A Száhel-övezetből származik most már a világ terrorizmusának közel fele - A szaharai Afrika felváltotta a Közel-Keletet a globális terrorizmus epicentrumaként - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

A Száhel-övezetből származik most már a világ terrorizmusának közel fele - A szaharai Afrika felváltotta a Közel-Keletet a globális terrorizmus epicentrumaként

Share This

A Száhel-övezetben él a világ terrorizmusának közel fele
A szaharai Afrika felváltotta a Közel-Keletet a globális terrorizmus epicentrumaként. 
Erről írt cikket az UnHerd, amit teljes egészében lefordítottam számotokra (VilagHelyzete)

A globális terrorizmus epicentruma világszerte a Száhel-övezet a szubszaharai Afrikában, amely a globális halálos áldozatok közel felét (43%-át) teszi ki - derül ki a Globális Terrorizmus Index (GTI) legfrissebb kiadásából.

https://www.economicsandpeace.org/wp-content/uploads/2023/03/GTI-2023-web.pdf

A 2007-es 1%-ról a globális összérték 1%-ára emelkedett és az elmúlt 16 év során a Száhel-övezetben történt incidensek száma több mint 2000%-kal nőtt.

Idén ez több terrorista halálos áldozatot követelt, mint Dél-Ázsia, valamint a Közel-Kelet és Észak-Afrika (MENA) együttvéve, bár ez utóbbi régióban idén 32%-os csökkenés volt tapasztalható, ami 2013 óta a legalacsonyabb érték.

Az Institute for Economics and Peace által készített jelentés olyan forrásokból származó adatokat használ fel, mint a TerrorismTracker, hogy tanulmányozza a terrorista tevékenységgel kapcsolatos tendenciákat világszerte.

A terrortámadások által okozott halálos áldozatok száma világszerte 9%-kal csökkent tavaly és jelenleg 38%-kal alacsonyabb a 2015-ös csúcsértéknél, 2022-ben pedig 6701-en haltak meg. A támadások száma világszerte 28%-kal, 3 955-re csökkent, és a vizsgált 163 országból 121-ben - azaz nagyjából háromnegyedükben - nem volt terrorizmus okozta haláleset. Ez a halálos áldozatoktól mentes országok legmagasabb száma 2007 óta.

A Száhel-övezetet néhány éve már a dzsihádista műveletek új színterének tekintik.

A régióban 2021 óta hat puccskísérlet történt, amelyek közül négy sikeres volt. Ez a politikai instabilitás, valamint a nemzeti háborús részvétel és a támadások súlyossága (hétszer halálosabbak, mint a békés országokban) közötti összefüggés némileg magyarázza ezeket a számokat, miközben a legtöbb tevékenység a határ menti területeken összpontosul, ahol a kormányok elérhetősége kisebb.

A tavalyi évben a terrorizmus által leginkább érintett mind a 10 ország fegyveres konfliktusba is keveredett, és az összes haláleset 98%-a háborús övezetekben történt. Az első tízből négy a Száhel-övezetben található, miközben a régió az Oroszország és a Nyugat közötti proxy konfliktus színterévé vált.

https://unherd.com/thepost/europe-surrenders-mali-influence-to-russia/

A terrortámadások száma Nyugaton csökken, de az ebből eredő halálesetek száma az elmúlt évek csökkenése után ismét emelkedett. Tavaly mindössze 40 támadást jegyeztek fel Nyugaton, az ezekből eredő halálos áldozatok száma azonban csaknem megduplázódott, kilencről 19-re, ebből 11 az Egyesült Államokban történt.

Bár a Száhel-övezet a dzsihádista erőszak melegágya és az Iszlám Állam folyamatos befolyása ellenére a legfrissebb GTI azt mutatja, hogy a kifejezetten vallási indíttatású terrorizmus 2016 óta 95%-kal csökkent.

https://www.kcl.ac.uk/mapping-the-contours-of-jihadist-groups-in-the-sahel

Európában tavaly mindössze két támadást hajtottak végre iszlamista szélsőségesek. Az Egyesült Királyságban négy, a terrortámadás kategóriájába tartozó incidenst regisztráltak, amelyek nem követeltek halálos áldozatokat - 2014 óta először fordult elő ilyen.

A GTI a Száhel-övezet erőszakba süllyedését számos tényezőnek tulajdonítja, köztük "a gyenge kormányzásnak, az etnikai polarizációnak [...] a transznacionális szalafista-iszlám ideológia növekedésének, a politikai instabilitásnak [...] és a geopolitikai versenynek". A francia csapatok 2022 végén történt kivonulása Maliból a nyolc évig tartó terrorizmusellenes kampány, a Barkhane-művelet után a mali civilek elleni erőszakhullámhoz vezetett. A Száhel-övezetben a terrorizmusban meghaltak 73%-a tavaly Burkina Fasóban és Maliban történt.

Fordította és szerkesztette: VilagHelyzete

Forrás: UnHerd.com


VilagHelyzete%2BTelegram%2BBanner

VilagHelyzete%202022.%20Szeptember%20Cover%20Duo

Elérhető a VilagHelyzete nyári extra száma 645 oldalon!
📖 A "Háttérhatalom Nagy Könyve" címmel 
VilagHelyzete%202022%20-%20J%C3%BAnius%20Quad
Az egy év alatt elkészített 15 VilagHelyzete e-Könyvújság sorozat legértékesebb darabját és egyedülálló tudásanyagát érheted el és őrizheted meg ezzel a 645 oldalas kiadvánnyal, amit online lapozható formában és letölthető dokumentumként is elküldök neked. A dokumentum bevezető 22 oldala itt megtekinthető

Ezt egy kedves olvasó írta, aki tegnap kapta meg a kiadványt. Az ő engedélyével megosztom hozzászólását:

https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F1b819dec-b1a7-4ac5-ad2c-2fc58bc4c47f_482x231

424 oldalon érhető el a VilagHelyzete-Könyvújság
2022. április száma ✔
Benne 185 poszt / nemzetközi cikk és videó, 
23 cikk + Exkluzív Extra VilagHelyzete tudásanyag: 
Mire kell felkészülni egy gazdasági összeomlás esetén? - Összes cikk 
VilagHelyzete%202022.%20%C3%81prilis%20Triple%20Cover-min

2022. Márciusi száma ✔ Benne az"ukrán dráma" tudásanyaga + 21 cikkel és 124 extra oldallal
.com/img/a/


Minden jelentősebb PayPal-támogatóPatreon patronáló megkapja,
illetve 2490 Ft-ért megrendelhető ezen a linken:  https://bit.ly/3p5M5bE

Ha valamelyik szám még hiányozna és teljessé szeretnéd tenni az eddig megjelent kollekciót, a 2021. júniusi / júliusi / augusztusi szeptemberi / októberi / novemberi  / decemberi és 2022. januári és 2022. februári számok szintén elérhetőek 2490 Ft-os áron, csak jelezd, hogy mely kiadványokat kéred!
.com/img/a/
.com/img/a/

Minden jelentősebb PayPal-támogatóPatreon patronáló megkapja,
illetve 2490 Ft-ért megrendelhető ezen a linken:  https://bit.ly/3p5M5bE

Ha tetszik neked és fontos szerinted a VilagHelyzete.com 2011 óta végzett tevékenysége, valamint az AlternativHirek oldalon készített cikkek, fordítások elérhetősége és fennmaradása, segíts kérlek a folytatásban támogatásoddal! 
Köszönöm! (SBG Buddha - VilagHelyzete)

VilagHelyzete%2B-%2BT%25C3%25A1mogat%25C3%25A1s

Elérhetőségek, amiket érdemes elmenteni:
📷 #1.számú Facebook-oldal:
📷 Párhuzamos FB-oldal:
📷 FB-oldal 'vész' esetére:
📷 Azonnali alternatív VilagHelyzete hírek: http://www.AlternativHirek.com

Ha úgy érzed értékes a VilagHelyzete és Alternatív Hírek oldalakkal kapcsolatos tevékenységem vagy érdemes támogatni a fennmaradást, minden segítséget szívesen veszek és köszönök:

akár a Paypal-küldéssel, akár Patreon támogatóként, mert nagyban segít a további működésben és életben tartásban. Köszönöm! 

👉 Egyszerű Bankkártyás támogatás PayPal használata nélkül:

Vagy beolvashatod a QR-kódot és ott is vagy! >>>

Exkluzív tartalom és kommunikációs lehetőség patronálóknak:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT