Hogyan indította el egyetlen kis ország USA által támogatott vezetőjének ambíciója a jelenlegi konfrontációt Oroszország és a Nyugat között? A 2008-as dél-oszétiai háború története - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Hogyan indította el egyetlen kis ország USA által támogatott vezetőjének ambíciója a jelenlegi konfrontációt Oroszország és a Nyugat között? A 2008-as dél-oszétiai háború története

Share This
Hogyan indította el egyetlen kis ország USA által támogatott vezetőjének ambíciója a jelenlegi konfrontációt Oroszország és a Nyugat között?

2008-ban az orosz hadsereg végrehajtotta a 21. század első nagy külföldi hadműveletét. Íme, hogyan történt.

Jevgenyij Norin, orosz történész, aki konfliktusokkal és nemzetközi politikával foglalkozik. A teljes cikkét lefordítottam számotokra.

Az orosz hadsereg harci egységei régi szovjet tankokkal, amelyek folyton elromlottak, haladtak át a hegyvonulatokon. Feladatuk az volt, hogy megmentsék az ellenség által bekerített békefenntartók egy kis csoportját és véget vessenek a Kaukázus mélyén fekvő kisváros bombázásának.
Orosz páncélosok konvoja halad a főúton Goriból Tblisi felé, miközben a Grúzia északi részén kialakult feszült helyzet folytatódik 2008. augusztus 15-én a grúziai Goriban. © 

Az orosz csapatok nem rendelkeztek korszerű fegyverekkel; még megfelelő katonai kommunikációval sem - mégis, a magas morálnak köszönhetően mindössze öt nap alatt megadásra kényszerítették az ellenséget. Nagy vonalakban ez a 2008-as dél-oszétiai háború - a Szovjetunió összeomlása által kiváltott számos területi konfliktus egyike.

Moszkva számára ez a konfliktus különleges jelentőséggel bírt: nemcsak Oroszország jelenlegi konfrontációjának kezdetét jelentette a Nyugattal, hanem az orosz hadsereg átfogó modernizációját is elindította.

➽ A donbásszi probléma történelmi gyökereinek magyarázata - A régió sajátos identitása miatt nem illeszkedik sem Oroszországhoz, sem Ukrajnához

A dél-oszétiai konfliktus eredete


A Szovjetunió több mint 30 évvel ezelőtt összeomlott és ezzel több olyan lappangó konfliktus került napvilágra, amelyeket korábban az elnyomó államapparátus szunnyadóban tartott. 
A Szovjetunió felbomlásával számos ilyen mélyen gyökerező konfliktus újra felszínre tört, majd számos új vitás helyzet alakult ki. Az elmúlt 30 évben csak néhányat sikerült sikeresen megoldani. A túlnyomó többségük továbbra is "stagnál" és bármikor kirobbanhat, kiszámíthatatlan következményekkel.

Az egyik ilyen konfliktus középpontjában az oszétok álltak, a Nagy-Kaukázus hegység két oldalán élő nép. Ők alkotják az oroszországi Észak-Oszét Köztársaság lakosságának többségét. 

Van azonban egy másik jelentős közösség Dél-Oszétiában, egy sűrűn lakott területen, amely északi társától elszakadt. A 19. században az Észak-Kaukázus területeit, köztük a későbbi grúz állam területét is az Orosz Birodalomhoz csatolták. Akkoriban a kollektív grúz államiság még gyerekcipőben járt, és az orosz birodalom, mint minden más birodalom, még a szeparatizmus gondolatának felvetését sem tűrte.


Az orosz polgárháború után minden megváltozott. Az újonnan alakult Szovjetunió részeként Grúzia a magból, valamint három autonóm régióból (Abházia, Adzsara és Dél-Oszétia) és több más, örmények és azerbajdzsánok által lakott területből (amelyek nem kaptak külön státuszt) álló foltokban létezett. 

A dél-oszétiai autonóm régió egy nyugodt és zavartalan, háttérbe szorult tartomány volt, ahol grúzok és oszétok éltek egymás mellett. Ez a régió kis területű volt és ma is az, 50x50 km-es területével és kevesebb mint 50 000 fős lakosságával, akiknek többsége a régió egyetlen városában, Cshinvalban él.

Grúzia szerencsétlenségére, amikor a Szovjetunió összeomlott, egy Zviad Gamszahurdia nevű férfi lett az első elnöke. Teljesen a nacionalista eszmék megszállottja volt. 

Ezzel egy időben Oszétiában lendületet vett a nemzeti autonómia mozgalom. Gamszahurdia "szemétnek" bélyegezte az oszétokat és megpróbált büntetőexpedíciót indítani a régióban. Tervei azonban kudarcot vallottak, mivel sem a grúz nacionalistáknak, sem a helyi milíciának nem volt tapasztalata a valódi harcokban. A 90-es évek elején egy rövid ideig tartó, értelmetlen, de véres háború tárgyalásokkal ért véget. Dél-Oszétia köztársasággá nyilvánította magát; Grúzia nem volt hajlandó elismerni, de a konfliktust befagyasztották és mindkét fél beleegyezésével egy orosz békefenntartó zászlóaljat telepítettek a térségbe.

A következő 15 év eseménytelenül telt - Dél-Oszétia végül is egy kis, a hegyek mélyén megbúvó régió. A kapcsolatot testvérköztársaságával, Észak-Oszétiával az egyetlen úton tartotta fenn, amely a Roki alagúton keresztül északra vezetett. A köztársaság nem rendelkezett jelentősebb természeti erőforrásokkal, és a világ nagyhatalmai egyáltalán nem érdeklődtek iránta.Grúzia visszahódítása


De aztán a 2000-es évek elején egy fiatal és ambiciózus Mihail Szaakasvili lett Grúzia harmadik elnöke, aki hatalmas reformokat indított el és az ország szemléletét nyugat- és főleg amerikabaráttá változtatta. 

Bár Szaakasvili bizonyos fokig sikeresen beindította a gazdaságot, olyannyira, hogy Grúzia rövid időre a sikeres nyugatiasodás mintaképe lett, más érdekei is voltak és ezek közé tartozott Grúzia területi integritásának helyreállítása. 
A Szovjetunió felbomlása, majd a számos helyi polgári konfliktus következtében az egykori Grúz SZSZK-ból hiányzott néhány terület. 

Dél-Oszétia és Abházia kikiáltotta függetlenségét, ráadásul Tbiliszi elvesztette az ország délnyugati sarkában fekvő Adzsara, valamint a Pankisi-szurdok és a Kodori-völgy feletti ellenőrzést.

Szaakasvili megkezdte a megreformált hadsereg kiépítését, hogy elérje a célt és visszahozza az elcsatolt tartományokat. A grúz csapatokat az Egyesült Államok és NATO-partnerei képezték ki. Az elnök a hadsereg tekintetében is ragaszkodott a nyugatiasodási politikájához. Grúzia a GDP 9,5%-ára növelte katonai kiadásait, ami rendkívül magas - inkább egy háborús állapotban lévő országra jellemző.
Grúz katonák terepszemlét tartanak a grúziai Gori közelében, a fővárostól, Tbiliszitől északnyugatra. © AP

Ami érdekes, hogy az USA mindebből semmit sem tartott fontosnak vagy szükségesnek, bár örömmel vette szárnyai alá Grúziát. Ez inkább Szaakasvili személyes projektje volt. Nyilvánvalóan úgy akart bevonulni a történelembe, mint az az ember, aki a szó minden lehetséges értelmében helyreállította Grúziát. Beszédeiben előszeretettel emlegette a múlt hódításait és hőseit, egészen a középkorig visszamenőleg. Emellett a grúz menekültek problémája valós volt: az 1990-es években kitört erőszakos fegyveres konfliktusok sokakat elűztek otthonukból és soha nem kaptak lehetőséget a visszatérésre.

Adzsara nem tanúsított ellenállást, és békésen egyesült Grúziával. A Pankisi-szurdok és a Kodori-völgy követte ezt a példát. 

Dél-Oszétia és Abházia azonban kihívást jelentett. Mindkettő önjelölt köztársaság volt, amelyek kikiáltották függetlenségüket Grúziától és saját fegyveres erőkkel rendelkeztek. Oroszország azóta is támogatta mindkét köztársaságot, katonai, politikai és pénzügyi segítséget nyújtott. A Grúzia és a köztársaságok közötti tárgyalási kísérletek kudarcba fulladtak, mivel az 1990-es években mindkét fél által elkövetett erőszakos cselekmények komoly akadályt jelentettek.

Ekkor döntött úgy Mihail Szaakasvili, hogy itt az ideje a katonai műveletnek.Svájci óra-terv


Akár hiszik, akár nem, az érintett felek patrónusállamai közül egyik sem akart háborút - sem Oroszország, sem az Egyesült Államok. 

A WikiLeaks projekt által kiszivárogtatott dokumentumoknak köszönhetően tudjuk, hogy az amerikai diplomaták Moszkva aggodalmát egy esetleges katonai lépéssel kapcsolatban Szaakasvili részéről nem tartották másnak, mint paranoiának. Egyes szakértők szerint az Egyesült Államok egyszerűen soha nem konszolidálta hivatalos álláspontját Szaakasvili ambiciózus terveivel kapcsolatban, miközben az elnök a Washingtonból érkező, kissé ambivalens jelzéseket a támogatás jeleként és zöld utat adhatott életre szóló projektjének.

Az egyik nagy probléma az volt, hogy Dél-Oszétiában állandó jelleggel orosz békefenntartó erők állomásoztak és Moszkva világossá tette, hogy nem tűr támadást.
Orosz katonák orosz zászlót helyeznek el tankjuk tetején a dél-oszétiai Cshinvaliban 2008. augusztus 11-én. © AFP

Szaakasvili számára lehetetlennek tűnt, hogy egyszerűen csak nekimegy és kihívja Moszkvát, de volt egyfajta terve. Mivel tudta, hogy a Dél-Oszétiát és Oroszországot összekötő egyetlen út a Kaukázusi Főgerincen át vezet, ami lehetetlenné teszi jelentős erősítés gyors szállítását, Szaakasvili arra tette fel a tétet, hogy átveszi az ellenőrzést a Roki alagút felett, amely az út egyik kulcsfontosságú átkelőhelye, így elvágva a békefenntartó erők útját, és kapitulációra kényszerítve őket. Erre az előnyre akart támaszkodni.

Dél-Oszétia nem büszkélkedhetett jelentős katonai erővel. Amilyen csapata volt, azt egy tapasztalt orosz ezredes, Anatolij Barankevics irányította. A harcosok többsége azonban semmilyen katonai kiképzéssel vagy tapasztalattal nem rendelkezett és nem volt megfelelő lőszerük, nemhogy tüzérségük vagy páncélozott járműveik. A köztársaság nagymértékben támaszkodott Oroszország támogatására.

A felek 2008 nyarának eleje óta időnként tüzet váltottak egymással a Dél-Oszétia és Grúzia közötti határon. Cshinval (az ország fővárosának oszét neve, a grúzok korábban Cshinvalinak hívták) nagyon közel van a határhoz - mindössze néhány száz méter választja el a legközelebbi grúz falutól. A köztársaság megkezdte a nők és a gyerekek evakuálását.

Augusztus 7-én éjjel Cshinvali gránáttűz alá került. Úgy tűnik, a grúz felderítő egységek nem végeztek túl jó munkát, mert az oszét milícia harcosai alig érintették. A menekültek menekülni kezdtek Cshinvalból. Az oroszok a bázisukon elakadtak és tovább tüzeltek. Sikerült megsemmisíteniük egy grúz tankot, de ez volt az egyetlen taktikai győzelem ezen a ponton. Több mint tíz békefenntartó meghalt, a többieknek pedig vissza kellett vonulniuk a pincébe.


Orosz megtorlás


A grúz terv augusztus 8-án kezdett rosszul működni. Két dandár különböző oldalról próbált meg behatolni Cshinvalba, de tűz alá kerültek és jelentős veszteségeket szenvedtek. Brankevics ezredes, a milícia parancsnoka személyesen állította meg az egyik tankot egy gránátvetővel. A legénységét még mindig eltűntnek tekintik - a lőszer felrobbant, és gyakorlatilag hamuvá változtatta a személyzetet. Brankevics katonái még néhány járművet felgyújtottak. Abban az időben az orosz hadsereg északról gyorsan behatolt a köztársaságba. Néhány hónappal az események előtt világossá vált, hogy Szaakasvili támadást készül indítani, és Dél-Oszétia harci csoportokat alakított, hogy felkészüljön erre. A grúzoknak már az első napon nem sikerült elfoglalniuk Cshinvalt, és most kaotikus és erőszakos utcai harcok dúltak.
A szél felveri a port egy sajtónyilatkozat alatt, amely a dél-oszét főváros melletti bázison tárolt grúz harckocsikat mutatja be 2008. augusztus 16-án a dél-oszétiai Cshinvaliban. © AFP

Az idegösszeomlás és a hozzá nem értés gyorsabban megöli az embereket, mint egy előre megfontolt bűncselekmény. A grúz katonák többnyire csak úgy lövöldöztek mindenfelé. Az egyik épületben olyan jelenet játszódott le, mintha egy vígjátéki jelenetből léptek volna elő. 

A grúzok lövéseikkel lerombolták a kaput, megrohamozták a házat, és rábukkantak egy kábult idős házaspárra. "Mit keresnek itt?" - kérdezte a tiszt. "Itt lakunk" - volt a nyilvánvaló válasz. Az elképedt harcosoknak nem volt más választásuk, mint távozni.

Ezzel egy időben orosz repülőgépek bombázni kezdték a Cshinvalba telepített grúz csapatokat. A grúzoknak nem sikerült eljutniuk a Roki alagútig és nem sikerült lerombolniuk a Gufta-hidat, amit azért próbáltak megtenni, hogy elvágják az ellenséges erősítést. Az északra vezető utat elárasztották a menekültek, miközben az orosz katonák az ellenkező irányba haladtak.

Az orosz hadsereg 2008-ban rossz állapotban volt. Jelentős számú jármű veszett oda útközben - néhányat egyszerűen lelöktek a sziklákról, hogy ne torlaszolják el az utat. A kommunikációs rendszerek borzalmasak voltak, a tisztek gyakran a hagyományos mobiltelefonjukra váltottak. A morál azonban meglepően magas volt - a csapatok azonnal harcba szálltak, és nagyon hatékonyak voltak. Még mindig jelentős volt azonban a káosz.

Összességében az oroszok az első két napban lendületet tudtak venni. Több zászlóalj is bevonult Dél-Oszétiába - felszabadították a békefenntartókat, miközben a grúz csapatok jelentős veszteségeket szenvedtek. 

Az orosz hadsereg kezdetben nem sokat mutatott, de a grúz tüzérséggel szemben hatékonynak bizonyult és folyamatosan újabb zászlóaljak érkeztek az alagúton keresztül. Az oroszok elvesztettek néhány repülőgépet, de legyőzték a grúz légierőt és légvédelmet, és több rakétahajót is megsemmisítettek a Fekete-tengeren. A sugárhajtású gépek a frontvonal közelében és mögött grúz célpontokat bombáztak, de néha hibáztak, és a harcolók mellett civileket is eltaláltak.
Orosz katonák mozognak harckocsijuk tetején 2008. augusztus 11-én Zemo Nikozi faluban, mintegy 15 kilométerre Cshinvalitól. © AFP

A grúz hadsereg augusztus 10-e után összeomlott. A 4. dandárban például 2000 főt büntettek meg dezertálásért - ez többszöröse az elesettek és sebesültek számának. Az oroszok egyszerűen lefegyverezték és elengedték az ország nyugati részén elakadt nagy létszámú grúz haderőt. Mindezt úgy, hogy az orosz erők még mindig túlerőben voltak.

Augusztus 11-én Szaakasvili meglátogatta a frontvonalat Gori városánál. Ott hirtelen megpróbált elmenekülni, mert légitámadástól tartott, amikor egy repülőgép hangját hallotta. Testőrei a földre vitték, de a médiának sikerült lefotózni a grúz vezetőt a félelemtől eltorzult arccal. Hamarosan ezt a képet azzal tetézte, hogy élő adás közben a nyakkendőjét rágta.


Közben a Nyugat tiltakozott az oroszok "túlzott erő alkalmazása" miatt, aminek eredményeképpen a francia Nicholas Sarkozy találkozott Dmitrij Medvegyev akkori elnökkel, hogy tárgyaljanak a tűzszünetről. Az ellenségeskedések olyan gyorsan szűntek meg, ahogyan kitörtek. Az orosz hadsereg kifosztotta a grúz katonai bázisokat, 65 harckocsit, 3700 kézifegyvert és rengeteg más katonai felszerelést vitt haza vagy semmisített meg.


Egy kis háború nagy következményei


A háborúnak vége lett. A harcokban több mint 60 orosz és 180 grúz katona, 37 oszét milícia harcos, valamint több mint 300 oszét és 200 grúz civil vesztette életét. Az alig 50 000 lakosú Oszétiát különösen kemény csapás érte.

Oroszország hamarosan elismerte Abházia és Dél-Oszétia köztársaságok függetlenségét. Ma ezek apró és meglehetősen szegény nemzetek, amelyek ténylegesen Oroszország védelme alatt állnak.
Cshinvali lakói ünneplik Dél-Oszétia függetlenségének elismerését az Orosz Föderáció által 2008. augusztus 26-án. © AFP
Cshinvali lakói ünneplik Dél-Oszétia függetlenségének elismerését az Orosz Föderáció által 2008. augusztus 26-án. © AFP

A dél-oszétiai háború mérföldkő volt Moszkva számára. Leleplezte az orosz hadsereg számos problémáját és elegendő volt ahhoz, hogy felvázoljon egy tervet a hadsereg fejlesztésére. A Grúzia feletti győzelem nem a hadsereg harci hatékonyságának, hanem inkább a személyi állomány személyi kvalitásainak köszönhető. A következő években Moszkva jelentős reformokat hajtott végre.

A politikusok azonban kissé más szemléletet képviseltek. A Szovjetunió bukása óta Oroszország először feszítette meg az izmait a globális színtéren. 

Az országon belül az eseményeket a következőképpen értékelték:
a Nyugat arra használta vazallusállamát, hogy tesztelje, hogyan reagál Oroszország az érdekei nagymértékű megsértésére. Ez volt az első alkalom, hogy Moszkva aktívan visszavágott a nyugati nyomásnak, vagy annak érzett nyomásnak. A feszültség az elkövetkező években csak fokozódott.

Az ötnapos háború legfontosabb tanulsága, hogy az opportunizmus és a meggondolatlanság nagyobb kárt okozhat, mint az ármánykodás. Egyetlen ember ambíciójának tudatlan követése több száz emberéletbe került. Ezek a halálesetek elkerülhetők lettek volna, ha a politikusok a megfelelő időben egy kicsit több önmérsékletet és bölcsességet tanúsítanak.

Írta: Evgeny Norin, orosz történész, aki konfliktusokkal és nemzetközi politikával foglalkozik.

A teljes cikket fordította és szerkesztette: VilagHelyzete

Forrás és eredeti cikk címe: 
How the ambitions of a small country's US-backed leader launched the current confrontation between Russia and the West

➽ Kapcsolódó VilagHelyzete.com Cikkek: ➽

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT