Putyin új nemzeti eszmét hirdetett meg Oroszország számára a "Nagy-Európa álmának" feladásával - ELEMZÉS - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Putyin új nemzeti eszmét hirdetett meg Oroszország számára a "Nagy-Európa álmának" feladásával - ELEMZÉS

Share This
Dmitrij Trenin: Putyin új nemzeti eszmét hirdetett meg Oroszország számára, mivel feladta a Nagy-Európa álmát
Az orosz elnök legutóbbi beszédében aktualizált jövőképet hirdetett meg az ország számára

Dmitrij Trenin a Higher School of Economics kutatóprofesszora és a Világgazdasági és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének vezető kutatója. Az Orosz Nemzetközi Ügyek Tanácsának is tagja. Cikkét teljes egészében lefordítottam számotokra. (VilagHelyzete megj.)
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
Az orosz állam élén töltött négy ciklusa alatt Vlagyimir Putyin számos mérföldkőnek számító beszédet mondott. Ezek közül több is kiemelkedik Moszkva változó külpolitikai irányvonalának sarkalatos pontjaként.

● Még 2001 októberében, a berlini Bundestagban németül mondott beszédében Putyin Oroszország "Európa melletti választását" hirdette meg. 

● 2007 februárjában, a müncheni biztonsági konferencián tartott beszédében nekiment Amerika globális hegemóniájának és meghatározta Oroszország saját feltételeit a Nyugattal való kapcsolatokra vonatkozóan. 

● 2014 márciusában Putyin a Kremlben üdvözölte a Krím és Szevasztopol csatlakozását Oroszországhoz és ezzel a Szovjetunió felbomlása óta először bővítette az ország határait.

● Legutóbbi beszéde, amelyet szintén a Kreml Szent György-termében mondott el, külön figyelmet érdemel, mint olyan külpolitikai kiáltvány, amely ma már a Nyugattal szembeni rendszerszintű szembenállás irányvonalát jelöli ki.

- A legszembetűnőbb vonása az volt, hogy milyen kevés időt szentelt Ukrajnának - eltekintve annak négy, Oroszországhoz csatlakozott korábbi régiójától

- Nem esett szó Moszkva kulcsfontosságú követeléseiről, például Kijev semleges státuszáról, demilitarizációjáról és denazifikációjáról. Nem kommentálták a legújabb fejleményeket a harctéren, ahol az ukránok magukhoz ragadták a kezdeményezést és első alkalommal szorították védekező állásba az orosz erőket.


Ehelyett Putyin központi témája maga Oroszország volt. Minden eddiginél közelebb került ahhoz, hogy az orosz, ukrán és fehérorosz köztársaságok vezetői elutasítsák a Szovjetunió 1991 decemberében történt felbomlását. Putyin azt mondta, hogy ezek a politikusok semmibe vették a nép akaratát, amely alig nyolc és fél hónappal korábban elsöprő többséggel szavazott a megújult Unió megtartása mellett.

Az orosz elnök ezután azt mondta, hogy az embereknek történelmi identitásuk alapján elidegeníthetetlen joguk van az önrendelkezéshez. 

A bizonyíték, amit bemutatott, a volt ukrán régiók Oroszországhoz való csatlakozásának gondolata melletti támogatottság volt, amely a Donyeckben, Luganszkban, Herszonban és Zaporozsjában tartott népszavazásokon jutott kifejezésre.

2022 részben az 1991-es katasztrófa visszafordítását jelenti - ez volt az üzenet. 

Véletlenül, de szimbolikusan, ebben az évben a Szovjetuniót feloszlató dokumentumokkal kapcsolatos néhány kulcsszereplő is elhunyt: Leonyid Kravcsuk ukrán, Sztanyiszlav Scsucsevics fehérorosz, Gennagyij Burbulisz, Jelcin nagyszerű embere, valamint az az ember, akit megpróbáltak túlszárnyalni, az első és egyben utolsó szovjet elnök, Mihail Gorbacsov.

Új fejezetett nyitott Putyin az orosz politikai entitás megszilárdításának

Putyin, aki alig néhány nappal a Kremlben tartott beszéde előtt Novgorodban, hazánk államiságának bölcsőjében, az "Oroszország évezredének" emlékműve előtt állva szólt a közönséghez, lezárta e történelem utolsó három évtizedének könyveit, és új fejezetet nyitott az orosz világ mint politikai entitás megszilárdításának. Nagy Péter és II. Katalin szobrai mellett, akiket Nagy Péter és II. Katalin szobrai néztek, arra készült, hogy történelmet írjon.

Oroszország megosztott népeinek újraegyesítése és a földek összegyűjtése, ahol élnek lényegében az új orosz eszme központi eleme, amelyet Putyin kínál honfitársainak. 

A közvetlen feladat természetesen az új területek integrálása, amelyek a népszavazások nyomán most csatlakoztak Oroszországhoz. Ez számos területen és különböző szinteken komoly erőfeszítéseket igényel. Ez minden, csak nem könnyű.

Az orosz erők, amelyek hónapok óta nyomulnak előre ukrán területen, hirtelen olyan helyzetben találják magukat, hogy fel kell adniuk néhány olyan területet, amely most már jogilag orosz föld és amelyet orosz állampolgárok laknak, akik épp most szavaztak a népszavazásokon és most súlyos megtorlásokkal kell szembenézniük az ellentámadó ukránok részéről.


Következik az újjáépítés, az infrastruktúra helyreállítása és a gazdaságba bekapcsolása

Ezután következik a háborúban lerombolt városok és falvak újjáépítése, a megrongált infrastruktúra helyreállítása, a gazdaság újraindítása, a kommunális szolgáltatások biztosítása, a közigazgatás, az egészségügy és az oktatás újjászervezése.

Kiemelkedően fontos a négy régióautomatikusan orosz állampolgárságot kapó - több millió lakosának szocializálása, az orosz nemzeti környezetbe. 

Moszkvának van némi tapasztalata erről 2014-ből, amikor a Krím és Szevasztopol csatlakozott Oroszországhoz, de háborús helyzetben ezt megtenni nagyobb kihívást jelent. Sok múlik majd persze azon, hogy az orosz erők hogyan boldogulnak a Donyeck és Herszon mellett nagyon közel elhaladó frontvonalon, amely még mindig Ukrajna hátországában hagyja Zaporozsje városát.

Még ha az ukrán ellentámadás kifullad is és az oroszok folytatják az előrenyomulást, egyik feladatot sem lehet gyorsan végrehajtani. Az új orosz nemzeti eszme ezen része még sokáig leköti Oroszországot.


Nem annyira a Szovjetunió helyreállításáról van szó: Putyin szavai szerint Moszkva célja nem egy ilyen helyreállítás. 

A Baltikumot, a Dél-Kaukázust és Közép-Ázsiát valószínűleg nem képzelik el az új konstrukció részeként. Ugyanakkor, ahogyan Szergej Lavrov külügyminiszter az állami dumában utalt rá, a jövőben más ukrán régiók is lehetőséget kaphatnak arra, hogy kövessék Herszont és Zaporozsjét.

Putyin számára Nagy-Oroszország egy különálló civilizáció, amely nemcsak Amerika hegemón politikájával áll szemben, hanem azzal is, hogy a Nyugat egyetemesnek tünteti fel értékeit. 
Ez nemcsak Gorbacsovnak a közös európai otthonról szóló elmélkedéseihez képest jelent fordulatot, hanem Putyin saját megpróbáltatásaihoz képest is, amikor egy Nagy-Európát próbált létrehozni Lisszabontól Vlagyivosztokig és amikor arra törekedett, hogy megtalálja a módját annak, hogy Oroszország csatlakozhasson a NATO-hoz.

A Nagy-Európa nem jött létre; de facto egy Oroszországot is magában foglaló Nagy-Ázsia van kialakulóban 

Ami a Nagy-Oroszországot illeti, ehhez többre van szükség, mint egy vezető képzeletére.

A Szovjetunió, ahogyan az élő generációk emlékeznek rá, nagyon is a Nagy Honvédő Háború terméke volt. 

A Nyugattal vívott hibrid háború, amelynek Ukrajna csak egy kis része, kétségtelenül át fogja formálni Oroszországot. 

A kérdés az, hogy vajon át is alakítja-e azt, hogy megfeleljen egy erős gazdaság és egy vibráló társadalom víziójának, amely hűséges a kinyilvánított értékekhez - mely a Nagy-Oroszország valódi lényege és nem pedig csupán formája.

A teljes cikket fordította és szerkesztette: VilagHelyzete

Forrás és eredeti cikk címe: 
Dmitry Trenin: Putin has proclaimed a new national idea for Russia as it abandons the dream of a Greater Europe
 
➽ Kapcsolódó friss Cikkek: ➽

➽ NATO a 'dilemma szarvában', miután Oroszország a teljes forgatókönyvet változtatta meg az oroszlakta régiók csatlakozásával - Scott Ritter ELEMZÉSE magyarulTávirányítású robbanószerkezetek segítségével robbantották fel valószínűleg az Északi Áramlatot - közölte a Sky News (magyarul itt lefordítva elolvasható)

VilagHelyzete%2BTelegram%2BBanner
VilagHelyzete%202022.%20Szeptember%20Cover%20Duo

Elérhető a VilagHelyzete nyári extra száma 645 oldalon!
📖 A "Háttérhatalom Nagy Könyve" címmel 
VilagHelyzete%202022%20-%20J%C3%BAnius%20Quad
Az egy év alatt elkészített 12 VilagHelyzete e-Könyvújság sorozat legértékesebb darabját és egyedülálló tudásanyagát érheted el és őrizheted meg ezzel a 645 oldalas kiadvánnyal, amit online lapozható formában és letölthető dokumentumként is elküldök neked. A dokumentum bevezető 22 oldala itt megtekinthető

Ezt egy kedves olvasó írta, aki tegnap kapta meg a kiadványt. Az ő engedélyével megosztom hozzászólását:

https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F1b819dec-b1a7-4ac5-ad2c-2fc58bc4c47f_482x231

424 oldalon érhető el a VilagHelyzete-Könyvújság
2022. április száma ✔
Benne 185 poszt / nemzetközi cikk és videó, 
23 cikk + Exkluzív Extra VilagHelyzete tudásanyag: 
Mire kell felkészülni egy gazdasági összeomlás esetén? - Összes cikk 
VilagHelyzete%202022.%20%C3%81prilis%20Triple%20Cover-min

2022. Márciusi száma ✔ Benne az"ukrán dráma" tudásanyaga + 21 cikkel és 124 extra oldallal
.com/img/a/


Minden jelentősebb PayPal-támogatóPatreon patronáló megkapja,
illetve 2490 Ft-ért megrendelhető ezen a linken:  https://bit.ly/3p5M5bE

Ha valamelyik szám még hiányozna és teljessé szeretnéd tenni az eddig megjelent kollekciót, a 2021. júniusi / júliusi / augusztusi szeptemberi / októberi / novemberi  / decemberi és 2022. januári és 2022. februári számok szintén elérhetőek 2490 Ft-os áron, csak jelezd, hogy mely kiadványokat kéred!
.com/img/a/
.com/img/a/

Minden jelentősebb PayPal-támogatóPatreon patronáló megkapja,
illetve 2490 Ft-ért megrendelhető ezen a linken:  https://bit.ly/3p5M5bE

Ha tetszik neked és fontos szerinted a VilagHelyzete.com 2011 óta végzett tevékenysége, valamint az AlternativHirek oldalon készített cikkek, fordítások elérhetősége és fennmaradása, segíts kérlek a folytatásban támogatásoddal! 
Köszönöm! (SBG Buddha - VilagHelyzete)

VilagHelyzete%2B-%2BT%25C3%25A1mogat%25C3%25A1s

Elérhetőségek, amiket érdemes elmenteni:
📷 #1.számú Facebook-oldal:
📷 Párhuzamos FB-oldal:
📷 FB-oldal 'vész' esetére:
📷 Azonnali alternatív VilagHelyzete hírek: http://www.AlternativHirek.com

Ha úgy érzed értékes a VilagHelyzete és Alternatív Hírek oldalakkal kapcsolatos tevékenységem vagy érdemes támogatni a fennmaradást, minden segítséget szívesen veszek és köszönök:

akár a Paypal-küldéssel, akár Patreon támogatóként, mert nagyban segít a további működésben és életben tartásban. Köszönöm! 

👉 Egyszerű Bankkártyás támogatás PayPal használata nélkül:

Vagy beolvashatod a QR-kódot és ott is vagy! >>>

Exkluzív tartalom és kommunikációs lehetőség patronálóknak:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT