Douglas Murray: A baloldal által erőltetett "kritikai fajelmélet" csődöt mond a gyakorlatban - UnHerd cikke - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Douglas Murray: A baloldal által erőltetett "kritikai fajelmélet" csődöt mond a gyakorlatban - UnHerd cikke

Share This
A kritikai fajelmélet célja az, hogy megváltoztassa Amerikát, és tágabb értelemben a világot is – írja Douglas Murray az UnHerd cikkében
Korunk egyik legidegesítőbb kifejezése bizonyára a „gaslighting” (pszichológiai manipuláció egy formája, amelyben valaki kétségeket próbál elültetni egy megcélzott egyénben vagy egy célzott csoport tagjaiban, hogy megkérdőjelezze saját emlékezetét, észlelését és józanságát).

Olyan komolyan hangzik, pedig csak egy újabb azon szavak közül, amelyekkel az emberek az interneten dobálóznak. Lazán definiált, a használója által feltételezett jelentéssel, amely mindenki számára érthető, pedig csupán az elit zsargon egyik formája, amelyet a valóságban csak kevesen ismernek és értenek.

De ha egy szót ilyen gyakran használnak, akkor bizonyos legitimitást kezd magának nyerni – és még azok fejében is felbukkan, akik utálják.

Múlt héten a New York Timesban Michelle Goldberg azt állította, hogy a kritikai fajelmélettel (CRT) kapcsolatos jelenlegi aggodalomhullámot az Egyesült Államokban csupán egy ügyes propagandista gerjesztette – és hogy ennek következtében vált őrjítő vitává.
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
Maga a kifejezés elszakadt minden rögzített jelentéstartalomtól” – írta Goldberg.
Goldberg emellett bírálta az embereket, hogy „morális pánikban” szenvednek, és hogy „nagyon szkeptikus” azzal az elképzeléssel kapcsolatban, hogy a kritikai fajelméletet tanítsák az iskolákban.

A kritikai fajelmélet esetében ugyanis nem valami rejtett elméletről van szó!

Egy olyan gondolati iskoláról beszélünk, amelyet akadémiai körökben nyíltan meghirdettek, és amelyet most a nagyvilágra is igyekeznek rákényszeríteni.

Mégis, amikor beszivárgott a közbeszédbe, a Washington Post, Goldberg és mások azt állítják, hogy a kritikai fajelmélet megértése zavarossá vált – mintha egy szándékosan homályos ideológiának valójában egyértelműnek kellene lennie.

Joy Reid az MSNBC-től azt állította, hogy a kritikai fajelmélet nem az, aminek a kritikusai mondják, és túlságosan összetett ahhoz, hogy az emberek megértsék, ugyanakkor pedig egy rendkívül nyilvánvaló követelés a társadalmi igazságosság előmozdítására.

Mi késztette Reidet ilyen kétségbeesett védekezésre?

Nos, az amerikai szülők végre ráébredtek, hogy mit tanítanak a gyermekeiknek az iskolában. Az egyik tekintélyes manhattani iskola az igazgatója lemondott, miután a szülők egy csoportja panaszt tett számos iskolai kezdeményezés miatt, kezdve a „rasszista zsaruk” rekonstruálásától a természettudományos órákon, a „fehér felsőbbrendűségről” szóló órákig.
.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
Most azonban, amikor az amerikai közvélemény kezd visszavágni, a kritikai fajelmélet támogatói elállnak az alkotásuktól és úgy tesznek, mintha az aggódó polgárok félreértették volna azt, mintha az egész csak egy délibáb volna – írja Murray.
A 2001-ben megjelent Critical Race Theory: An Introduction című munkájában Richard Delgado és Jean Stefancic a kritikai fajelméletet egy mozgalomként írta le, amely a következőkből áll:

.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
A faj, a rasszizmus és a hatalom közötti kapcsolat tanulmányozásában és átalakításában érdekelt aktivisták és tudósok összessége… A hagyományos polgárjogi elméletekkel ellentétben, amely a fokozatosságot és a lépésről-lépésre történő haladást vallják, a kritikai fajelmélet megkérdőjelezi a liberális rend alapjait, beleértve az egyenjogúságot, a jogi érvelést, a felvilágosodás racionalizmusát és az alkotmányjogi semlegesség elveit.”
A kritikai fajelmélet ötletgazdái tehát nem próbálták meg elrejteni „tudományáguk” forradalmi, aktivista jellegét. Dicsekedtek vele; az aktivizmus volt a lényeg.

A kritikai fajelmélet célja az, hogy megváltoztassa Amerikát, és tágabb értelemben a világot is, azáltal, hogy ezeket az új szabályokat a lehető legszélesebb körben alkalmazza.


Akkor miért ez a hirtelen fordulat? Miért ez a hirtelen visszavonulás és önvédelem? Az ok, úgy gondolom világos: ez az amerikai akadémiai körökben űzött csúnya játék – mint sok más elmélet előtte – nem éli túl a nyilvánossággal való első találkozást.

Éppen csak az életben, a gyakorlatban nem működik mindez! 

Legalábbis ebben az értelemben hasonló problémákkal szembesülnek, mint a marxisták.

Papíron a marxista akadémikusok képesek voltak nagyszabású állításokat tenni arról, hogyan lehet igazságos társadalmakat létrehozni. De kipróbálták a nyilvánosságon, és hamarosan kiderült, hogy ami papíron működik, az a gyakorlatban nem.

Hasonló, bár eddig kevésbé véres felfedezést folytattak a kritikai fajelmélettel is. Igaz, a pártolói azt hihetik, hogy olyan rendszert találtak ki, amely megteremti az igazságosságot. De, mint látjuk azt az amerikai iskolákban alkalmazva, csak egy olyan rendszerrel álltak elő, amely sokaknak okoz mérhetetlen fájdalmakat.

Az év elején, amikor a manhattani Grace Church School a címlapokra került, az emberek mindezt a saját szemükkel láthatták.

Amint azt az igazgató vonakodva elismerte, sok fehér gyerek van az iskolájában; és ha „problematizáljuk” a fehérséget, akkor őket is problematizáljuk. Reid és társai nem számoltak ezzel – és most ez a mulasztásuk káoszba taszította Amerikát.

.com/static/557a07d5e4b05fe7bf112c19/t/57ceba392e69cf210230e0d6/1434409802334/
Ami a kritikai fajelmélet rossz fogadtatását illeti, csak egyetlen csoportot lehet érte hibáztatni: az alkotóit. Az ő hibájuk, nem a miénk, hogy az ideológiájuk első tömeges találkozása a nagyközönséggel ilyen kudarcnak bizonyult – zárja Murray.
Fordította: Neokohn
Szerkesztette: SBG Buddha - VilagHelyzete

Forrás: UNHERD
➽ Kapcsolódó VilagHelyzete.com Cikkek: ➽

📌 A Black Lives Matter csoportja az amerikai nemzeti zászlót a "gyűlölet szimbólumának" nyilvánította, az azt lobogtatókat pedig rasszistának 

📌 Az USA rosszul van önmagától, de a nemzeti ünnep, a Függetlenség Napjának "rasszistaként" való ostorozása csak még jobban megosztja a már amúgy is szétszakadt országot!

👉 Dokumentum: Az „1776-os Bizottság” jelentését nyilvánosságra hozta Donald Trump távozása előtt - A hazafias nevelés fontossága és a történelem hazugságainak leleplezése

'A feketék csak magukat hibáztathatják a rossz döntéseikért' - Ty Smith Kritikai Fajelméletet kritizáló és az iskolatanácsi ülésen elhangzó videója végigsöpört az interneten.

A CNN nem tudta belefojtani a szót a rendőrsheriffbe, aki végig az igazságot mondta ki a rendőrgyilkosságokról és a Black Lives Matter szervezetről - Ezt mindenkinek látnia kell


"Mi kiképzett marxisták vagyunk!" - ismeri el a Black Lives Matter felforgató szervezet társalapítója

A Soros-Alapítvány beismerte, hogy 25 éven át finanszírozták a BLM szervezetet és most duplájára növelik a támogatást! - Újabb összeesküvés-elmélet igazolódott be!

Tucker Carlson: "A csőcselék nem fog megállni Kolombusz szobrának eltávolításánál! Otthonok és emberek következnek, ha nem állítják meg a baloldali ámokfutást!"

Már forradalmat és fekete fegyveres milíciákat akar a szélsőbaloldali Black Lives Matter - "Ba**d meg a rendőrséget! Fekete Erő! Fekete Hatalom!"

"Minden élet számít"-érvelt ez a fehér anyuka a Black Lives Matternek - Agyonlőtték hidegvérrel!

A feketékről még 2013-ban ki merte mondani az igazat a CNN és Don Lemon! "Végezzétek el az iskolát és húzzátok fel a gatyátokat!"

Tucker Carlson : Ha a csőcselék fogja uralni az utcákat, Amerikának vége - A politikusok nem merik kimondani az igazat, de valakinek muszáj!

Tucker Carlson: Amerika új vallása: A csoportos megszégyenítés - A kultúrális forradalmat rászabadították az országra

Tucker Carlson: Vezetőink az egészségügyi vészhelyzetet használták fel a demokrácia aláásására - Kettős mérce a zavargások és vírus kezelésében

Polgárháború kezdődhet el az Egyesült Államokban a bűnözők fosztogatása és a baloldali erőszakos csoportok nyomában - VIDEÓ

A CNN nem tudta belefojtani a szót a rendőrsheriffbe, aki végig az igazságot mondta ki a rendőrgyilkosságokról és a Black Lives Matter szervezetről - Ezt mindenkinek látnia kell

"Nem vagyunk állatok és bűnözők! Undorító, amit művelnek" - A New Yorki Rendőr Unió vezetője hevesen kelt ki a rendőrök elleni támadások miatt

A baloldali erőszak lett a főáramú norma - Újabb felforgatásba kezdtek a Soros-Antifa(sz)ervezetek - "Az erőszakos baloldal felemelkedése"

"Ha a fasizmus valaha is megérkezik Amerikába, akkor az a liberalizmus képében fog jönni." - Ronald Reagan telibe találta a jövőt. Íme!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT