Az emberiség létszáma átlépte a 8 milliárdot! Hogyan kapcsolódik össze a népességnövekedés és az éghajlatváltozás, ahogy az "antropocén motor" átalakítja a bolygót? - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Az emberiség létszáma átlépte a 8 milliárdot! Hogyan kapcsolódik össze a népességnövekedés és az éghajlatváltozás, ahogy az "antropocén motor" átalakítja a bolygót?

Share This
2022. november 15-én az emberiség létszáma átlépte a 8 milliárdot!

Hogyan kapcsolódik össze a népességnövekedés és az éghajlatváltozás, ahogy az "antropocén motor" átalakítja a bolygót? - egy erről szóló teljes cikket lefordítottam számotokra.
https://theconversation.com/8-billion-humans-how-population-growth-and-climate-change-are-connected-as-the-anthropocene-engine-transforms-the-planet-193075

Első pillantásra a világ növekvő népessége és az éghajlatváltozás közötti összefüggések nyilvánvalónak tűnnek. Minél több ember él a bolygón, annál nagyobb a kollektív hatásuk az éghajlatra.
Ha azonban közelebbről, hosszabb időhorizonton vizsgáljuk a népesség nagysága és az éghajlatváltozás közötti összefüggéseket, amelyek segíthetnek jobban megérteni az emberiség szorult helyzetét, amikor a világ népessége eléri a 8 milliárd főt - ezt a mérföldkövet az ENSZ 2022. november 15-én jelölte meg.
https://news.un.org/en/story/2022/11/1130417

Visszatekintés a kőkorszakba

Az emberi evolúció nagy részében őseink nagy éghajlati ingadozásoknak voltak kitéve a jégkorszakok és az időszakos melegebb időszakok között. Az utolsó ilyen jégkorszak körülbelül 10 000 évvel ezelőtt ért véget.

Mielőtt a jégtakarók elolvadtak, a tengerszint körülbelül 120 méterrel (400 láb) volt alacsonyabb, mint ma. Ez lehetővé tette az emberek számára, hogy a világ minden táján vándoroljanak. Mindenütt, ahová mentek, őseink átformálták a tájat, először az erdők kiirtásával, majd a korai mezőgazdasági gyakorlatok révén, amelyek számos régióban éppen az utolsó jégkorszak végével kezdődően alakultak ki.

William Ruddiman paleoklimatológus szerint ezek a korai tevékenységek - a fák kivágása és a mezőgazdaság kiterjesztése - a légkör szén-dioxid-kibocsátásának kezdeti kis mértékű emelkedését okozták. Ez hozzájárult az elmúlt 10 000 év stabil éghajlatához azáltal, hogy ellensúlyozta a csökkenő szén-dioxid-szintek tendenciáját, amely újabb eljegesedést válthatott volna ki.

A tájak átalakításával őseink aktívan alakították ki az általuk lakott helyeket. Ez a folyamat az evolúciós változások egyik fontos aspektusa, amely fontos visszacsatolási dinamikát hoz létre a fejlődő fajok és környezetük között.

Ahogy az ember fejlődött, a növekvő népesség, a hozzá kapcsolódó tudásteremtés és az energiafelhasználás igényei olyan visszacsatolási ciklust hoztak létre, amelyet kollégáimmal együtt az antropocén motorjának nevezünk. Ez a motor átalakította a bolygót.

Az antropocén motor beindítása

Az antropocén motor legalább 8000 éve működik. Ez vezetett a modern civilizációk felemelkedéséhez, és végül a ma előttünk álló környezeti kihívásokhoz, többek között az éghajlatváltozáshoz.

Hogyan működik az antropocén motor?

Először is, a népességeknek el kellett érniük egy kritikus létszámot ahhoz, hogy sikeresen létrehozzanak annyi tudást a környezetükről, hogy aktívan és céltudatosan elkezdhessék átalakítani azokat a réseket, amelyekben éltek.

A sikeres mezőgazdaság ennek a tudásnak a terméke volt. A mezőgazdaság viszont növelte a korai társadalmak számára rendelkezésre álló energia mennyiségét.
A több energia több embert támogat. 
A több ember a korai településekhez, majd később a városokhoz vezetett. 
Ez lehetővé tette a feladatok specializálódását és a munkamegosztást, ami viszont felgyorsította a tudás bővülését, ami növelte a rendelkezésre álló energiát és lehetővé tette a népesség növekedését is. És így tovább, és így tovább.
Bár ennek a folyamatnak a részletei világszerte eltérőek, mindegyiket ugyanaz az antropocén motor hajtja.

Az exponenciális növekedés problémája

Evolúcióbiológusként és tudománytörténészként több mint három évtizede tanulmányozom a tudás és a komplexitás evolúcióját és kollégáimmal matematikai modelleket dolgozunk ki e folyamatok magyarázatára. 


Az antropocén motort mozgató mögöttes folyamatok egyetemességét felhasználva ezeket a dinamikákat egy növekedési egyenlet formájában tudjuk megragadni, amely magában foglalja a népességnövekedés és a növekvő energiafelhasználás közötti kapcsolatokat.


A dinamikus rendszerekben a pozitív visszacsatolási ciklusok egyik következménye, hogy exponenciális növekedéshez vezetnek.

Az exponenciális növekedés nagyon lassan kezdődhet és jó ideig alig észrevehető. De végül drámai következményekkel jár, ahol az erőforrások korlátozottak.


Az antropocén motorja által hajtva az emberi népesség exponenciálisan nőtt és az egyes társadalmak az elmúlt 8000 évben többször is az összeomláshoz közeledtek. 

A Húsvét-szigeti civilizáció eltűnését és a maja birodalom összeomlását például a környezeti erőforrások kimerülésével hozták összefüggésbe a népesség növekedésével. Az európai népesség drámai csökkenése az 1300-as évekbeli fekete halál idején a zsúfolt és egészségtelen életkörülmények közvetlen következménye volt, amelyek elősegítették a Yersenia pestis, azaz a pestis terjedését.

Paul Ehrlich biológus 1968-ban megjelent "A népességbomba" című könyvében figyelmeztetett a féktelen növekedésre és azt jósolta, hogy a korlátozott erőforrások iránti növekvő globális kereslet az emberi fogyasztás megváltoztatása nélkül a társadalom összeomlásához vezet.

Az emberiség azonban globálisan mindig is megtalálta a módját, hogy elkerülje a végzetet. A tudásalapú innovációk, mint például a zöld forradalom - amelynek széles körű hatásait Ehrlich nem látta előre - lehetővé tették az emberek számára, hogy visszaállítsák az órát, ami az innováció és a (majdnem) összeomlás újabb ciklusaihoz vezetett.


Az egyik példa erre az energiarendszerek sorozata. A fával és az állati energiával kezdődött. Aztán jött a szén, az olaj és a gáz.


A fosszilis tüzelőanyagok hajtották az ipari forradalmat, és vele együtt a nagyobb jólétet és az egészségügyi ellátás terén elért eredményeket. 
A fosszilis tüzelőanyagok kora azonban drámai következményekkel járt. Kevesebb mint 300 év alatt majdnem megduplázódott a légkör szén-dioxid-koncentrációja, ami a globális felmelegedés soha nem látott sebességét okozta, amit az emberiség ma tapasztal.

Ezzel egyidejűleg az egyenlőtlenségek végletes méreteket öltöttek. 

A globális felmelegedést leginkább a szegényebb nemzetek szenvedik el, amelyek alig járultak hozzá az éghajlatváltozáshoz, miközben mindössze 20 gazdagabb ország felelős a kibocsátások mintegy 80%-áért.


Az összeomlás elkerülése érdekében a következő energetikai átállás már folyamatban van a megújuló energiaforrások, például a szél- és napenergia térnyerésével. Tanulmányok - köztük egy, az ENSZ novemberben megrendezésre kerülő 2022-es éghajlatváltozási konferenciája előtt közzétett jelentés - azonban azt mutatják, hogy az emberek nem változtatják meg elég gyorsan energiafelhasználásukat ahhoz, hogy az éghajlatváltozást kordában tartsák.

A tudás felhasználása a ciklus újraindításához

Minden faj, ha nem ellenőriznék, exponenciálisan növekedne. A fajok azonban olyan korlátozásoknak - vagy negatív visszacsatolási mechanizmusoknak - vannak kitéve, mint a ragadozók és a korlátozott táplálékkészletek.

Az antropocén motor lehetővé tette az ember számára, hogy felszabaduljon számos olyan negatív visszacsatolási mechanizmus alól, amely egyébként kordában tartotta volna a populáció növekedését. Intenzifikáltuk az élelmiszertermelést, fejlesztettük a régiók közötti kereskedelmet, és felfedeztük a betegségeket túlélő gyógyszereket.

Hol tart most az emberiség? Közeledünk-e a saját magunk által okozott klímaváltozás miatti elkerülhetetlen összeomláshoz, vagy képesek vagyunk újra átállni, és felfedezni olyan innovációkat, amelyek visszaállítják a körforgást?

A negatív visszacsatolás bevezetése társadalmi-gazdasági-technikai rendszereinkbe - nem radikális népességszabályozás vagy háború formájában, hanem az üvegházhatású gázok túlzott kibocsátására vonatkozó normák, értékek és szabályozások formájában - segíthet kordában tartani az éghajlatváltozást.

Az emberiség felhasználhatja a tudást arra, hogy a környezeti határain belül tartsa magát.

Ezt a cikket 2022. november 15-én frissítettük, hogy tükrözze a 8 milliárdot meghaladó népességszámot. (A teljes cikket fordította: VilagHelyzete)

EZEK A GRAFIKONOK NAGYON JÓK ÉS BESZÉDESEK!
https://ourworldindata.org/population-sources

A teljes cikket fordította és szerkesztette: VilagHelyzeteVilagHelyzete%2BTelegram%2BBanner
VilagHelyzete%202022.%20Szeptember%20Cover%20Duo

Elérhető a VilagHelyzete nyári extra száma 645 oldalon!
📖 A "Háttérhatalom Nagy Könyve" címmel 
VilagHelyzete%202022%20-%20J%C3%BAnius%20Quad
Az egy év alatt elkészített 12 VilagHelyzete e-Könyvújság sorozat legértékesebb darabját és egyedülálló tudásanyagát érheted el és őrizheted meg ezzel a 645 oldalas kiadvánnyal, amit online lapozható formában és letölthető dokumentumként is elküldök neked. A dokumentum bevezető 22 oldala itt megtekinthető

Ezt egy kedves olvasó írta, aki tegnap kapta meg a kiadványt. Az ő engedélyével megosztom hozzászólását:

https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F1b819dec-b1a7-4ac5-ad2c-2fc58bc4c47f_482x231

424 oldalon érhető el a VilagHelyzete-Könyvújság
2022. április száma ✔
Benne 185 poszt / nemzetközi cikk és videó, 
23 cikk + Exkluzív Extra VilagHelyzete tudásanyag: 
Mire kell felkészülni egy gazdasági összeomlás esetén? - Összes cikk 
VilagHelyzete%202022.%20%C3%81prilis%20Triple%20Cover-min

2022. Márciusi száma ✔ Benne az"ukrán dráma" tudásanyaga + 21 cikkel és 124 extra oldallal
.com/img/a/


Minden jelentősebb PayPal-támogatóPatreon patronáló megkapja,
illetve 2490 Ft-ért megrendelhető ezen a linken:  https://bit.ly/3p5M5bE

Ha valamelyik szám még hiányozna és teljessé szeretnéd tenni az eddig megjelent kollekciót, a 2021. júniusi / júliusi / augusztusi szeptemberi / októberi / novemberi  / decemberi és 2022. januári és 2022. februári számok szintén elérhetőek 2490 Ft-os áron, csak jelezd, hogy mely kiadványokat kéred!
.com/img/a/
.com/img/a/

Minden jelentősebb PayPal-támogatóPatreon patronáló megkapja,
illetve 2490 Ft-ért megrendelhető ezen a linken:  https://bit.ly/3p5M5bE

Ha tetszik neked és fontos szerinted a VilagHelyzete.com 2011 óta végzett tevékenysége, valamint az AlternativHirek oldalon készített cikkek, fordítások elérhetősége és fennmaradása, segíts kérlek a folytatásban támogatásoddal! 
Köszönöm! (SBG Buddha - VilagHelyzete)

VilagHelyzete%2B-%2BT%25C3%25A1mogat%25C3%25A1s

Elérhetőségek, amiket érdemes elmenteni:
📷 #1.számú Facebook-oldal:
📷 Párhuzamos FB-oldal:
📷 FB-oldal 'vész' esetére:
📷 Azonnali alternatív VilagHelyzete hírek: http://www.AlternativHirek.com

Ha úgy érzed értékes a VilagHelyzete és Alternatív Hírek oldalakkal kapcsolatos tevékenységem vagy érdemes támogatni a fennmaradást, minden segítséget szívesen veszek és köszönök:

akár a Paypal-küldéssel, akár Patreon támogatóként, mert nagyban segít a további működésben és életben tartásban. Köszönöm! 

👉 Egyszerű Bankkártyás támogatás PayPal használata nélkül:

Vagy beolvashatod a QR-kódot és ott is vagy! >>>

Exkluzív tartalom és kommunikációs lehetőség patronálóknak:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT