lépést London és Washington "abszolút vakmerőségének, felelőtlenségének és büntetlenségének" jelének nevezte.

Miközben az Egyesült Államok közölte, hogy nem tervezi, hogy ilyen lőszerekkel támogatja Ukrajnát, elhárította az orosz aggodalmakat az üggyel kapcsolatban és a szegényített urániumot tartalmazó lövedékeket "hétköznapi lőszertípusnak" nevezte, amelyet "évtizedek óta használnak".


A teljes cikket fordította és szerkesztette: VilagHelyzete

Forrás és eredeti cikk címe:  Russia warns of radioactive disaster in Ukraine

Depleted uranium shells promised to Kiev by the UK would “cause irreparable harm” to soldiers and civilians alike, Moscow says 


VilagHelyzete%2BTelegram%2BBanner

VilagHelyzete%202022.%20Szeptember%20Cover%20Duo

Elérhető a VilagHelyzete nyári extra száma 645 oldalon!
📖 A "Háttérhatalom Nagy Könyve" címmel 
VilagHelyzete%202022%20-%20J%C3%BAnius%20Quad
Az egy év alatt elkészített 15 VilagHelyzete e-Könyvújság sorozat legértékesebb darabját és egyedülálló tudásanyagát érheted el és őrizheted meg ezzel a 645 oldalas kiadvánnyal, amit online lapozható formában és letölthető dokumentumként is elküldök neked. A dokumentum bevezető 22 oldala itt megtekinthető

Ezt egy kedves olvasó írta, aki tegnap kapta meg a kiadványt. Az ő engedélyével megosztom hozzászólását:

https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F1b819dec-b1a7-4ac5-ad2c-2fc58bc4c47f_482x231

424 oldalon érhető el a VilagHelyzete-Könyvújság
2022. április száma ✔
Benne 185 poszt / nemzetközi cikk és videó, 
23 cikk + Exkluzív Extra VilagHelyzete tudásanyag: 
Mire kell felkészülni egy gazdasági összeomlás esetén? - Összes cikk 
VilagHelyzete%202022.%20%C3%81prilis%20Triple%20Cover-min

2022. Márciusi száma ✔ Benne az"ukrán dráma" tudásanyaga + 21 cikkel és 124 extra oldallal
.com/img/a/


Minden jelentősebb PayPal-támogatóPatreon patronáló megkapja,
illetve 2490 Ft-ért megrendelhető ezen a linken:  https://bit.ly/3p5M5bE

Ha valamelyik szám még hiányozna és teljessé szeretnéd tenni az eddig megjelent kollekciót, a 2021. júniusi / júliusi / augusztusi szeptemberi / októberi / novemberi  / decemberi és 2022. januári és 2022. februári számok szintén elérhetőek 2490 Ft-os áron, csak jelezd, hogy mely kiadványokat kéred!
.com/img/a/
.com/img/a/

Minden jelentősebb PayPal-támogatóPatreon patronáló megkapja,
illetve 2490 Ft-ért megrendelhető ezen a linken:  https://bit.ly/3p5M5bE

Ha tetszik neked és fontos szerinted a VilagHelyzete.com 2011 óta végzett tevékenysége, valamint az AlternativHirek oldalon készített cikkek, fordítások elérhetősége és fennmaradása, segíts kérlek a folytatásban támogatásoddal! 
Köszönöm! (SBG Buddha - VilagHelyzete)

VilagHelyzete%2B-%2BT%25C3%25A1mogat%25C3%25A1s

Elérhetőségek, amiket érdemes elmenteni:
📷 #1.számú Facebook-oldal:
📷 Párhuzamos FB-oldal:
📷 FB-oldal 'vész' esetére:
📷 Azonnali alternatív VilagHelyzete hírek: http://www.AlternativHirek.com

Ha úgy érzed értékes a VilagHelyzete és Alternatív Hírek oldalakkal kapcsolatos tevékenységem vagy érdemes támogatni a fennmaradást, minden segítséget szívesen veszek és köszönök:

akár a Paypal-küldéssel, akár Patreon támogatóként, mert nagyban segít a további működésben és életben tartásban. Köszönöm! 

👉 Egyszerű Bankkártyás támogatás PayPal használata nélkül:

Vagy beolvashatod a QR-kódot és ott is vagy! >>>

Exkluzív tartalom és kommunikációs lehetőség patronálóknak:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT