Az EU adófizetőinek pénzét fektették be fegyver-, dohány- és bányászati iparba - Megdöbbentő leleplezést hozott nyilvánosságra az EUobserver január 10-én - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Az EU adófizetőinek pénzét fektették be fegyver-, dohány- és bányászati iparba - Megdöbbentő leleplezést hozott nyilvánosságra az EUobserver január 10-én

Share This

Az EU adófizetőinek pénzét fektették be a kazettás lőszerek iparába!
Az Európai Parlament nyugdíjalapja dohányipari és bányászati cégek részvényeit is vásárolta -
írja az EUobserver

Az Európai Parlamentet kiszolgáló, súlyosan eladósodott nyugdíjalapról kiderült, hogy az adófizetők pénzéből különböző fegyvergyártó, dohányipari, bányászati és fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó cégek részvényeit vásárolta - jelentette kedden az EUobserver.


A hírportál azt állítja, hogy megszerezte az alap 1994 és 2010 közötti befektetéseinek "részletes bontását". A dokumentumok szerint a képviselők több tízezer részvényt tartottak több olyan fegyvergyártó cégben, amelyek arról ismertek, hogy kazettás bombákat gyártanak, amelyeket az EU 2008 óta betiltott.

Ezek között a cégek között volt az amerikai Raytheon, Honeywell International és Textron, amelyekről köztudott, hogy a polgári lakosságot veszélyeztető halálos fegyvereket gyártanak.

Mindhárom cég azt állítja, hogy az elmúlt években beszüntette a kazettás bombák gyártását. Emellett nem világos, hogy az alapnak van-e még részvénye bármelyikükben, mivel a közelmúltban nem hoztak nyilvánosságra befektetési információkat.

Az azonban nyilvánosan ismert, hogy a nyugdíjrendszer pénzét elszivattyúzták és egyesek attól tartanak, hogy az Európai Parlament végül akár 400 millió eurót is felhasználhat az adófizetők pénzéből az alap megmentésére. Szakértők szerint az alap várhatóan a következő három évben csődbe megy, mivel a nyugdíjkorhatárt elérő európai parlamenti képviselők számának gyors növekedése miatt továbbra is jelentős hiányt mutat. 

Több európai parlamenti képviselő ragaszkodott ahhoz, hogy a hiányos alapot hagyják tönkremenni, és "egy centet sem" kellene a kimentésére fordítani. Roberta Metsolának, az Európai Parlament elnökének tavaly írt levelében több képviselő arra is figyelmeztetett, hogy az alap "potenciálisan pusztító hírnévkockázatot jelent az Európai Parlament számára".

Az alapot eredetileg 1990-ben hozták létre, és 2009-ig állt nyitva az európai parlamenti képviselők előtt. A törvényhozók által befizetett minden egyes 1000 euró után a parlament 2000 euróval járult hozzá az adófizetők pénzéből.

Várhatóan 2024-ig közel 900-an fognak nyugdíjat kapni az alapból.

A befizetők és kedvezményezettek listáján szerepel többek között Josep Borrell, az EU külpolitikai vezetője, Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front alapítója és lánya, Marine Le Pen, valamint Nigel Farage, a UKIP alapítója.

A teljes cikket fordította és szerkesztette: VilagHelyzete

Forrás és eredeti cikk címe: MEP pension fund invested in cluster munition arms industry


VilagHelyzete%2BTelegram%2BBanner


VilagHelyzete%202022.%20Szeptember%20Cover%20Duo

Elérhető a VilagHelyzete nyári extra száma 645 oldalon!
📖 A "Háttérhatalom Nagy Könyve" címmel 
VilagHelyzete%202022%20-%20J%C3%BAnius%20Quad
Az egy év alatt elkészített 12 VilagHelyzete e-Könyvújság sorozat legértékesebb darabját és egyedülálló tudásanyagát érheted el és őrizheted meg ezzel a 645 oldalas kiadvánnyal, amit online lapozható formában és letölthető dokumentumként is elküldök neked. A dokumentum bevezető 22 oldala itt megtekinthető

Ezt egy kedves olvasó írta, aki tegnap kapta meg a kiadványt. Az ő engedélyével megosztom hozzászólását:

https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F1b819dec-b1a7-4ac5-ad2c-2fc58bc4c47f_482x231

424 oldalon érhető el a VilagHelyzete-Könyvújság
2022. április száma ✔
Benne 185 poszt / nemzetközi cikk és videó, 
23 cikk + Exkluzív Extra VilagHelyzete tudásanyag: 
Mire kell felkészülni egy gazdasági összeomlás esetén? - Összes cikk 
VilagHelyzete%202022.%20%C3%81prilis%20Triple%20Cover-min

2022. Márciusi száma ✔ Benne az"ukrán dráma" tudásanyaga + 21 cikkel és 124 extra oldallal
.com/img/a/


Minden jelentősebb PayPal-támogatóPatreon patronáló megkapja,
illetve 2490 Ft-ért megrendelhető ezen a linken:  https://bit.ly/3p5M5bE

Ha valamelyik szám még hiányozna és teljessé szeretnéd tenni az eddig megjelent kollekciót, a 2021. júniusi / júliusi / augusztusi szeptemberi / októberi / novemberi  / decemberi és 2022. januári és 2022. februári számok szintén elérhetőek 2490 Ft-os áron, csak jelezd, hogy mely kiadványokat kéred!
.com/img/a/
.com/img/a/

Minden jelentősebb PayPal-támogatóPatreon patronáló megkapja,
illetve 2490 Ft-ért megrendelhető ezen a linken:  https://bit.ly/3p5M5bE

Ha tetszik neked és fontos szerinted a VilagHelyzete.com 2011 óta végzett tevékenysége, valamint az AlternativHirek oldalon készített cikkek, fordítások elérhetősége és fennmaradása, segíts kérlek a folytatásban támogatásoddal! 
Köszönöm! (SBG Buddha - VilagHelyzete)

VilagHelyzete%2B-%2BT%25C3%25A1mogat%25C3%25A1s

Elérhetőségek, amiket érdemes elmenteni:
📷 #1.számú Facebook-oldal:
📷 Párhuzamos FB-oldal:
📷 FB-oldal 'vész' esetére:
📷 Azonnali alternatív VilagHelyzete hírek: http://www.AlternativHirek.com

Ha úgy érzed értékes a VilagHelyzete és Alternatív Hírek oldalakkal kapcsolatos tevékenységem vagy érdemes támogatni a fennmaradást, minden segítséget szívesen veszek és köszönök:

akár a Paypal-küldéssel, akár Patreon támogatóként, mert nagyban segít a további működésben és életben tartásban. Köszönöm! 

👉 Egyszerű Bankkártyás támogatás PayPal használata nélkül:

Vagy beolvashatod a QR-kódot és ott is vagy! >>>

Exkluzív tartalom és kommunikációs lehetőség patronálóknak:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT