Hogyan vezethet az amerikai bankválság a nyugati pénzügyi rendszer összeomlásához? - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Hogyan vezethet az amerikai bankválság a nyugati pénzügyi rendszer összeomlásához?

Share This
Hogyan vezethet az amerikai bankválság a nyugati pénzügyi rendszer összeomlásához? A banki összeomlások növekvő száma azt jelzi, hogy egész gazdaságok mehetnek tönkre.

Az amerikai bankszektort a múlt héten kezdődött bankcsődök sorozata rázta meg, amelyek továbbra is befolyásolják a hazai és a globális piacokat. A közgazdászok a bukások megfékezésére tett erőfeszítések ellenére végzetes és borús jövőt jósolnak. 
A következőket kell tudni. Erről írt mai cikket teljes egészében lefordítottam számotokra. 

A címe: How the US banking crisis could lead to the collapse of the Western financial system 

Mi történt?


A kaliforniai székhelyű, kripto-fókuszú Silvergate bank volt az első, amely múlt szerdán bejelentette a közelgő felszámolást. Ezután következett a technológiai és startupok által kedvelt Silicon Valley Bank (SVB), amelynek pénteki összeomlása a 2008-as pénzügyi válság óta a legnagyobb amerikai bankösszeomlás volt. 

A New York-i székhelyű Signature Bank volt a legutóbbi, amelyet a hétvégén zártak be, mivel a szabályozó hatóságok féltették a likviditását.


Miért mentek tönkre a bankok?

A bankok részvényei a hatalmas betétkiáramlást követően zuhantak a recessziótól, a magasabb kamatlábaktól és a tőzsdei bevezetések piacának lassulásától való félelem közepette. Ezek a tényezők számos vállalkozás számára megnehezítették a további készpénzfelvételt, és arra késztették a vállalatokat, hogy az SVB-nél és a hasonló hitelezőknél elhelyezett betéteiket lehívják.

Mi köze van ehhez a kamatlábaknak?

Az infláció megfékezése érdekében a nyugati kormányok kamatemelésbe kezdtek. Történelmi összefüggés van a magasabb kamatlábak és a túlzottan eladósodott pénzintézetek csődjei között. 

Túlterhelésről akkor beszélünk, ha egy vállalkozás túl sok pénzt vett fel és képtelen fizetni a kamat- vagy tőketörlesztést, illetve fenntartani a működési költségek kifizetését. 

Az Egyesült Államokban a kamatlábakat az elmúlt évben többször is megemelték és sok elemző arra figyelmeztet, hogy jelenleg túl magas, 4,5%-4,75%-os kamatlábakkal túl magasak ahhoz, hogy megakadályozzák a pénzügyi buborékok kipukkadását.

Ki a következő?

Hétfőn ismét hevesen folytatódott a tőzsdei olvadás, a volatilitás miatt több bankrészvényt is leállítottak. A nap közepén a PacWest Bancorp, a Zions Bancorporation, a First Republic Bank és a Regions Financial további értesítésig nem kereskedett.

Hogyan reagált a FED?

A Federal Reserve, az amerikai pénzügyminisztérium és a Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) vasárnap új sürgősségi programot jelentett be, amelynek célja a bankrendszerbe vetett bizalom megerősítése és a csődbe jutott bankok betéteseinek védelme. 

Az összeomlott bankok biztosított és nem biztosított betétesei egy speciális FDIC-alapon keresztül teljes mértékben hozzáférhetnek pénzükhöz. A FED külön is bejelentette, hogy vészhelyzet esetén további finanszírozást bocsát a bankok rendelkezésére egy új banki lejáratú finanszírozási programon keresztül.

Vajon az intézkedések meg tudják-e fékezni az összeomlások következményeit?

Kereskedők és elemzők szerint a pánik már megérett és ez még inkább arra késztetheti a befektetőket, hogy a kis bankoktól a nagy, rendszerszinten fontos hitelezők biztonságának tekintett bankokba helyezzék át pénzeszközeiket. Ez utóbbiakból elszívná a likviditást, ami a bukásukhoz vezethet.

Fennáll a veszélye egy szélesebb körű felfordulásnak?

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada kormányai rendkívüli lépéseket tettek egy esetleges bankválság megelőzése érdekében. A német pénzügyi felügyelet szerint az SVB németországi fiókjának "szorult helyzete" "nem jelent veszélyt a pénzügyi stabilitásra". Egyes elemzők szerint nincs fertőzésveszély, mivel a hatóságok közbeléptek.

Mi a legrosszabb forgatókönyv?

A betétesek pánikba eshetnek, ami országos bankrohamot eredményezhet. Mivel a hitelezőknek nincs pénzük, kénytelenek lesznek bezárni a kapukat és megakadályozni a betétesek hozzáférését a számláikhoz. 

Mivel a kormányok nem tudnak minden betétest megvédeni, egy 1929-es típusú nagy gazdasági világválsággal, vagy ami még rosszabb, az egész nyugati pénzügyi rendszer összeomlásával nézhetünk szembe.


A teljes cikket fordította és szerkesztette: VilagHelyzete

Forrás és eredeti cikk címe: 
How the US banking crisis could lead to the collapse of the Western financial system 

➽ Kapcsolódó VilagHelyzete Cikkek: ➽


VilagHelyzete%202022.%20Szeptember%20Cover%20Duo

Elérhető a VilagHelyzete nyári extra száma 645 oldalon!
📖 A "Háttérhatalom Nagy Könyve" címmel 
VilagHelyzete%202022%20-%20J%C3%BAnius%20Quad
Az egy év alatt elkészített 15 VilagHelyzete e-Könyvújság sorozat legértékesebb darabját és egyedülálló tudásanyagát érheted el és őrizheted meg ezzel a 645 oldalas kiadvánnyal, amit online lapozható formában és letölthető dokumentumként is elküldök neked. A dokumentum bevezető 22 oldala itt megtekinthető

Ezt egy kedves olvasó írta, aki tegnap kapta meg a kiadványt. Az ő engedélyével megosztom hozzászólását:

https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F1b819dec-b1a7-4ac5-ad2c-2fc58bc4c47f_482x231

424 oldalon érhető el a VilagHelyzete-Könyvújság
2022. április száma ✔
Benne 185 poszt / nemzetközi cikk és videó, 
23 cikk + Exkluzív Extra VilagHelyzete tudásanyag: 
Mire kell felkészülni egy gazdasági összeomlás esetén? - Összes cikk 
VilagHelyzete%202022.%20%C3%81prilis%20Triple%20Cover-min

2022. Márciusi száma ✔ Benne az"ukrán dráma" tudásanyaga + 21 cikkel és 124 extra oldallal
.com/img/a/


Minden jelentősebb PayPal-támogatóPatreon patronáló megkapja,
illetve 2490 Ft-ért megrendelhető ezen a linken:  https://bit.ly/3p5M5bE

Ha valamelyik szám még hiányozna és teljessé szeretnéd tenni az eddig megjelent kollekciót, a 2021. júniusi / júliusi / augusztusi szeptemberi / októberi / novemberi  / decemberi és 2022. januári és 2022. februári számok szintén elérhetőek 2490 Ft-os áron, csak jelezd, hogy mely kiadványokat kéred!
.com/img/a/
.com/img/a/

Minden jelentősebb PayPal-támogatóPatreon patronáló megkapja,
illetve 2490 Ft-ért megrendelhető ezen a linken:  https://bit.ly/3p5M5bE

Ha tetszik neked és fontos szerinted a VilagHelyzete.com 2011 óta végzett tevékenysége, valamint az AlternativHirek oldalon készített cikkek, fordítások elérhetősége és fennmaradása, segíts kérlek a folytatásban támogatásoddal! 
Köszönöm! (SBG Buddha - VilagHelyzete)

VilagHelyzete%2B-%2BT%25C3%25A1mogat%25C3%25A1s

Elérhetőségek, amiket érdemes elmenteni:
📷 #1.számú Facebook-oldal:
📷 Párhuzamos FB-oldal:
📷 FB-oldal 'vész' esetére:
📷 Azonnali alternatív VilagHelyzete hírek: http://www.AlternativHirek.com

Ha úgy érzed értékes a VilagHelyzete és Alternatív Hírek oldalakkal kapcsolatos tevékenységem vagy érdemes támogatni a fennmaradást, minden segítséget szívesen veszek és köszönök:

akár a Paypal-küldéssel, akár Patreon támogatóként, mert nagyban segít a további működésben és életben tartásban. Köszönöm! 

👉 Egyszerű Bankkártyás támogatás PayPal használata nélkül:

Vagy beolvashatod a QR-kódot és ott is vagy! >>>

Exkluzív tartalom és kommunikációs lehetőség patronálóknak:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT