„Ha nincs tranzit, akkor nem lesz gáz sem! Ukrajna ennek hiányában gáz nélkül marad!” – figyelmeztette Ukrajnát Putyin. - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

„Ha nincs tranzit, akkor nem lesz gáz sem! Ukrajna ennek hiányában gáz nélkül marad!” – figyelmeztette Ukrajnát Putyin.

Share This


„Ha nincs tranzit, akkor nem lesz gáz sem! Ukrajna ennek hiányában gáz nélkül marad!” – figyelmeztette Ukrajnát Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök annak kapcsán beszélt erről, hogy az év végén lejár az Európába irányuló orosz gáz tranzitjáról a Gazprom és a Naftohaz közötti megállapodás, a felek között ennek meghosszabbításáról folyó háromoldalú tárgyalások pedig eredménytelenek. Putyin éppen ezért keményebb hangot ütött meg, és a megválasztott elnök Volodimir Zelenszkijnek pekingi tárgyalásainak végén a sajtón keresztül üzenve kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai béke mellett a kétoldalú kapcsolatok legfontosabb kérdése a tranzitról szóló szerződés megújítása.

S hogy mindenki számára érthető legyen, miért fontos ez Ukrajna számára is, Putyin megvilágította az Ukrajnában az orosz gázfüggés megszüntetésének csodafegyvereként oly sokat emlegetett úgynevezett reverz, azaz fordított irányú földgázszállítások lényegét.

A szakemberek nagyon jól tudják, hogy tranzit nélkül reverz gázszállítás sincs. A fordított irányú földgázszállítás ugyanis csupán virtuális! Az a Nyugat-Európába irányuló orosz gázszállítás nélkül nem működik. Hiszen hogy is épül fel a rendszer? A tranzit csőből leágazások vezetnek egész Ukrajnában, és ezeken keresztül biztosított az ország gázellátása. Ezt csak a laikusok nem értik, a szakemberek tisztában vannak vele” – magyarázta Putyin.Ukrajna hivatalosan immár több mint három éve nem vásárol gázt a Gazpromtól. Helyette – mint kommunikálják – Szlovákia, Magyarország és Lengyelország felől reverz rezsimben érkezik a gáz. Igaz – teszik hozzá – néha akár 20-30 százalékkal is drágábban, de nem Oroszországból.

Csakhogy ez nem igaz. Egy meglehetősen korrupt rendszerben, egy mellékágon körbe áramoltatva, de az Ukrajnának szánt orosz gáz csak papíron hagyja el az ország határán lévő mérőállást. Erről tud a Gazprom is, de sokaknak Oroszországban is megéri ezt a sémát működtetni. Hát még Ukrajnának. Működött is Porosenko idején, ám Zelenszkij megválasztásával ez a megoldás is dőlhet. Egyrészt ő nincs beavatva, s ha fel akar lépni a korrupció ellen, akkor nem hunyhat szemet efölött sem. Másrészt a jelek szerint a Kreml sem nézi el tovább mindezt, mert energetikai téren is nyomást akar gyakorolni az új elnökre.
Ezt a korrupt rendszert bírálta már a gázügyekben otthonosan mozgó Julija Timosenko is. Már csak azért is, mert kimaradt belőle. Most Putyin is borította azt a bizonyos éjjeli edényt, mondván, semmiféle reverz nincs. Ez egy csalás.
Ez technológiailag nem is lehetséges! Gondolják, hogy nappal megy a gáz Európa felé, majd ugyanazon a csövön éjjel vissza? A gázt a régi rezsimben veszik le az ukránok, majd erre a mennyiségre ráírják, hogy reverz. Méghozzá felárral” – világított rá a lényegre Putyin is.
Munkás egy ukrajnai gáz tranzitállomáson
Az elnökválasztás első fordulója előtt az oroszbarát ellenzéki jelöltet Moszkvában fogadta Dmitrij Medvegyev kormányfő, és arról tárgyaltak, hogy vissza kellene térni a jelenleginél legalább 25 százalékkal olcsóbb közvetlen gázexportra.A Gazprom és a Naftohaz közötti megegyezéseket nehezítik a két cég között folyamatban lévő bírósági ügyek. Emellett fél azt akarja elérni, hogy Moszkva tíz évre kösse le a tranzit kapacitás 60 százalékát, míg az orosz fél az Északi Áramlat bővítése és a Török Áramlat miatt ezen az útvonalon jóval kisebb mennyiséget szállítana, s a vezetékrendszert csupán 10-15 százalékban használná ki. Oroszország nem számolná fel teljesen ezt az útvonalat, ám megegyezés híján erre is sor kerülhet. Ez nemcsak a tranzítdíjak kiesése miatt érintené érzékenyen Kijevet. Az ukrán vezetékrendszer erre a helyzetre technikailag sincs felkészülve.


(SBG Buddha - VilagHelyzete.com)


◢ BLOG: VilagHelyzete.com


◢ Youtube-csatorna: VilagHelyzeteTV

◢ Párhuzamosan futó FB-oldal (az előző törlése esetére) : https://www.facebook.com/VilagHelyzete◢ FB-oldal 'vész' esetére: https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog


◢ Azonnali Alternatív VilagHelyzete hírek: http://alternativhirek.blogspot.com

1 megjegyzés:

  1. zelenszkij majd könyöröghet az usanak, hogy küldjenek cseppfolyós gázt jóval drágábban, csak hát az is korrupció lenne, mert imf nem ad hitelt, szén, arany nincs,marad a kiárusítás, máramit maradt még, csak az meg az oligarcháknak lenne jó...

    VálaszTörlés

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT