Orosz rulett: győzelemhez segíti-e a Putyin-találkozó Netanyahut? Megálljt szabhat az izraeli agressziónak és az előre bejelentett megszállásnak Ciszjordániában? - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Orosz rulett: győzelemhez segíti-e a Putyin-találkozó Netanyahut? Megálljt szabhat az izraeli agressziónak és az előre bejelentett megszállásnak Ciszjordániában?

Share This


Orosz rulett: győzelemhez segíti-e a Putyin-találkozó Netanjahut? Megálljt szabhat-e Oroszország az izraeli agressziónak és az előre bejelentett megszállásnak Ciszjordániában?
Netanyahu behódoló, szívélyeskedő..., Putyin viszont kimért és tárgyilagosan hűvös volt.

A tavaszi sikertelen kormányalakítás után, néhány nappal a választások előtt, Netanjahu orosz támogatást remélve utazott ismét Szocsiba, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és a védelmi miniszterrel találkozott.
Az orosz elnök - azok után, hogy Netanjahu kedden kijelentette, amennyiben jövő héten őt választják meg miniszterelnöknek azonnal megszállja a Jordán-völgyét és Ciszjordániát - , rögtön kifogásolta a hirtelen jött felelőtlen döntést és nyilatkozatban szólította fel Izraelt a kétoldalú tárgyalásokhoz való visszatérésre.


Benjamin Netanjahu választások előtti látogatásainak időzítése nem szokatlan.


Célja kettős:
1. a két ország közötti dekonflikciós megállapodás tárgyalásainak folytatása, hogy támogatást és engedélyt szerezzen a Szíriában végrehajtott izraeli támadásokhoz, Irán elleni fellépéséhez....
2. nem utolsó sorban Netanjahu újraválasztási esélyeinek javítása.
Az izraeli miniszterelnök Vlagyimir Putyinnal az elmúlt öt évben immár 15. alkalommal találkozott. Netanjahu szerint soha nem volt még ilyen jó a viszony Moszkva és Jeruzsálem között, két okból is kifolyólag.

Egyrészt, több mint egy millió, Izraelben élő orosz zsidó épít hidat a két ország között, másrészt köszönhetően a két vezető közötti közvetlen kapcsolatnak.

Putyin a találkozó során kerülte az érzelmi kliséket és nem utalt az említett két ország közötti “meleg viszonyra” azonban megerősítette Oroszország elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt. A közelgő választással kapcsolatban pedig kijelentette, nem közömbös számára, ki fogja megnyerni:Oroszországnak fontos, hogy kit választanak meg és remélem, akit megválasztanak továbbra is folytatja és előmozdítja a kétoldalú kapcsolatokat”.Izraeli csapatok a Jordán-völgyében lévő Tubas városnál gyakorlatoznak 2019. február 6-án.

Netanjahu a szíriai műveletekben szükséges koordináció fontosságát hangsúlyozta a súrlódások megelőzése végett, amikor Szocsiba érkezve először kollégájával Szergej Sojgu védelmi miniszterrel találkozott.

A közös koordinációra vonatkozó egyezményt azonban pontosan egy évvel ezelőtt Izrael sértette meg, amikor egy orosz felderítő gépet fedezéknek használva támadtak egy szíriai katonai létesítményt.


Moszkva az orosz gép lezuhanásáért Izraelt tette felelőssé, mondván megsértette a két ország közötti dekonflikciós megállapodást, amely pontosan a hasonló esetek kiküszöbölése miatt jött létre, Izrael nem figyelmeztette időben Oroszországot a támadásról és nem közölt információkat a támadás céljáról, ráadásul a művelethez egyértelműen az orosz felderítő gépet használta fedezéknek.

Az incidens után Benjamin Netanjahu részvétét nyilvánította Putyinnak az orosz katonák halála miatt, az eset azonban egy időre megfagyasztotta a két ország közötti diplomáciai légkört. A tegnapi találkozó során azonban Vlagyimir Putyin bejelentette:

Januárban Jeruzsálembe utazik egy hivatalos látogatásra, mely során részt fog venni az auschwitzi haláltábor felszabadítására emlékező eseményen és egy emlékmű avatáson, amit a leningrádi ostromban harcoló és eleső szovjet katonák tiszteletére emelnek.


Forrás: RT News

(SBG Buddha - VilagHelyzete.com)


◢ BLOG: VilagHelyzete.com)
◢ Youtube-csatorna: VilagHelyzeteTV
◢ Legnagyobb FB-oldal: https://www.facebook.com/AWAKENINGtheWORLD
◢ Párhuzamosan futó FB-oldal (az előző törlése esetére) : https://www.facebook.com/VilagHelyzete
◢ FB-oldal 'vész' esetére: https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog
◢ Azonnali Alternatív VilagHelyzete hírek: http://alternativhirek.blogspot.com

1 megjegyzés:

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT