Venezuela egyre borzalmasabb pokollá válik - Túlélés az összeomlásban - VilágPolitika

A világ és a társadalom, a politika valós összefüggései mindenkinek

Venezuela egyre borzalmasabb pokollá válik - Túlélés az összeomlásban

Share ThisEgyre borzalmasabb bűncselekményekhez vezet az önbíráskodás a teljes összeomlás szélére sodródott Venezuelában. Néhány hete a bosszúra szomjazó csőcselék megverte és élve felgyújtotta Roberto Bernalt, akit azzal gyanúsítottak, hogy ellopott öt dollárt egy idős embertől.


A 30 milliós országban, amely egykor az egyik leggazdagabb és legbiztonságosabb volt Dél-Amerikában, egyre gyakoribb az önbíráskodás, amikor valamilyen bűncselekmény történik.


Erőszakhullám VenezuelábanTalán ez jelzi legjobban, milyen messzire sodródott az élhető országoktól Venezuela, ahol mindennaposak az áramkimaradások, általános a gyógyszer- és élelmiszerhiány, a boltok polcairól gyakorlatilag már minden eltűnt, számos gyár beszüntette a termelést, három számjegyű az infláció és csak idő kérdése az államcsőd. 


Az olaj árának esése miatt a világ legnagyobb olajkészletével rendelkező országban rendkívüli mértékben megcsappantak a bevételek, és ez felszínre hozta a szocialista Nicolás Maduro vezette kormány rossz gazdálkodási gyakorlatát is.

A gazdasági struktúrák felbomlásával párhuzamosan egyre nehezebb fenntartani az állami intézményeket is:
az igazságszolgáltatás gyakorlatilag csődöt mondott, a közbiztonság pedig nem létező fogalomnak számít. Jelenleg a dél-amerikai országban a világon a legmagasabb a gyilkosságok száma és alig találni olyan venezuelait, akitől nem loptak még semmit.

A helyi média szinte hetente számol be csoportos verésekről. Az év első négy hónapjában 74 vizsgálat indult önhatalmú kivégzések miatt. Ez a szám főleg annak fényében tűnik riasztónak, hogy tavaly egész évben mindössze két alkalommal jártak el a hatóságok hasonló ügyben.A 42 éves Roberto Bernal története tehát egyáltalán nem számít egyedülállónak. A szakácsiskolát végzett férfi a halála reggelén azzal búcsúzott el feleségétől, hogy munkát kapott egy étteremben, oda igyekszik. Útja során megállt egy bank közelében. Ekkor egy idős ember lépett ki a bankból, aki a nála lévő öt dollár értékű bankjegyeket egy baseball-sapkába gyűrte, majd igyekezett elrejteni azt a kabátjába. Rengeteg pénz lett volna ez Bernalnak, aki korábban soha nem került összetűzésbe a törvénnyel. Egy hétre elegendő élelmiszert vehetett volna a családjának, esetleg új iskolai egyenruhát a lányának.

Az idős férfi elmondása szerint Bernal elvette tőle a pénzét, és elkezdett futni az utcán egy taxiállomás felé, ahol több tucat motorbicikli parkolt. Ő utánaeredt és tolvajt kiáltott. A közelben lebzselő férfiak ekkor körbefogták Bernalt, elkezdték rugdalni és ütlegelni. Ezután átkutatták a félig eszméletlen férfi zsebeit és amikor állítólag megtalálták nála az öt dollár értékű bankjegyeket, benzint öntöttek a mellkasára és a fejére majd meggyújtották.

Bernal valószínűleg a helyszínen belehalt volna égési sérüléseibe, ha a részmunkaidőben motoros taxisként dolgozó fiatal katolikus pap, Alejandro Delgado nem érkezett volna a helyszínre. Odasietett, az áldozatra terítette bőrkabátját és eloltotta a lángokat.


Ezek a srácok, akikkel minden nap együtt dolgozom, egy pillanat alatt szörnyetegekké változtak"
– jegyezte meg Delgado.

Bernalt kórházba szállították, ám már nem lehetett segíteni rajta: két nap múlva belehalt sérüléseibe. Halála előtt feleségének azt mondta, az öregember összetévesztette az igazi tolvajjal.


Egy hónappal később az államügyészség vádat emelt Bernal halála ügyében egy 23 éves férfi ellen, amiért benzint öntött az áldozatra. Az államügyész később azt mondta Bernal családjának, hogy a többieket elengedték, mivel a hatóságok nem engedhetik meg magukat, hogy olyanokat kezdjenek el üldözni, akik néhányszor megrúgtak valakit.


Francisco Agro 29 éves taxisofőr, aki részt vett a verekedésben megjegyezte:


megpróbálhatnak minket rosszfiúknak beállítani, de az az igazság, hogy a bíróság és a rendőrség nem működik. Nem így kellene lenniük a dolgoknak, de ránk hárult az a feladat, hogy megvédjünk egy öregembert egy bűnözőtől".
Bernal családja továbbra sem hiszi, hogy a férfi bárkit is kirabolt volna, de egy dologban egyetért a gyilkosokkal: Venezuelában nem működik az igazságszolgáltatás.
Kapcsolódó és elolvasásra nagyon ajánlott cikk :
Venezuela a teljes apokalipszis és szükségállapot határára került! Kína segíthet csak...Totális a káosz Venezuelában - már háború folyik az élelmiszerszállító kamionokért

Túlélési módszerek és kellékek - Simor István: Túlélés II. kötet: A Feltámadás
(MTI)


3 megjegyzés:

  1. teljes allamositast.kamat tőzsde multik nyet.felso 2milliot kiirtani

    VálaszTörlés
  2. Botrány... Ilyenekről miért nem hallani a médiábna??

    VálaszTörlés
  3. Figyelj mar Honda Laszlo ennek az orszagnak több olaja van mint Szaud Arabiabak csak a te kis huen patyolgatott felso 2milliod ellopja a bevetelt. Hidd el te lennel a 2millo 1edik ember akit tarkon lonek ott. Milyen kovetkezmenye volt a francia forradalomnak meg ilyet le mersz irni? Meg verengzo csocseleknek nevezed azokat akik a sajat nepuk joletenek erdekeben a hatalommal szembe szalnak ? Te egy igazi faszkalap vagy remelem hogy rad es minden ilyen felfogasu emberre lassu fajdalmas kinhalal var...

    VálaszTörlés

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

BRICS_vs_dollar-debt-banks-768x568

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT