Dark Winter is coming - "Sötét Tél" a kódszó a háttérhatalom egy következő, de még súlyosabb fázisára? - Bioterrorizmus felsőfokon - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Dark Winter is coming - "Sötét Tél" a kódszó a háttérhatalom egy következő, de még súlyosabb fázisára? - Bioterrorizmus felsőfokon

Share This
"Dark Winter is coming" - "Sötét Tél" a kódszó a háttérhatalom egy következő, de még súlyosabb fázisára?
Az Operation Dark Winter volt a fedőneve egy magas szintű bioterrorista támadás szimulációjának, amelyet 2001. június 22-23-án hajtottak végre. 
Az Egyesült Államok elleni titkos és széles körű himlőtámadás verziójának szimulálására és végrehajtására tervezték. EREDETI DOKUMENTUM INNEN LETÖLTHETŐ


16 perces dokumentum-összeállítás és részletek magyar felirattal! 
2001. június 22-én ismert amerikai tisztviselők egy csoportja és néhány magas rangú politikai döntéshozó gyűlt össze a marylandi Andrews légibázison egy magas szintű gyakorlatra, amely egy biológiai fegyvertámadást - a halálos himlő kitörését - szimulálta az Egyesült Államok ellen. 


A Johns Hopkins Center for Civilian Biodefense Strategies (ma Center for Health Security) és a washingtoni székhelyű Center for Strategic and International Studies (CSIS) által tervezett másfél napos "Sötét tél" - "DARK WINTER" szimuláció célja az volt, hogy felmérjék, hogyan reagálnának a magas rangú vezetők egy ilyen támadásra és olyan magas rangú résztvevők voltak benne, mint Sam Nunn szenátor (aki az elnököt játszotta), David Gergen, a Fehér Ház korábbi tanácsadója (a nemzetbiztonsági tanácsadó) és Frank Wisner, a nyugalmazott hivatásos diplomata (a külügyminiszter). 

A Sötét tél azonban azóta más okból vált legendássá a washingtoni vezető politikai körökben: a tervezők és a résztvevők rendszeresen úgy hivatkoztak rá, mint a legvilágosabb példájára annak, hogy a közegészségügyi válság által kiváltott feszültségek és a lehetséges társadalmi összeomlás milyen spirálba kerülhet!.

A Sötét tél (amely egy ismeretlen támadó által elkövetett himlőtámadást ír le) természetesen nem a COVID-19. De a koronavírus-járvány következményei kísértetiesen hasonlítanak a szimulációra:

A vezetőket akadályozza, hogy képtelenek voltak kezelni egy olyan válságot, amelyet nem láttak előre ("Sokkal jobban éreztük volna magunkat egy terrorista merénylettel" - mondta később Nunn a kongresszusi vallomásában); a nemzeti döntéshozatalt az orvosi és közegészségügyi szektor adatai és szakértelme irányítja; a betegség gyors és kiszámíthatatlan terjedése (és a korlátozott vakcinakészlet) miatt korlátozott kezelési lehetőségek; az egészségügyi rendszer nem rendelkezik a tömeges veszteségek kezeléséhez szükséges tartalékkapacitással; megnövekedett feszültségek az állami és szövetségi hatóságok között; a járvány gyógymódjairól és kezeléséről szóló téves információk gyors terjedése (a himlő egyetlen kezelési módja, ha nem kapjuk el); a fertőzött területekről a civilek előre nem látható menekülésének ellenőrzésének nehézségei; a politikai bizonytalanság által kiváltott belpolitikai zavargások (a nagyvárosi területeken a Nemzeti Gárda egységei által levert szórványos zavargások, az élelmiszerboltok bezárása miatt); és az egyes állampolgárok önkaranténra való hajlandóságára (és nem hajlandóságára) való növekvő támaszkodás a fertőzés terjedésének megállítása érdekében.
- erről ír a háttérhatalom egyik legfontosabb szervezetének a Külkapcsolatok Tanácsának lapja, a Foreign Policy.

A Sötét tél gyakorlat a szimuláció második napján, három hosszú ülés után ért véget - szándékosan megoldás nélkül. A gyakorlat célja azonban nem a jövő megjóslása volt, hanem a szövetségi kormányzat előtt álló problémák dramatizálása egy országos egészségügyi válsághelyzet során. 
Ez mesterien sikerült is, megmutatva, hogy ami egy helyi járvány kitöréseként kezdődik (a himlő megjelenése Oklahoma Cityben, majd két másik sűrűn lakott városi területen), az gyorsan az egész országot és a világot behálózó válsággá válhat: 
Az államhatárok zsúfolttá válnak a betegség elől menekülőkkel, Kanada és Mexikó lezárja határait az Egyesült Államokkal, és külföldi nemzetek korlátozzák az amerikai állampolgárok utazását.

Az amerikai demokrácia összeomlásával nincs legrosszabb forgatókönyv, de a demokratikus intézmények komoly próbatétel elé kerülnek és túlterhelődnek. A Dark Winter befejezése után a résztvevők egyértelmű tanulságokat vontak le a gyakorlatból, a szövetségi kormányzat felkészületlenségére összpontosítva egy közegészségügyi válsághelyzetre.

Most 2020-2021-ben mégis háttérhatalmi báb politikusok tömegével kezdték el valami miatt használni ezt a kifejezést és egyértelmű kódszót.... Hogy miért, az hamarosan kiderül.

Csak egy példa: 

Fordította és szerkesztette: SBG Buddha - VilagHelyzete

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT