Oroszország megkezdi a részleges katonai mozgósítást - jelentette be Putyin - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Oroszország megkezdi a részleges katonai mozgósítást - jelentette be Putyin

Share This

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda reggel a nemzethez intézett beszédében részleges katonai mozgósítást jelentett be. Elmondta, hogy a védelmi minisztérium javasolta a katonai tartalékosok aktív szolgálatba vonását, mivel az országnak szembe kell néznie az elhúzódó ukrajnai és donbásszi konfliktussal.

.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/

Az intézkedés ésszerű és szükséges a körülményekhez képest - mondta Putyin, tekintettel arra, hogy Oroszország "az egész nyugati katonai gépezet" ellen harcol Ukrajnában.

Már alá is írta a behívás azonnali megkezdésére vonatkozó parancsot.

A lépés értelmében a fegyveres erők csak a katonai tartalékosokat és a nemzeti szolgálatot teljesítetteket vonják be - tette hozzá az elnök. Megígérte, hogy kiegészítő kiképzést kapnak, valamint minden olyan juttatást, amely az aktív szolgálatban részt vevőket megilleti.

Szergej Sojgu védelmi miniszter szerdán külön nyilatkozatban árult el néhány részletet a mozgósításról. Elmondta, hogy a minisztérium mintegy 300 ezer tartalékost, vagyis Oroszország teljes mozgósítási potenciáljának alig több mint 1%-át kívánja fegyverbe hívni.

Putyin azzal vádolta Kijevet, hogy kihátrált a Moszkvával folytatott béketárgyalásokból, amit szerinte nyugati támogatói utasítására tett.

Ehelyett az ukrán kormány megduplázta a katonai akciókat - mondta.

.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/

"Miután bizonyos kompromisszumokat kötöttek [Moszkvával], Kijev de facto közvetlen parancsot kapott arra, hogy minden megállapodást kisiklasson.

Még több fegyvert pumpáltak Ukrajnába. A kijevi rezsim több nemzetközi zsoldosokból és nacionalistákból álló bandát, NATO-szabványok szerint kiképzett katonai egységeket telepített, amelyek de facto nyugati tanácsadók parancsnoksága alatt állnak" - mondta Putyin.

A februárban Ukrajnába küldött orosz erők biztosították a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok által követelt területek nagy részét, valamint Ukrajna egyes részeit - mondta. Az így kialakult frontvonal több mint 1000 kilométer hosszan húzódik - mutatott rá az elnök.

Figyelmeztette az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy ne fokozzák a nyomást Moszkvára. A nyugati nemzetek nyíltan Oroszország katonai legyőzésére törekszenek, arra törekednek, hogy jelentéktelenségbe taszítsák az országot és kifosszák természeti kincseit - jelentette ki.

.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/

"A nyugati elit egy része minden erőfeszítést bevet, hogy megőrizze dominanciáját. Ezért próbálnak blokkolni és elnyomni minden szuverén fejlődési központot, hogy továbbra is brutálisan ráerőltethessék akaratukat más nemzetekre és népekre, hogy ráerőltethessék álértékeiket" - magyarázta.

"A céljuk az, hogy meggyengítsék, szétszakítsák és végül elpusztítsák nemzetünket".

Putyin szerint a NATO-államok egyes magas rangú tisztviselői még azt is felvetették, hogy indokolt lenne taktikai nukleáris fegyverek bevetése az orosz csapatok ellen.

Az elnök hangsúlyozta, hogy Moszkva nem habozna megtorolni egy ilyen támadást saját nukleáris fegyvereivel.

Ha nemzetünk területi integritását fenyegetik, akkor természetesen minden eszközt bevetünk, amivel csak rendelkezünk, hogy megvédjük Oroszországot és népünket.

Putyin nyilatkozott a közelgő népszavazásokról is a két donbásszi köztársaságban és Ukrajna két, jelenleg nagyrészt orosz csapatok által ellenőrzött régiójában. A négy entitás általános szavazásra bocsátja azt a javaslatot, amely arra kéri Moszkvát, hogy fogadja el őket az Oroszországi Föderáció új részeként, a szavazások a tervek szerint pénteken kezdődnek.

Az orosz államfő ígéretet tett arra, hogy biztonsági szempontból támogatja a népszavazásokat és kijelentette, hogy kormánya tiszteletben fogja tartani, bármilyen eredmény születik is.

Oroszország célja, hogy megvédje a civileket az ukrán kormánytól, amely fokozta ellenfelei üldözését otthon és terrorista taktikát alkalmazott az Oroszország által ellenőrzött területeken élőkkel szemben - mondta Putyin.


A teljes cikket fordította és szerkesztette: VilagHelyzete


Forrás és eredeti cikk címe: 
Russia to begin partial mobilization – Putin
The measure will apply to members of the reserve forces and those with military experience

➽ Kapcsolódó Cikkek: ➽


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT