Netanyahu és az izraeli jobb oldal - Az izraeli politika továbbra is jobboldali marad - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Netanyahu és az izraeli jobb oldal - Az izraeli politika továbbra is jobboldali marad

Share This

Az áprilisi izraeli választásokon lehet, hogy Netanyahu pártja veszíteni fog – köszönhetően Netanjahu korrupciós botrányainak -, de bármelyik esélyes párt is nyer, az izraeli politika erősen jobboldali irányultsága aligha fog változni.

Menachem Begin, Yitzhak Shamir, Benjamin Netanyahu és Ariel Sharon:
mind a négy politikus Izrael miniszterelnöki pozícióját töltötte be 1973-at kővetően, és mind a négyen a Likud tagjai voltak.
A Likud a legnagyobb jobbközép politikai párt Izraelben, melynek alapítója épp a későbbi miniszter, Menachem Begin volt.

A Pártnak kis túlzással nem voltak ellenfelei az elmúlt két évtizedben. A baloldali Izraeli Munkapárt 1999 óta nem tudott választásokat nyerni, ennek pedig egyik fő oka az lehet, hogy a lakosság a vallást központi pozícióba helyező jobboldali pártot preferálja. Bizonyos formációk rövid ideig megjelentek a palettán, többek között a 2005-ben alakult Kádimá (Előre) nevű párt: a csoportosulás 2006-ban megnyerte a választásokat, majd Ehud Olmert kormányt is formált magának, azonban 2015-ben belső konfliktusok és a gyenge választási eredmények következtében felosztottak.

Benjamin Netanyahu számos konfliktussal néz szembe, ugyanis a Likud tagjai közül sokan úgy gondolják, új ember szükséges az ország élére. A jelölteket illetően azonban nem ideológiai különbségekről, hanem sokkal inkább személyi kérdésekről van szó. Mind Gideon Sa’ar, aki 2014-ig a Likud színeiben volt tagja az ország törvényhozó tesületének, a Knesszetnek, mind pedig Yisrael Katz jelenlegi külügyminiszter pályáznának a pozícióra, viszont mindketten Netanyahu elképzeléseihez hasonló bel- és külpolitikai célokat határoztak meg.

Nagy változásokra akkor sem lehet számítani, ha egy másik esélyes párt fog győzelmet aratni a választásokon. Benny Gantz volt izraeli vezérkari főnök népszerűsége például egyre magasabb, az Izrael Ereje (Hoszen Jiszrael) nevű politikai erőt pedig az április 9-i választások legnagyobb ígéretének tartják. Ennek ellenére maga Gantz is egy inkább jobboldalra húzó politikus.

Sokan úgy látják, a választások inkább Netanyahu személyéről szólnak, mint egy, az ország politikáját érintő nagy fordulatról.

Forrás: 
Carnegie Endowment for International Peace

(SBG Buddha - VilagHelyzete.com)◢ BLOG: VilagHelyzete.com)
◢ Youtube-csatorna: VilagHelyzeteTV
◢ Legnagyobb FB-oldal: https://www.facebook.com/AWAKENINGtheWORLD
◢ Párhuzamosan futó FB-oldal (az előző törlése esetére) : https://www.facebook.com/VilagHelyzete
◢ FB-oldal 'vész' esetére: https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog
◢ Azonnali Alternatív VilagHelyzete hírek: http://alternativhirek.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT